[]

Yemek adabı

Günaydın,

Bir restoranda, lokantada vs dışarıda yemek yenen, garsonun servis yaptığı bir yerde, yemeği bitirdikten sonra kaşık ve çatalı nasıl bırakıyorsunuz? Örneğin çorba içildikten sonra kaşığı iç yüzeyi yukarı bakacak şekilde mi yoksa tersi şekilde bırakmak mı daha saygılı bir hareket olur veya daha doğrudur?

Veya ağız silinen peçeteyi tabağın içine biten yemekle birlikte mi koymalı, yoksa tabağın altına mı sıkıştırmalı kirli kısmı görünmeyecek şekilde.

Ben genellikle garsonun toplamasına kolaylık olsun diye kaşık, çatal, peçete ne varsa tabağın içine koyuyorum da ayıp mı etmiş oluyorum diye bazen düşünüyorum. Bazen yemek bitmiyor tabakta, çirkin bir görüntü olabiliyor.

Ne diyorsunuz? Burada varsa eğer garsonluk yapmış olan ya da yapanlar ne düşünürler mesela?

 
otellerde çalışıyorum. görgü kuralları ne der bilmiyorum. amma garsonların en sevdiği tipler böyle her şeyi tabağın içine koyan tipleri seviyorlar. abi 1.dk topluyoruz masayı diyorlar. bende her şey tabağa koyuyorum artık.


  • zenigt  (20.12.12 08:25:50) 
bitmiş halinin doğrusu bu: goo.gl

peçeteyi ise bu çatal bıçağın altına koymak iyidir. tabağın altına sıkıştırma. bi de herşeyi tabağa doldurmak iyi değil. ama çatal bir yanda bıçak bir yanda darmadağınık olması da iyi değil. çorba kaşığı kasenin içinde de içinde durduğu altlığın üstüne konabilir. çay fincanında fincanı karıştırdıktan sonra kaşığı koyduğunuz yer gibi.
  • ben smyrna  (20.12.12 08:27:33) 
bunlar da bez peçeteler için bazı kurallar.

Do NOT put your napkin on your plate.
Do NOT perfectly refold your napkin.
Do NOT put your napkin on your chair.
Do NOT fold your napkin into the shape of a swan or a dead chicken and then leave the restaurant wearing it as a hat.
  • ben smyrna  (20.12.12 08:28:41) 
Öncelikle bir restaurantta kaşık ve çatalın aynı tabakta olduğu bir sahne göremezsin (Spaghetti çok istisnai bir durum). Bıçak ve çataldır görebileceğin sahne. Bıçak ve çatal birbirine paralel olarak tabağa konur ve tabağın değiştirilmesi beklenir.

Kullanılmış peçeteyi katlayarak bırakmak bir görgüsüzlüktür. Aynen kullanıldığı şekilde bırakılmalı.
  • Struttin  (20.12.12 09:04:06) 
@re-re:

kurallar farklılaşmaz, insanlar bilmedikleri için kendilerince bir şeyler uydururlar. ondan sonra da biliyormuş gibi ahkam keserler.

adab-ı muaşeretle ilgili kitaplar vardır, bu işin en doğrusu onlardan öğrenilebilir.
  • blatta hiberna  (20.12.12 10:42:59 ~ 10:43:13) 
@re-re:
yanlış yönden bakıyorsun sanki. yine kendin bilirsin tabii ama başkalarına saygı göstermemiz gerekir. ve bunun için bir zahmet gereken çabayı sarfetmeliyiz. aksi durumda ülkemizde görülen çok sayıda örnek bulabilirsin. bir gün de biri senin için senin söylediğin şeyleri düşünür, üzülebilirsin.

  • puc  (20.12.12 11:11:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.