[]

Girişimcilik

Türkiye'de üniversiteden yeni mezun olanlar neden kendi işini kurma yoluna girmek yerine bir işe girme çabasında bulunuyor. Girişimcilik olayını arttırmak için bu hedef kitle üzerine neler yapılabilir? Fikri düşüncesi olan varsa bekliyorum :)




 
girişimciliğin kolay olduğunu kim söyledi?
insanlar iş kurmak istemiyorlar, o riski, eforu göze alamıyorlar ve iş arıyorlar..

  • solo  (17.12.12 09:33:56) 
üstelik üniversitelerde verilen eğitim girişimciliğin artırılmasını destekleyici nitelikte değil. yani soru biraz çelişik kendi içinde.


  • solo  (17.12.12 09:34:33) 
yeterince deneyim, veya öngörü olmadan, yeterince maddi birikim olmadan girişimcilikte bulunmak hiç kolay değil. ya aile sağlam olacak destekleyecek, ya da işe girip hem deneyim hem para kazanıp sonra yapacak.


  • interview with the vampire  (17.12.12 09:35:01) 
girişimciliğe özel üniversitelerde daha çok önem veriliyor, sermayen varsa girişimcilik daha mantıklı geliyor, daha cesur oluyorsun.

üniversite 1. sınıfta, "internet kafe açarım, mis." ya da "volkswagen bayisi açarım, olmadı mcdonalds ya da starbucks" diyenler mezun olana kadar pişiyor, sörf tahtası tasarlayıp üretenlerden uluslararası kuruluşlardan yardım alanlara kadar gitgide gelişiyor bu ruh.

yine de biraz sermaye şart.
  • [silinmiş]  (17.12.12 09:40:03 ~ 09:40:21) 
sermaye (desteği)?


  • kediebesi  (17.12.12 09:58:40 ~ 10:02:08) 
genellikle girişimcilik için gerekli bütçeyi hali hazırda aldığı eğitim için harcadığını düşünürsek. ve ailesinin bunların ikisinide karşılayacak gelire sahip olması durumunda ise halihazırda işleyen bir girişime sahip olmasınıda eklersek girişcilik yeni mezunlar için istisnai bir durum olmaktan öte gitmiyor.


  • erdemkayhan  (17.12.12 10:07:00) 
girişimciliğin artmasını istiyorsan, vergileri, gelir vergisi, stopaj gibi indireceksin. gelirden veriyoruz anladık tabiki verecezde stopaj niye veriyoruz? ne gerek var? devletin kafasından şu düşünceleri atması lazım bide işi olan yani kendine ait şirketi olan insan zengindir gibi bir algısı var.


  • secilmis uye  (17.12.12 10:10:24 ~ 10:11:22) 
Kayseri Ünv. Şaban Uzay adlı hoca şöyle demişti; biz öğrencilerin heyecanını söndürüyoruz üniversitede. İş adamlarına bakıyorum ilkokuldan sonra okumamışlar hepsi diyor. Eğitim sistemi aslanı kediye çeviriyor. Tabii sermaye lazım ama çok bi sermaye olmadan da girişimci olunabilir.


  • naksidil  (17.12.12 10:18:52) 
@secilmis uye; gelir vergisi, stopaj aynı şey? birisini ödemede veriyorsun sonra yıllık beyannamede mahsup ediliyor. enflasyonist dönemlerden kalma bir şey, geçici kurumlar vergisi gibi.


  • [silinmiş]  (17.12.12 10:19:19) 
Sermaye desteği olarak KOSGEB ve Kalkınma Ajansları yardımcı oluyorlar aslında. Sadece buradaki asıl problem parayı siz harcamayı yaptıktan sonra veriyor olmaları.. Bunun dışında özellikle yurtdışında markalaşmak isteyen kurumlar için Turquailty olayı var. Ben de yazdıklarınıza katılıyorum ki aynen böyle dedim (beğenmediler) ama düzeltmek için neler yapılabilir bunların şeyini de şaapalım ;)


  • accorbite  (17.12.12 11:04:31) 
ben encok vergiden korkuyorum vergi olayi cok sakat muhasebecin olacak o da para. vergi cezalari korkunc ufak bir hatada 50 bin tl ceza odeyebilirsin ki isin zaten okadar etmez. devlet destegine karsiyim devlet vergi tesvikleriyle zengini buna yoneltmeli. arge masallari var suan firmalar arge muhendisi aliyor ama adi arge ortada arge falan yok sadece adamin maasindan yirtmak icin. teknokentlerde oyle buyuk cogunlugu verimsiz is gormeyen oradaki imkani kullanip ufak cikar elde etmeye yarayan firma dolu.


devlet hicbirsey vermemeli vergi muafiyeti vermeli ssk muafiyeti vermeli ozaman ben bile bir startup kurarim ama su an kesinlikle dusunmem bile burokrasi cok fazla beni korkutuyor
  • mazungu  (17.12.12 11:30:11) 
üniversitede aldigimiz ogretim teorik bilgiden ileri gitmiyor genelde. sudan cikmis balik bir nevi.

once bi sektore girip, girisimcilik istense bile, o sektor ogrenmelidir, belki yan sektorleri de ogrenmelidir, vb.

--

üniversite bitirir bitirmez girisimcilik islerine girmek hic mantikli degil. bunu arttirmak icin sempozyumlar vb. yapilyor. genc girisimciler vb. sozde lider üretiyorlar da bilmemne.
  • sage  (17.12.12 13:59:04) 
Üniversiteyi bitirmeden kendi şirketini kurmuş biri olarak şunları söyleyebilirim:

Bana kalırsa gençleri girişimciliğe teşvik etmekten ziyade zaten kafasında böyle hedefleri olan gençlerin işlerinin kolaylaştırılması; destek ve hibe programlarının dağıtılmasının siyasi ve akademik organizasyonların elinden alınması (ya da daha sağlıklı hale getirilmesi) gerekiyor. Bunu biraz açayım:

Üniversitede okuyan yahut yeni mezun gençlerin girişimciliğe teşvik edilmesi şu aşamada çok da elzem değil. Zira okul farketmeksizin üniversiteden yeni mezun olan insanların çok az bir kısmı bir fikri projeye dönüştürecek öngörü, bir projeyi gerçekleyecek bilgi ve yeteneğe sahip. Yani biraz daha açık söylersek bizim düşünce şeklimiz 'Bir iphone app yapıp bir dolardan bir milyon tane satacağım' dan öteye pek gitmiyor.

Bunu bir aşağılama olarak algılamayın zira bu sadece dar bir vizyondan değil eğitimdeki uygulama eksiğinde de kaynaklanıyor.Çünkü kendi çabalarıyla birşey yapanlar dışında bizim üniversitelerimizden mezun olan neredeyse hiçbir genç (özellikle mühendisler açısından konuşuyorum) gerçek manada bir projeyi yapıp bitirmiş olmuyorlar.

Aslında devlet, girişimcilere çok yeterli ve güzel destekler veriyor ve birçok imkan tanıyor. Örneğin teknoparklar, Sanayi Bakanlığı'nın desktekleri, Tübitak, Kosgeb vs.. Bunlar gerçekten doğru ve sağlıklı dağıtılsa hepsi girişimci için ayrı ayrı yeterli organizasyonlar. Gelgelelim bunların işleyişi gerçekten sakat ve yanlış kimselerin insiyatifine bırakılmış. Bu sebeple gerçekten maddi değere dönüşecek projelerin çok azı destek alabilirken hiçbir işe yaramayan yahut zaten milyonlarca kez yapılmış olan projeler destek alıyor. İşte bu da o destekleri dağıtan kimselerin ne kadar dar görüşlü yahut art niyetli olduğunu ıspatlıyor.
  • johan sebastian  (17.12.12 15:07:19 ~ 15:08:14) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.