[]

Bir ders senaryosu - Game theory

Hai,



Şimdi şöyle bir hikayemiz var; olası sonuçlar üzerine fikirlerinizi almak istiyorum.


Mekan* Üniversite, bilgisayar lab ında ders.

Karakterler*
Öğrenciler - 3 Erkek, 14 Kız. 3 senedir aynı bölümdeler, aralarından bazıları yakın arkadaş

Öğretmen - 35-40 yaşlarında, bayan.

Durum*14.30'da başlayan dersin, normal şartlar altında saat 16.45 gibi bitmesi gerekiyor. Ancak ders 17.10'a uzamış; neredeyse herkes bunalmış durumda ve birbirine bakıyor "Biri söylese de çıksak" diye. Neyse konu açılıyor ve hoca şu cümleyi kuruyor: "İsteyenler çıkabilir; ben biraz daha devam edeceğim."



Şimdi buradaki sorum şu: Yukarıdaki şartlar altında; öğrenciler sizce nasıl bir tepki verirdi? Bugün yaşanmış bir olay bu; hali hazırda öğrencilerin nasıl bir davranış sergilediğini bizzat yaşadım da; dışarıdan bu nasıl değerlendiriliyor falan merak ediyorum.


Başka bir yerde yapılan yorumlardan şu iki bilgiyi de eklemeye karar verdim: Hocanın takıp takmayacağını öğrenciler dahil kimse bilemiyor. Ve dersin o dakikasından sonra işlenecek şeyin ne sınavda ne de başka bir yerde faydası olmayacak.



Son olarak, bunu basit bir game theory olarak kabul edebilir miyiz diye de bilenlere soruyorum.

 
hocaya soru sorardim ardindan, sunun gibi birsey (belki biraz daha gelistirilmisi):

"hocam gercekten cikmamizi istiyor musunuz, cunku su an siz de biz de yoruldunuz, kapasitemiz artik almiyor, burda birakip sonra tekrar hep beraber devam edebiliriz. sizce de iyi olmaz mi?"

ya da direk cikardim.

burda ki faktor hocanin huyuyla ilgili biraz ama yine de konusmak da fayda var

ama sen oyun teorisi olarak kabul ettigimizi ve ogrencilerin boyle sivrilme gibi bir olayi olmadigini dusunuyorsan cogu cikar azi kalirdi heralde:)
  • ermanen  (29.12.08 22:37:54) 
kızlar ve kızlara yazan erkekler dışında herkes çıkar dersten (bence)


  • uctumdageldim  (29.12.08 22:41:18) 
bence erkeklerin tümü, kızların en fazla yarısı çıkardı. ayrıca dersin bilgisayar labı dersi olması çıkan sayısını arttırır. kendimden biliyorum. ama hocanın 35-40 yaşında bir kadın olması çok kaotik bir yapıda olabileceğini gösteriyor. dersin sinavi etkilemiyecek olması çıkma oranını arttırır tabiki de.ama çok bilinmeyenli gerçek hayat denklemi. kestirmek çok zor.


  • ayiadam  (29.12.08 22:43:08) 
Baska ciddi bir isine yetismesi gerekenler cikar, digerleri kalir.


  • wpi  (29.12.08 22:52:17) 
bunu oyun teorisi değil de karar analizi olarak değerlendirmek lazım. eğer iki oyunculu ve iki aksiyonlu bir oyun olarak ele alırsak (siz,hoca) hocanın herhangi bir atraksiyonunun kendisine kazandıracağı veya kaybettireceği bir şey yok. ama burada karar verici siz olduğunuz için utility (fayda?) bazlı bir karar ağacı vasıtasıyla olayı gösterebilirsiniz.


  • jesters cap  (29.12.08 23:03:38) 
yorulduğumuzu belirtip hep süre hem konu açısında daha ne kadar / nelerin kaldığını sorardım..
ilgimi çeken bir konu ve 10-15 dakkaya kadar bir süre verirse dayanırdım sanırım..
daha fazla verirse, "o halde benim gitmem gerekiyor geç kaldım" derdim.. çıkardım eve giderdim.. giderken bakkaldan ekmek alırdım..
bilmiyorum derse kendim kestirmeye çalışırdım, kestirebildiğim ölçüde az önce belirttiklerimi uygulardım..
takmaz, cevap vermezse çıkar giderdim..
az kaldı derse tahmini süre veya en azından kalan konuları isterdim..
çok var derse çıkar giderdim..
  • p shadow  (29.12.08 23:12:29) 
wpi'ya katılıyorum: çıkması elzem olanlar çıkar, çoğunluk oturur. çünkü hoca nezaketen öyle bir cümle sarf etmiştir, meali "valla hacı, konu daha bitmedi, ha çıksanız çıkarsınız, hakkınız neticede, ama çıkmayın, şu konuyu bitiricem,"dir.


  • boshi  (30.12.08 00:26:01) 
Teşekkürler yorumlar için,


i30.photobucket.com

Basit seviyede bir pay-off matriksmiş bu, buna göre şöyle bir yorum çıktı en basit seviyede:

"şimdi iki tane boyutumuz var. bizim kararımız ve diğer öğrencinin kararı. (burada diğer öğrenciler yerine sadece bir başka öğrenciyi kabul ediyoruz ki kompleks kararlar işin içine girmesin. sonuçta herkes birbirine göre diğer öğrenci)

bizim iki karar şansımız var, ya çıkarız ya çıkmayız. diper öğrenci için de aynı kararlar geçerli.

ve biz diğer öğrencinin ne karar vereceğini bilmiyoruz. dolayısıyla onun kararı 50% çıkmak ve 50% çıkmamak olacaktır. bizim burada kendi durumumuza bakmamız lazım.

eğer ben çıkarsam ya -5 ya -10 alırım. eğer çıkmazsam ya 10 ya da 5 alırım. bu durumda benim çıkmamam daha mantıklı.
aynı mantığı diğer eleman da güdecek ve o da aynı sayılarla karşılaşacağı için o da çıkmamayı seçecek. dolayısıyla kimse çıkmayacak. "


Buna uygun bir şekilde, kimse çıkmadı sınıftan bu derste. Sadece 1 kız çevresine bakındı "birileri ayaklansa da çıksam" diye, geri kalan herkes sessiz sessiz oturdu; bunda sınıfın özel konuşmaya pek de imkan vermeyecek kadar ufak olmasının da etkisi vardır tahminimce; daha büyük bir sınıfta belki birkaç kişi çıkardı diye tahmin ediyorum.


Maximum utility, birkaç kişinin önderliğinde bütün sınıfın "çok yorulduk" iddiasını öne sürmesi olurdu ama kimse o önderlerden olmak istemedi haliyle.
  • zaugnakhaldun  (30.12.08 01:25:52) 
3 erkek 14 kız bilgisayar dersi bi de hoca da kadınmış of. bizim üniversite olsa o derse maksimum 3 4 çok yalaka yakın arkadaş kız dışında kimse girmezdi heralde zaten eheh. üniversitede hoca takması gibi birşey de var mıdır yaw. bunun sınavı sözlü ile değildir ya niye taksın, taksa ne yazar der çıkardık biz efendim. bir kişi kalmak istiyorum diye ağlasa dahi sürüklerdik, çay olmadı bira diye kandırırdık bi yolunu bulurduk. en kötüsü ben atlardım bundan sonra dersim var hede hödö yetişmem gerekiyor diye, herkes de karamurat benim diye yinelerdi. sökmezdi bize matriksler, game teoriler...

lise falan olsa olur belki bu dersten geçme korkusu, sınav olayı ama üniversitede olmaz birşey. isteyen 10 kişi 3. dakikada da çıkabilir yani. mekan parametresi oyunu bozar =P
  • random blonde  (30.12.08 02:42:48) 
@zau: baştan özür dilerim süper ukalalık edeceğim. en gereksizinden başlayayım, genelde "ben"i kullanırsan row playera yazıyorsun, çünkü bir yerde kendi puanını en yükseğe çıkarmaya çalışıyorsun. game theory'de benim bildiğim karşındaki adamlar belli bir şans ile bir karar vermezler (bu durumda 50%), rasyonel oyunculardır payofflara göre oynarlar. ayrıca hocanın gözüne girme endeksi soruda belirttiğin gibi bilinmiyor. yani yaptığın en iyi ihtimalle bir varsayım oluyor ona göre hareket ediyorsun. ayrıca hadi game theory oldu diyelim çok oyunculu bir sistem olması gerekir ki atıyorum 10 kişi aynı anda çıktığında herkesin hoca indeksi -1e kadar gerilesin. öbür türlü prisoner's dilemma'ya bu işi indirgemek bazı şeyleri gözden kaçırmak gibi olabilir (tabi eğer bir öğrenci kalsa bile çıkan her öğrenci -10 alır gibi varsayımlarda bulunmazsan).

senin dediğin olay direk karar analizine giriyor. sen çıktığında 50% ihtimalle biri daha çıkacak payoff'un -10'dan -5'e düşecek, 50% ihtimalle çıkmayacak -10u yediğinle kalacaksın. Ha birinin dersten çıkması 50% ihtimal senin çıkma kararından önce oldu diyelim bu sayede belirsiz durum ortadan kalkar +10 ile -5 arasında seçim yaparsın. başka etmen olmadığından rasyonel bir oyuncu olarak sınıfta kalmayı tercih edersin.


bu arada eğer ders master dersi ise sike sike kalırsın :)
  • jesters cap  (30.12.08 08:11:14) 
@jester


öncelikle ders ekonomi çevirisi dersi, 3. sınıf, boğaziçi üniversitesi; onları belirteyim.


Yok ukalalık değil ama en başta belirttiğim gibi ben de soruyordum, Bunu game theory olarak kabul edebilir miyiz, diye; kabul edilemeyebilirmiş gayet. Basit bir karar analizi olarak kabul etmek de mümkün.

Tabi burada şu gerçek de var, hem çizilen matrikste, hem de değerlendirmelerde sadece hoca gözünden bakıldı. Sınıf içi insanların birbirleriyle olan arkadaşlık seviyeleri de bunu etkiler, birisinin acil bir işi olup olmaması da etkiler, ya da sadece "sınıftan tek başına çıkıp giden cool öğrenci" olma faktörü de etkiler. Dolayısıyla pek çok değişken de mevcut bunun hesaplanmasında; ki hem game theory olup olmadığından bile emin olmadığım bir şey için bu kadar çok değişkeni ayrı ayrı yazmak istemedim (ki zaten bunu hesaplamak bile zor olabilir), hem de çok fazla yönlendirme yapmak istemedim gereğinden fazla bilgi vererek, ki yukarıda yazdıklarımla da az çok bir sonuca ulaşılabiliyordu:)

Yine de elbette, sınıftaki 17 kişi + hocanın ayrı ayrı değişkenlerinden, belki de karakterlerinden falan bahsetmek gerekirdi, böyle yapılsaydı bir game theory olarak da sunabilirdik diye tahmin ediyorum.

Teşekkürler
  • zaugnakhaldun  (30.12.08 14:36:00 ~ 14:37:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.