[]

ağır bi html5 sorusu soruyorum, dikkat!

bazı sitelerde, pencere boyutunu küçülttükçe, sayfa içi dinamikleri de sayfa düzenini bozmayacak kıvamda düzeliyor. böylece sağa sola kaydırma zorunluluğu da ortadan kalkıyor.

bunun tam olarak adı nedir, nasıl yapılır? tumblr üzerinde bir bloga uygulamaya çalışıyorum da, html5 üzerine hiç bir bilgim yok, merak ettim.


 
doğru anladıysam responsive olayını diyorsunuz. responsive tumblr themes/templates falan diye arayıp halihazırda responsive tasarıma sahip bi' temayı yükleseniz çok daha az uğraşırsınız aslında.


  • hjarteblod  (14.12.12 03:10:00) 
HAH, responsive evet. çok ciddi zor bişi midir bu, muhtemelen başa eklenecek basit bi kod bu özelliği kazandıracak gibi geliyo, du biraz araştırayım.

bilen varsa yazsın tabii.
  • roket adam  (14.12.12 03:13:55) 
her farklı boyut aralıkları için farklı css yazılması gerekiyor


@media (max-width: 480px) {

}

gibi bir yapı içinde tekrar css yazıyorsun.

yani öyle basit bir kod eklemekle olacak bir şey değil. hjarteblod'ın dediği gibi temalara yönelmeniz daha mantıklı olur.

veya bootstrap üzerinde de hazır tanımlanmış durumda onu da kullanabilirsiniz.
  • ocanal  (14.12.12 03:35:45) 
"css media queries" tam olarak aradığın terim. kolayiş değil tabi, sayfa boyutuna göre özel css yazıyorsun.


  • harzem  (14.12.12 03:51:46) 
  • heritage  (14.12.12 05:44:56) 
(bkz: responsive web design)

ayrica, html 5 degil css 3 ozelligidir media queries.
  • fader  (14.12.12 06:13:17 ~ 06:50:30) 
ben div boyutlarının %'li şekilde ayarlanarak yapıldığını biliyordum.

örneğin tüm div'leri içine alan div'e %90 genişlik veriyorsun.
kaplayan divin yarısını kaplayacak olan div'e %50 genişlik veriyorsun.

falan filan bu şekilde kodluyorsun. ama bununla da kalmıyor, çünkü her şeyi %'li yaparsan, çok küçük ekranlarda bazı divlerinin içindeki yazı bile okunmaz. dolayısıyla çeşitli çözünürlüklere göre bazı divlerini yok ediyorsun 'çözünürlük böyleyse yok ol' gibi.

çok uzun bir süreç. hatta bence 0'dan kodlamayı öğrenmek kadar zor bir iş.
  • kamera motor  (14.12.12 06:27:54 ~ 06:29:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.