[]

phd/doktora yapmak

master aşamasında ne yapıldığını biliyorum, ama phd'da tam olarak ne yapıldığı kafamda canlanmıyor. bana kısaca biri anlatabilir mi? eğer bizde ve amerika'da almanyada falan farklıysa, mümkünse üçünü de :)

tez aşaması 6 yıl sürüyor olamaz herhalde.


 
amerikada soyle gelisiyor asagi yukari
hocanin bir proposali var tubitak gibi bi yere submit ediyor. sonra okula basvuran bir kac ogrenci arasindan en iyisini seciyor. cunku her proposalin bir bitirme suresi ve budget'i var. ikisi de timely mannerda bitirilmesi lazim.
sonra proposala gore on calismalar yapiliyor, sonuclar aliniyor, ona gore ogrenci bir tez gelistirmeye basliyor kafasinda o sirada, proposal icinde bir yerde bilime contribute edecek. bunu bulmasi iki sene, yazmasi da iki sene suruyor.
fakat 3/3.5 senede doktora bitiren de gorulmustur. turkiye de ise bu isin uzun surmesinin sebebi phd ogrencilerinin calistiklari projelerden iyi kotu para kazanmalaridir maaslari uzerine. yoksa doktoradan emekli olmanin mantigini ben de bilmiyorum.

ingilizceyi/turkceyi katlettigim icin kusura bakmayin.
  • yirtik foto  (14.12.12 02:35:20) 
avrupa'da genellikle 3-4 yıl sürüyor, çoğunlukla ders alınmıyor. tez proposalıyla başvurulup bu 3-4 yıllık süre içinde tez yazılıyor. ama bazı programlarda halihazırdaki bir projeye başvuruluyor ve teziniz o projenin bir parçası şeklinde ilerliyor. bu arada çeşitli makaleler yazıp yayınlamanız ve en az bir dönem de yurtdışında exchange yapmanız bekleniyor. sürenin sonunda açık bir jüride sunum yapıyorsunuz, yani hocalar, öğrenciler, konuya ilgi duyan kişiler önünde.

gelelim başı belalı türkiye'ye. bir tez proposalıyla başvuruluyor fakat ilk iki sene ders alınıyor kabul alındığı takdirde. haliyle tezle ilgili düşünceler ve yaklaşımlar da değişebiliyor, tez konusu da değişiyor yüksek ihtimalle. ama teze gelmeden bir de doktora yeterlilik sınavı diye bir çile var. dersleri verdin tamam ama bakalım nasıl verdin diye merak ediyorlar. eğer yeterli görülürse öğrenci, tez aşamasına geçiyor ve belli aralıklarla jüriye çıkmaya devam ediyor. eğer öğrenci bu süreçte jüri tanrılarını ikna edebilirse elimizde bir adet doktorumuz oluyor. ve evet bu süre 6 yılı aşabiliyor.
  • nobetciokur  (14.12.12 04:33:32) 
3er kredilik 7 ders verme zorunluluğun var. bunu ister 1 senede ister 4 senede verirsin. onun haricinde bi de tez var. tez olarak konu daha önce çalışılmamış olmalı. özgünlük masterda önemli değil fakat doktorada önemli. daha önce çalışılmış bir konunun farklı bir alan için uyarlanmış olanı da olabiliyor. amaç burada bilime yeni bir şey katmak. normal süre 4 sene ama genel olarak o kadar sürede bitmiyor. sıkı çalışan birisi bitirir.


  • gudumlu anne terligi  (14.12.12 07:04:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.