[]

bilim ve paraphrase

paraphrase edersen, intihal değil.

etmeyip direkt koyarsan, intihal.

sizce de çok saçma değil mi? sadece kelimelerin yerlerini değiştirip, aynı anlama gelecek şekilde yazsak, aklanmış mı oluyoruz yani kopyadan, yoksa ben bu akademi dünyasını toptan yanlış mı anlıyorum?

 
"paraphrase edersen, intihal değil."

yok böyle bir şey, kaynak göstermeniz gerekiyor bu durumda da.

"...yoksa ben bu akademi dünyasını toptan yanlış mı anlıyorum?"

öyle zor bir durum değil. başka kaynaklardan okuyup da yazdığınız her şeyi ister kendi kelimelerinizle ister birebir aynı sözcüklerle (bunun kuralları var nasıl yapacağınız ile ilgili) anlatın, mutlaka ve mutlaka bu bilgiye nereden ulaştığınızı bildirmelisiniz. bütün kural bu.
  • demcan  (12.12.12 21:09:58) 
Bu biraz karışık,
Paraphrase i anonim/temel sayılabilecek bilgilerde olabiliyor sanırım,
Kaldı ki anonim bilgiler bile çok zaman kaynakla veriliyor. Çok makalede görmüşümdür 1950 lere giden referanslar.

Fakat, bir fikre dayanıyorsak ve donanımımız veya içinde bulunduğumuz durum, bu metinde bu çıkarımları kendimizin yapmasına izin vermiyorsa,bilgi anonim olacak kadar temel ve genel kabul görmüş değilse o zaman işte alıntılama şart oluyor.

İçinde bulunduğumuz durum derken, aynı çıkarımı yapmaya donanımımız izin veriyorsa ve biz referans göstermek istemiyorsak, metin içerisinde o çıkarımı yeniden ıspatlamak gerekir.
Fakat temel bilgileri tek tek ıspatlamak metni bozacağından yine referans vermeye mecbur kalırız.

Kendi görüşüm bu şekilde
  • furciferpardalis  (12.12.12 21:15:58 ~ 21:24:26) 
Peki kendim yazdığım, kendim bildiğim bir şeyi kaynaksız olarak sunarken, bir başkasının 'abi bak şurdan çalmış aynısı, sadece paraphrase etmiş, bırakmış' dese ne diyeceksiniz mesela?

atıyorum 'su, iki hidrojen ve bir oksijen molekülünden oluşur.' dedim makalenin taaaa en başında. buna da mı bir kaynak bulucam?

sanki biraz ucu açık gibi geliyor bana.
  • roket adam  (12.12.12 21:37:39) 
yazılan makaleyi nereye gönderdiğinize bağlı olarak değişir. özellikle türk üniversitelerindeki hocalara veriyorsanız çoğunun umrunda olmaz, yurtdışında veriyorsanız yakaladıkları zaman iyi gününüzdeyseniz bir daha değişiklik için kağıdı önünüzde bulursunuz, kötü gününüzdeyseniz makale yok hükmünde sayılır, ceza bile yiyebilirsiniz. hakemli dergilere gönderiyorsanız, o verdiğiniz bilgi suyun moleküllerinin ne olduğundan bahsetse bile (ki çok saçma bir örnek vermişsiniz, yazıyı yazma amacınız, orada savunmaya çalıştıklarınız yani işin içeriği çok önemli burada, tek başına verdiğiniz cümle bir anlam ifade etmiyor) kaynak göstereceksiniz.


  • demcan  (12.12.12 21:47:40) 
Biraz ucu açık zaten.
Mesela makale yazıyorsun diyelim, genel bir bilgiyi bile sen paraphrase yaparsan, gerçekten de çalmış diyebilirler.
Ama işin ağa babalarından biri yapsa, kimse bir şey demez.

Bana söylenen, bulabildiğin her bilgiye referans bul şeklinde.
Eğer bir su molekülünün iki hidrojen-bir oksijen atomundan olduğunu ortaya koyan makaleyi bulabiliyorsan, referansına ulaşabiliyorsan, göster.
Ulaşamıyorsan işte, anonim bilgi olmasına dayanarak yaz ki bu paraphrase olmuyor, yani değiştirme yok, kendin söylüyorsun ve bu bilginin sorumluluğunu alıyorsun. Paraphrase de iyi kötü anlaşılabilen bir şey.
  • furciferpardalis  (12.12.12 21:59:21 ~ 22:16:13) 
ne yaparsan yap baskasina ait fikri asla ve asla ve asla kullanamazsin adam gibi kaynak vermessen


  • mazungu  (12.12.12 23:25:45 ~ 23:26:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.