[]

dedesi/bir büyüğü parkinson hastası olanlar

dedem yaklaşık 70 yaşlarında, çok yorucu, savaştan kaçmalarla, göçmenliklerle dolu bir hayat yaşamış. bundan birkaç yıl önce bel fıtığı, sonra da bypass ameliyatı oldu. o zamandan beri sağlıklıydı, fakat şimdi de elleri titremeye başladı. artık çay bardağını falan zor elinde tutuyor, doktora götürdük, parkinson başlangıcı dedi, bir ilaç verdi.

parkinson nasıl seyreder? şimdi ne olacak, ilaçlar engelleyebiliyor mu, yoksa sadece ilerlemeyi mi durduruyor? birlikte yaşanabilen bir hastalık mı, yoksa zamanı kısıtlı mı?

bilen varsa, tecrübelerini paylaşırsa çok sevinirim, zira çok üzülüyorum kendisine ve bana bilgi de vermiyorlar kendisi hakkında.

 
dedem de aşağı yukarı 20 yıldır parkinson hastası. 87 yaşında. sağ elinde başladı, zamanla tüm kola yayıldı, sonra sol kola da geçti, sonra bacaklara...
bir sürü ilaç alıyor, geçen yıla kadar ramazanda oruç tutuyordu, 1 ay hiç ilaç almıyordu, o zamanlar kendi başına yemek yiyemeyecek duruma geliyordu. ilaçla, biraz kontrol altına alınabiliyor. parkinson tek tip mi, türleri var mıdır, bilmiyorum.

  • marcelorios  (12.12.12 20:41:37) 
Once bir tarafta basliyor, sonra yavasca yayiliyor. Nedeni, beyinde yeterince "dopamin" uretilememesi ve bunun kaslari katilastirmasi. Verilen ilaclar dopamin takviyesi yapiyor sadece. Yani ilaclar ilerlemeyi durduruyor. Kisiden kisiye degisiyor ilaclarin etkinligi. Bazi kisiler 20 -30 yil ayni sekilde devam ediyor. Micheal J Fox mesela 20 kusur senedir ilac tedavisi goruyor benim bildigim.

Size onerim parkinson hastalariyla ilgilenen bir fizyoterapist bulmaniz. Kas acma hareketleri cok onemli. Kas hareketini kaybederse (kaslari katilasirsa) geri donmesi cok zor. O yuzden bol bol egsersiz.

Dedigim gibi kisiden kisiye degisiyor ama Parkinson'da olan veya olabilecek seyler soyle:
Titremeler (Tremor) (Herkeste olmuyor)
Hareketlerde yavaslama (bradikinesia) (bu herkeste oluyor)
Kaslarda katilasma (yurume ve yemek yeme gibi seylerde problemler oluyor)
Tuvalet gitmede problem ( Herkeste olmuyor)
Yutkunmada problem (herkeste olmuyor)
Bas donmesi ve yere dusme (Bazen kisi hareket edemedigini hissediyor, eskiden dusunmeden yaptigi hareketleri dusunerek yapmasi gerekiyor)
Donma (yururek mesela bi anda durabiliyor kisi, yuruyemiyor)
Konusma (sessizlesiyor, yuz donuk bi hal aliyor)
Cilt problemleri ( cilt kurulugu ve yuzde kepek oluyor)
Kas ve eklem agrilari
Hafiza problemleri unutkanlik
Depresyon
Stress/anxiety
Hallisunasyon (dogru yazmisimdir umarim)
Kotu ruyalar
...

Hastaligi yeni ogrendiyse dedeniz, ona durumu iyice anlatin. Kotu bi durum ama insanlar uzun sure yasiyabiliyorlar bu hastalikla. Mutlu tutmaya calisin, cunku bu hastaligin gidisati bakimindan cok onemli. Ayrica gunluk islerini tek basina idare edebilmesi cok onemli. Hasta oldugunu dusunmemeli, hareketlerini devam ettirebilmeli yani. Mesela titremeden dolayi yemek yemekte zorlaniyorsa, agir kasik kullanabilir.

www.doability.co.uk

Onemli olan kendi islerini oldugunca kendi basina yapmaya devam etmesi. Bu hem hareket halinde olmasini saglar, hemde psikolojik olarak yardimi olur.

Daha fazla bilgi istiyorsan:

www.parkinsondernegi.org
tr.wikipedia.org
www.uzmantv.com

Ingilizce biliyorsan daha cok bilgiye ulasabilirsin
www.parkinsons.org.uk
www.nhs.uk

Baska sorularin olursa eksiden mesaj atabilirsin, cevaplarim.
Gecmis olsun.
  • march or die  (12.12.12 21:28:37) 
hastalığın çeşitli tipleri var , parkinson plus dedikleri daha zor daha hızlı seyreden bir çeşidi olduğunu söylemişti bir doktor. Diğer tipleri nedir hakkında bilgim yok , kas katılığı bildiğim kadarıyla tüm hastalık tiplerinin sahip genel bir problem, ve kabızlı ayrı bir sorun. Eğer kabızlık varsa sürekli kabızlık icatları kullanmayın onun yerine mümkünse tereyağı veya sade yağı ile yapılmış gıdalar verebilirsiniz, bu büyük oranda çözer. Ayrca kişinin mental olarak rahat olmasıda önemli mümkünse
bahçeli bir ev veya bir köy evi bile olsa doğa içerisinde bir yaşam alanı hastaya çok iyi gelecektir. Ayrıca burdaki entrylerime bakabilirsiniz.

(git: )eksisozluk.com
  • mrctrk  (04.09.22 13:10:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.