[]

Arabalarla İlgili Bilgi ?

selam gençlik

ben yaza doğru bir araba almak istiyorum. fakat arabalar konusunda pek bilgili değilim. markaların özellikleri,aracın donanımı,hangisi ne kadar harcar,kaç kmde araç alınmaz nedir falan epey bilgisizim bu konuda. arabalarla ilgili bu bilgileri nereden edinebilirim yada bir cahile anlatır gibi anlatma şansınız bulunur mu ? şimdiden teşekkürler


 
@ divit

şöyle bir bakınca sadece masraf olan birşey. ama işte olmayınca da olmuyor be abi. atıyorum kızarkadaşın var buluşup biryerlere gidiceksin. kızı otobüslerde,minibüslerde mi süründüreceksin ? kardeşimle ortak almayı düşünüyorum. hem takside hem aylık masrafa ortak olucak. o yüzden almayı düşünüyorum yoksa imkansız tabi
  • Wolfware  (09.12.12 16:30:15) 
Kriter vermen gerekir, kaç paraya kadar, şehiriçimi şehirdışımı kullancaksın, ayda yılda kaç km yaparsın, ekonomikmi olsun, karizmatikmi, gelirin ne kadar bu önemli çünkü arabaların segmentleri hedef kitleye göredir dolayısıyla bütçeye göredir mesela d segmenti güzeldir ama işletme maliyeti yüksek olacaktır (parça ücreti+işçilik vs masraf) aldığın arabayı uzun yıllarmı kullanacaksın, yoksa her an satılabilir nakite dönebilir bir araçmı olsun, araba dünyası derya deniz. Bu iş tamamen senin hayat tarzın isteklerin şartlarınla alakalıdır, bunları gözetmeden araç almanın sonucunu mutlaka ödersin ama nakit ama gayrinakit.


  • sakman  (09.12.12 16:41:39 ~ 16:42:26) 
Türkiye'de araba sahibi olmamak için çok geçerli sebeplerin var:
1- Akaryakıt fiyatları.
2- Araçlara uygulanan vergi oranları
3- Türk trafiği ve yolları.

Türkiye yakıt fiyatlarında olduğu gibi, araç vergi oranlarında da dünya lideri. Milli gelirine oranla ödettiği vergiler, beyin asidini tüketecek cinsten. Ülkede araç sahibi olmak, gelirinize oranla her türlü yüksek çıkacak olan gider. Araba almak rasyonel bir aklın işi olmamalı.

Sinir sisteminizi muhafaza etmek adına en azından bir bisiklet ya da olmadı küçük çaplı bir motorsiklet önerimdir.
  • dokuzeylul  (09.12.12 16:55:42) 
her hafta 100 lira taksi parası versen daha karlı olacağını bil, sonra araba almaya karar ver.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (09.12.12 17:27:16) 
@sakman

30000 tl civarı bakıyorum,şehiriçi kullanıcam(ist),ayda 1600 tl gelirim var,uzun yıllar kullanmayı düşünüyorum,sportif-orta görünüşlü bir araba yeterli olur yani über bir araba istemiyorum,masraflarının yarısını kardeşime dayatıcam. oda yazın 2500 tl maaş alacağı bir işe girecek. yani geliri ayda 4000 tl diyebiliriz aslında. ama işte hem kredisini öde,hem masrafı derken 30binlik bir araç yeterli diye düşünüyoruz
  • Wolfware  (09.12.12 17:36:07) 
1600tl gelirle iyi cesarat istanbulda araba sahibi olmak. bence ortalama aylık min 400 gideri olur arabanın ona göre bu işe giriş!

tavsiye konusuna gelirsek; öncelikle ikinci el alacağın için eğer sıfıra yakın 1-2 yaşında bir model almayacaksan dizel alma. benzinli + lpg li model işini görür.
hatta eğer çok km yapmam diyorsan benzinli kullanırsın.

masrafı az olan bir model seçmelisin ve oldukça az kmsi olan. eğer aile yoksa b sınıfı parayı zorlarsan c sınıfı bir model işini görecektir.

otomobillerler ilgili ayrıntılara her markanın/modelin forumları olur oralardan çok detaylı bilgi bulabilirsin.

benim kişisel sınırlarım şunlar olurdu. 50 bin km üstü olmasın, 5 yaş üstünde olmasın, çok büyük motorlu olmasın, türkiyede tutulmayan bir model olmasın, yedek parçası ucuz olsun.

aşağıdaki modellere bakabilirsin,
b sınıfında: fiat punto, opel corsa, renault clio
c sınıfında: opel astra, seat leon, hyundai i30

kolay gelsin.
  • nuisance  (09.12.12 18:22:36 ~ 18:23:24) 
@Wolfware
Araba seçmenin önemli bir kısmı beğeni olduğu için marka önermeyeceğim ama kriterlerine bakarak kriter yazacağım;
1-1.600 Tl maaşla ayda 1-2 depo gaz kullanırsın, çünkü gelirinin belirli bir bölümünü ayırmak durumundasın @nuisance katılıyorum ayda 400 tl gibi bir harcaman olur bunun içinde yıllık aracın vergi+sigorta ücreti+eksoz muayenesi+yağ değişimi+ufak tefek arıza ve bakımlar dahildir.
2-Alacağın aracın işletme maliyeti 1. kriterin olsun; km'de yakıt sarfiyatı, fren balatalarının ücreti, triger devir daim pompası, kullanılan lastik ölçüsü (bu önemli bir farktır mesela 13 jantla 15 jant arasında 2 katına varan fiyat farkı vardır)aracın parçaları servis dışında ki kanallardan bulunabiliyormu servise mecburmusun parça konusunda vs gibi bilgiler sana o araba hakkında fikir verir.
3-Muhtemelen ekonomik olması açısından lpg kulanacaksın, lpg takılmamış araç alıp kendin taktırman daha mantıklıdır çünkü benzinli+lpg li araç üzerinde iki hassas sistemin çalıştığı bir araçtır bakım kullanış çok önemlidir bir başkasının hatasını bakımsız araç kullanması sonucu başına gelebilecek sorunu bulmak çok zordur, o yüzden lpg'yi kendin taktır, yada tandık bildik bir aracı al biraz fazlada olsa.
4-Lpg taktıracaksan liyakatli bir yere git bünyesinde mutlaka makina mühendisi olan bir yer olsun tercihin.Lpg takılmadan önce mutlaka araç bujilerini ve buji kablosunu orjinaliyle değiştir ve arabayı cihaza bağlatarak sistemi kontrol ettir ilk sistemdeki hata lpg'nin dahil olmasıyla içinden çıkılmaz bulunmaz sorunlara yol açar.
5-Araç alırken aracın geçmişini mutlaka araştır, servis kayıtlarını araştır servisteki kayıtlı km'erle aracın son km'sini kıyaslayın, piyasada km'si değiştirilmiş, pert kayıtlı toplanmış araçlar mevcut, yeni bir araçsa aracın sondan geriye muayene evraklarına bak araçların km'sinin evraklara yazıldığını duymuştum.
6-Şayet yaşlı bir araç alacak olursan serisi devam eden bir araç tercih et ileriki yıllarda parça bulma sorunu yaşmayacağın gibi serisi devam eden bir araç olduğu için güncel bir araç olur.
7-Alacağın aracın piyasa değeri ile kasko değerini karşılaştır bu şu demek kasko değerinden fazla bir fiyata aldığın arabayı kasko yaptırdın diyelim ve aracın bedelini kaskodan almak durumunda kaldığında aracı aldığın fiyattan değil kasko listesindeki rakam sana ödenir, kasko listesindeki fiyatla piyasa fiyatı örtüşen aracın tutarlı olduğunu düşünürüm.
Bende senin gibi 1.600 tl gibi gelirle durumuma göre;15.000-16.000 Tl'lik 2001 Hyundai accent milenyum 1.5,102 beygir, benzin+lpg (lpg'yi kendim taktırdım), güvenlik paketli (abs+yolcu hava yastığı)klimalı, elektrikli camlı, otomatik antenli bu aracı tercih ettim gayet memnunum. Yakıtı makul, uzun yolda çok iyi. Serisi devam ediyor. Yedek parçalarını piyasadan servise göre daha uygun fiyata her zaman bulabiliyorum, örnek vermek gerekirse, hepsi orjinal; triger seti+devir daim pompası+kayışlar+alternatör rulmanları+işçilik 225tl, fren balataları 15-20 Tl, lastik 13 jant 100 Tl/adet, buji takımı 17-20 Tl, yağ hava filtresi 5-10 Tl. Umarım faydalı olmuştur, araç tercih alım aşamaları çok zor ve yorucudur kolay gelsin
  • sakman  (12.12.12 10:07:28 ~ 16:16:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.