[]

Türkçe Sorusu: İçin (edat)

Argadaşlar,

Başlıklarda "için" edatının ilk harfi büyük yazılır mı? Edat ya, o bakımdan sordum.

Teşekkür.

 
Hayır hayır, başlık içinde diyorum. Mesela yazımızın başlığı "Deckard'ın Duyurum için Verdiği Yanıt" olsun. Bunun doğrusu bu mudur yoksa "Deckard'ın Duyurum İçin Verdiği Yanıt" mıdır?


  • boshi  (27.12.08 21:15:50) 
@deckard farklı birşey sorulmuş burda, için kelimesinin de geçtiği başlıklarda i harfi büyük mü yazılır diyor.

tam emin olmamakla birlikte bağlaçlar kücük yazılır, ama edatlar büyük yazılır
  • efruz  (27.12.08 21:16:58) 
"Deckard'ın Duyurum İçin Verdiği Yanıt" olabilir çünkü o artık bir "Başlık Şekli", yani "Deckard'ın duyurum için verdiği yanıt" değil.

Kitap adı olsa nasıl yazardım gibi düşünerek de düşünülebilir.
  • oldu görüşürüz  (27.12.08 21:18:23) 
pardon yav :)

evet yine de edatlar büyük yazılır diyeyim o zaman :)
  • deckard  (27.12.08 21:20:21) 
@deckard: yok abi, "ile" edatı küçük yazılıyor mesela :) ama osys'nin bi sitesinde (ne alakaysa) bu küçük harfle yazılan sözcükleri "ile ,ve, de, yahut, ki" ile sınırlamışlar. Ben bu bilgi doğru mu, dahası var mı ("için" mesela), onu merak ediyom. Mesela İngilizce'de "for, to, the, from vs." küçük harfle başlıkta, bu mantıkla for = için ==> için de küçük harfle diyebilir miyiz ki?

Bahsettiğim sitede konuyla ilgili tam metin şu:

"11-Yazı başlıklarının her sözcüğü büyük harfle başlar.
.Doğru Yazalım, Doğru Konuşalım, Dilimizi Koruyalım.
Başlıklarda, "ile ,ve, de, yahut, ki"bağlaç ve edatları varsa bunlar küçük harfle yazılır.
.Planlı Kalkınma ve Türkiye"

link de bu: 209.85.229.132
  • boshi  (27.12.08 21:30:12 ~ 21:31:30) 
ile, ve, de, ki bunlar küçük yazılır, bunlar dışındakiler büyük yazılır diye biliyorum ben de. ösys'nin sitesindeki doğru gibi geldi. "yahut" hakkında bir şey diyemiyorum.

"Ornitorenkler İçin Elele Zirvesi"
"Ornitorenkler için Elele Zirvesi"

bilemedim.
  • deckard  (27.12.08 21:40:46) 
"Büyük harflerin kullanıldığı yerlerde bulunan ve, ile, ya, veya, yahut, ki, da, de sözleriyle mı, mi, mu, mü soru eki küçük harfle yazılır"

www.tdk.org.tr

İçin'i saymadıklarına göre büyük yazılıyordur.
  • haymatlos  (29.12.08 01:54:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.