[]

hdd - ssd

Hdd ve Ssd arasındaki fark(lar) nedir? Ssd'ler neden daha pahalı oluyor?




 
ssdlerin yazma ve okuma hızı hdd'lere göre çok daha yüksek.


  • 10032007  (08.12.12 12:06:19) 
Google daha iyi yanıt verir ama ben basitçe yazayım bildiğimi sandıklarımı:

HDD'ler manyetik disk üzerine yazıyor, SSD "flash bellek" gibi chipe. Yani HDD içinde mekanik bir yapı var, SSD'de digital.

HDD darbelere karşı çabuk bozuluyor, dönen mekanizma, kafa vs olduğundan. Diğerinde böyle bir sorun yok.

Data kaybında HDD'nin manyetiğini söküp başka diske bağlayıp recovery yapılabiliyorken, SSD'de bu durum yok. Chip yandı mı datalar da gider.
  • tzum_tzum  (08.12.12 12:07:16 ~ 12:09:58) 
SSD'nin asıl numarası okuma-yazma hızı falan değildir, veri erişim sürelerinin inanılmaz derecede kısa olmasıdır. Normalde 1,5 dakikada masaüstü hazır hale gelirken, SSD ile 22 saniyede hazır hale geliyor. Hazırdan kastım, 22 saniye içinde Mozilla Firefox (eklentileri de var) açılmış oluyor. Yeni nesil cihazlarda bu süre 8-9 saniyeye, hatta kimi sistemlerde 3-4 saniyeye düşmüş durumda.

Diğer avantajlar yukarıda sıralanmış.
  • ahmetcan44  (08.12.12 12:10:18) 
Okuma-yazma hızı, veri aktarımı esnasında saniyede kaç MB hızla aktarma/kopyalama yapabildiğini gösterir. Misal; OCZ Vertex 4 için bu değerler 500 ile 550 MB/s civarındadır.

Veri erişim süresi ise, cihazın, bellek üzerindeki verilere ne kadar kısa sürede erişebildiğini gösterir. Atıyorum, HDD'de bu süre 5-10 ms civarında ise, SSD'de 0,1 ms civarındadır. Sebebi de HDD'nin, dedelerimizden kalma plakçalar mantığıyla çalışmasıdır. Mekanik aksam, disk üzerindeki veriyi bulana kadar epeyce vakit harcar. SSD'de böyle bir sorun yoktur.
  • ahmetcan44  (08.12.12 12:20:46) 
veri erişim süresi mekanik diskin kafasının gerekli bölgeye gitmesi ve stabilize olması için gereken süre. bu genelde 5-15 ms arasındadır.

ancak mekanik disklerde büyük dosyalardaki veriler bile çoğu zaman parçalıdır bu durumda kafa tek bir dosya için bile defalarca disk yüzeyinde gezer.

SSD denilen alet tamemen elektronik olduğundan teroik olarak erişim süresi sıfırdır.

bu yüzden belki büyük dosyaları okuma yazma hızında SSD'nin yarısına ulaşan mekanik diskler. 4kb çoklu dosya yazma okuma testlerinde 50-100 kat daha yavaş kalmakta.
  • orpheus  (08.12.12 12:25:21) 
@cosmicstring benim kullandığım harddisk farklı bir kaynaktan kopyalama yaparken sürekli olarak 210mb/s hızda işlemi sürdürebiliyor. Bu benim harddiskimin sata 2 bir ssd'ye denk olduğu anlamına gelmiyor tabi.

Benim harddiskim ben dosya kopyalama komutu verdiğimde disk üzerinde sistem dosyalarını sürekli okurken bir yandan da gelen veriyi yazacağı sektörlere atlar.
Bir dosya ararken (bildiğimiz dosya aramayı yaparken) diskin tamamını gözden geçirir bu işlem uzun sürer ama dosyalar ssdnin sürekli elinin altındadır ve diskin tamamını bile saniyeler içinde gözden geçirebilir. Bu yüzden veri endeksleme olayı vardır çoğu arama aracında.

Ya niye bu kadar uzattım. Disk parçalanma olayı olmaz ssd'de. sen büyük bir dosyayı yazdığında harddiske dosyanın bir parçası 1. plakanın bir ucunda olur başka bir parçası 2. plakanın farklı ucunda olur harddisk onu okurken çok zaman kaybı olur.

Örnek veremiyorum daha fazla ama ahmetcan44'ün dediği gibi ssdlerin asıl dalgası erişim hızlarının düşük olmasıdır. Yoksa saniyede 210mb kopyalama hızına ulaşan harddiskimden bir tane daha alıp raid yapayım 4 tb ssd'im olsun.

Bu arada kullandığım harddisk seagate barracuda 2tb 7200.14
  • Fakin idiyıts  (08.12.12 12:25:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.