[]

polonya'da okumak

===simdi ben cevabi cok genel anlamda ariyorum. detayli bilgi verebilecek arkadaslar da olursa sevinirim ama dedigim gibi cok genel bir bilgi de yeterli su anda bana.===

insaat muhendisligi son sinif ogrencisiyim. mezun oluyorum bu sene iki sene uzatmanin ardindan. okul bitince ortalamam heralde 2.00-2.50 arasinda bir yerde olacak.

kiz arkadasim polonyali , uzun sureli bir iliskimiz var ama benim okulum , onun okulu falan bir araya gelme durumumuzu hep sekteye ugratti.

artik benim de okulum bitince bir araya gelmemiz gerekiyor. onun okulu gecen sene bitti. polonya sadece elimizdeki siklardan bir tanesi. diger siklar da turkiye de var. ama yine de $ik $iktir. denemek lazim.

soruya da gelirsek nihayetinde; polonya'da yuksek lisans yapabilmek icin genel anlamda gereklilikler nedir? polonya'yi taniyan biriyim o bakimdan sorun yok ama polonya universiteleri hakkinda tamamen cahilim. yuksek lisansa kabul edilmek kolay midir? ozellikle benim durumumda bir ogrenci icin (2 yil uzatma , dusuk not ortalamasi). fiyatlar nedir? okurken calisma durumuna izin var midir? ya da burs alabilme imkani?

anadolu universitesi ogrencisiyim;

- diplomamin avrupa'da gecerliligi var (ya da oyle diyerek bizi yiyorlar ama var sanirim oyle birsey su bologna sureci boku pusuru. muhur falan oluyor diplomanin ustunde bisiler bisiler.

- bolumum yuzde yuz ingilizce egitim veriyor. arti kendi ugraslarim , amerika'ya gitmek , kiz arkadasimin ayriyetten amerikan vatandasi olmasi ve ingilizceyi ana dili olarak konusmasi gibi etmenlerle cok temiz ingilizcem var. ingilizce'den yana herhangi bir problemim yok.

- lehce bilmiyorum.

bu bilgiler isiginda eger yuksek lisansa kabul edilirsem bir universitede ve de calismama izin verirlerse bu surecte , polonya'da meslegimle alakali is bulabilir miyim?

------------------

simdi bu yuksek lisans isi olmaz ise kiz arkadasima turkiye'de bir is bulmaya calisacagim ki kendisi grafik tasarim mezunu. o vakit yuksek lisans falan dusunmem direk ise girerim.

bir diger alternatif ise "european volunteer service" ile yurtdisina gitmek. buyuk ihtimal polonya'ya yine. bu en kolay yol su an benim icin.

oncelik siram ise;

- polonya'da yuksek lisans

- avrupa'da yuksek lisans ( eger ki kiz arkadasim da bu ulkelerden birinde bulunabilecekse)

- evs

- turkiye'de yasamak.

simdiden tesekkurler cevaplar icin.

 
dediklerim ne kadar doğrudur bilemem ama polonya avrupa'ya ve kapitalist sisteme tam entegre olamamış bir ülke. işsizlik oranı yüksek ve orada yabancı mühendis çalıştıracak çok uluslu büyük şirketlerin fazla olduğunu düşünmüyorum. sonuçta bir almanya değil. Ben polonya'daki piyasayı araştır derim ama batı avrupa daha mantıklı gibi. Evs bana boş bir iş gibi geliyor zaman kaybı olabilir meslek hayatı açısından.


  • hayricik  (08.12.12 00:42:48) 
hepsini okumadim ama polonya deyince:
Evet hayricik in de dedigi gibi, Polonya li ogrenciler Avrupa nin her tarafina yayilmis durumda ulkesinde duran yok.
Polonya cok ucuzmus Almanya ya vs gore ama sartlar da o denli kotu. Insanlar kaba, hirsizlik fazla, batisi dogusundan daha iyi ama, Almanya siniri olan yerler onu diyeyim. Az gelismis ulke sonucta.
Zaman kaybi. Polonya da uni bitirmeniz Polonya disinda hic bir ulke de size avantaj saglamaz. heleki yuksek lisans. o kadar emek veriyorsunuz adam gibi olsun. macera ama gereksiz.

Aaaa kiz arkadasiniz bunlari cok daha iyi biliyordur zaten. Polonya da bir bir ay yasayin imkaniniz varsa, ona gore karar verin. Turkiye de yasamak Polonya dan daha iyidir diyorum.
  • leyla3  (08.12.12 01:43:50 ~ 01:45:51) 
şu an polonya^dayım da daha geçenlerde evs'le gelen birileriyle karşılaştım. o kadar basitmiş ki. çocuk bahçesi tarzı bi yerde çalışıyorlar, ceplerinden para çıkmıyor, çok rahatlar mutlular.

bir de sanırım türkiye'de yüksek lisans yaparken erasmus yapabilirsin orada. baya kolay bi iş.

pek bir şey bilmiyorum bunlar dışında. yardımcı olmaz gibi ama yazayım dedim.
  • seriouslysleepy  (08.12.12 01:57:29) 
bir sure polonyada yasayip ekimde donen biri olarak arti ve eksileriyle anlatayim bende.

+ polonya cok ucuz, turkiyede orta derecede para kazanan bir adam orda kral gibi yasiyor.
+ universite ucretleri 4500eu civarlarinda senelik.
+ polonya'da (ben varsovadaydim) cirkin kiz yok. ben gormedim. ama sevgiliniz varmis zaten.
+turkiye'de olmayan cogu seyi orda bulma imkaniniz var. elektroniktir, cikolatadir ickidir vesair.

-turkiye'de buyuk sehirlerde yasayip da, varsovaya falan gidince kendinizi sudan cikmis balik gibi hissediyorsunuz. su yuzden, baktiginizda ulan istanbul falan burda daha gelismis ama insanlar yarak kurek insanlar diyorsunuz kendinize.
-polonya avrupada pek siklenen bir ulke degil, polonyada yuksek lisans yapmis olmak gelismis ulkelerde cv'ye koymaya degecek bir arti katmiyor. turkiye'de yapin daha iyi.


bunlarin disinda, yuksek lisans icin yeni zelanda dusunebilirsiniz. lisans ucretleri cok yuksek olmasina ragmen master degree programlarin ucretleri inanilmaz derecede ucuz. ayrica yeni zelanda guzel ulke la.
  • düşünüyorum öyleyse vurun  (08.12.12 02:22:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.