[]

Muay Thai vs MMA?

Bu iki spordan birine başlamak istiyorum. Amaç profesyonel sporcu olma değil, kendimi korumayı öğrenmek ve zinde/aktif olmak.

Yapanlar iki tür arasında tavsiyeler verebilir mi?

Ders veren yerlerde dersler hep akşam saatleri, özel ders imkanı olan yerleri düşünüyorum. Verim açısından özel dersin artısı olur mu?

Kavacık'ta Corvos, Ertan Balaban ve Murat Kazgan MMA için uygun seçenekler.

Muay Thai için ise İstanbul Yelken'de Ediz Aydın.

Bu hocalarla tanışan, çalışan var mı?

 
Her iki branş da öyle bir anda başlanacak branşlar değil. Belirli bir dövüş sporları geçmişinin olması gerekir bu ikisi için de.

Örneğin kick-box kökenli olsan; yere basışı, eskivleri, ayak oyunlarını, gard almayı, sırtla beraber yumruk çıkarmayı, tekme modellerini bilirsin. Muay -Thai dediğin branşın kick-box'tan farkı; tekme ve yumruk tutabiliyor olman, belirli kontaklarda diz atabiliyor olman (full thai), dirsek ve topuk darbesi de vurabiliyor olmandır.

MMA dediğin sporun ne federasyonu ne müsabakası var. Tamamen serbest dövüş. Yerde de devam eder. Önce kurallı dövüşü bilmen gerekir ki daha sonra kuralsız dövüşesin. ''Ben direk kuralsızından başlayayım'' pek bir anlamsız geliyor kulağa.

Sana önerim, iyi bir kick-box salonu bul ve en az 6-8 ay temelini al. Ondan sonra bu branşlara geçiş yap.

Çünkü senin istediğin, hiç antreman yapmadan tam saha futbol maçı yapmak gibi bir şey.
  • humancentipad  (06.12.12 17:25:29) 
Eşim Murat Kazgan'la da Ediz Aydın'la da çalıştı. Kendisine sordum, Anadolu yakasındaysa Murat Kazgan'a, diğer türlü Ertan Balaban'a gitsin ama her türlü MMA'e gitsin diyor.
"Her dövüş bir yerden sonra güreşe döner, yumruk mesafesi kapanıyor, o yüzden MMA gibi yakın dövüşler daha iyi" dedi. Kendi kendine bişiler anlatmaya devam ediyor ama yazamayacağım şimdi :) Daha ayrıntılı bilgi için özelden sorarsan mail adresini veririm.

  • whoosie  (06.12.12 18:21:00) 
MMA, güreş , brezilian jiu jitsu gibi dallardan da teknik aldığı için daha avantajlı.

Öte yandan, daha temel bir daldan başlayıp, oturmuş tekme ve yumruklarla MMA ya geçmek daha etkili de olabilir.
Çünkü eminim MMA nın sparring leri kickbox/muay thai ye göre daha zorlu geçer, hele yeni başlayan biri için. Ayarı yamuk birileri, siz de çok amatörseniz, BJJ hareketleri yapacağım derken bi' yerinizi kırabilir. Aikido gibi barışçıl dallarda bile öyle tipler şakır şakır kemik kırıyor.

Bu arada tekme demişken, MMA da tekme nispeten az kullanılıyor sanki, tekme atarken denge kaybetme olayları yaşanabildiği için sanırım.Çünkü mma da yere düşünce ağız burun kırıyorlar, kickbox/muay thai de ise rakip ayağa kalkmanızı bekliyor.

Muay Thai, çok kondisyon veriyor ve dirsek diz gibi darbeleri çalışırken gerçekten daha çekici bir hal alıyor.
Her salon aynı mıdır bilmiyorum ama bir çok salon, kick box ta müsabaka döndüğü için antremanlarda diz dirsek az kullandırıyor, önce müsabıkları düşünüyorlar. Önce onların ihtiyaçları doğrultusunda antreman yapıyorlar. Böyle bir durumda belki canınız sıkılabilir.

Düşündüm de, ben olsam hangisine giderdim, gönlüm MMA diyor ama tam bir karar veremedim, eğer MMA için ders alabileceğim bir yere yakın olsam belki ikisine birden giderdim.

Hangisine giderseniz gidin, pişman olmazsınız.
  • furciferpardalis  (06.12.12 21:20:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.