[]

Kfc Tavukları sağlık mıdır ?

haftada bir yiyorum bunlardan KFC tavukları ile ilgili bi haber yapıldımı geçmişte ? ne düşünüyosunuz ?




 
değil tabiki de..
bir kere o tavuklar dogal yetısmıyor
ayrıca monosodyum glutamat mı ne ondan vardı diye hatırlıyorum
  • partizan  (06.12.12 08:58:39 ~ 08:59:30) 
  • angelofdeath  (06.12.12 08:59:14) 
fritöze atılmış hiçbişeyin sağlıklı olması mümkün değil :D isterse en sağlıklı tavuklardan yapsın.


  • kediebesi  (06.12.12 09:09:30 ~ 09:09:56) 
hiçbir işlenmiş gıdanın sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. hele hele tavuk meselesi tam bir facia.

www.youtube.com
www.youtube.com
  • raif_efendi  (06.12.12 09:23:42 ~ 09:26:57) 
ya abicim sallamayalım rica ediyorum. kfc'nin tavukları özel bir tavuk değil (ekleme: en azından türkiye'deki kfc'lerde satılanlar kfc'ye özgü bir tavuk değil). sabah erken saatlerde (dükkanlara mal gelme saati) kfc restaurantlarının önünden geçerseniz görürsünüz, bildiğiniz soğutmalı beypiliç kamyonetlerinden bildiğiniz beypiliç markalı tavuklar indirilir dükkana. yani migros'a gidip aldığın beypiliç marka but ile kfc'de yediğin but aynı but. amerikadan özel tavuk falan gelmiyor.

diyorsanız ki bütün market tavukları böyledir, sağlıksızdır, ona eyvallah, o tartışılır. ama o da kfc'ye özgü bir durum değil. marketten alıp yememeniz de gerekiyor bu durumda.

tek zararlı olabilecek şey tavuğu içine bandırdıkları katkı maddeli kaplama ve elli defa kızartma yapılmış artık transı da geçmiş zift olmuş kızartma yağları olabilir.

yoksa tavuk marketten aldığınla aynı. spam mail okuyup okuyup gaza gelmeyin.
  • kibritsuyu  (06.12.12 09:30:17 ~ 10:29:58) 
olay fritözden öte, sonuçta bitkisel yağ o, aşırı diyemeyiz zararına ama tavuklar berbat şartlarda yetişiyor ve tamamen hormonla ilaçlarla şişirilmiş durumdalar.

food inc.'te var görüntüleri, food matters, forks over knives, bunlar da hep yediklerinizin ne halde olduğunu nasıl sağlıksız olduğunu görebilirsiniz.

haber olarak da zaten bu adamlar tazminat ödemeye mahkum edildiler. kfc ve zehirlenmek kelimeleriyle haberi bulabilirsiniz.
  • seriouslysleepy  (06.12.12 09:31:37) 
kimsenin salladığı filan yok. ki mesele kfc tavuğu da değil. ben genel olarak piyasaki tavuk etlerinin yenmesine de karşıyım. ve uzun zamandır da tavuk eti yemiyorum.


  • raif_efendi  (06.12.12 09:35:08 ~ 09:35:24) 
fast-food zincirlerinin tamami "junk food" (çöplük yiyecek) olarak tanimlanir.

epsl.asu.edu

www.youtube.com

belgeseli, bu zincirlerden beslenen kisilere neler oldugunu anlatir.

Bahsettiginiz markaya ozel olarak:

www.time.com

www.nytimes.com

Ozet: O marka, ABD'de, butun junk food zincirleri icinde, "en junk" olani olarak nitelendirilir.

Bir zamanlar e-mail araciligiyla, genetik olarak degistirilmis tavuklarinin fotograflari dolasirdi. Sundan daha korkunc gorunuslu tavuklar:

images.teamsugar.com

Neden tuyleri yok? Genetikleriyle oynanmis. Peki nicin? Eh, tuy yolma ile vakit ve enerji harcamayip, daha UCUZA satabilmek icin.

Hele o soslar! ABD'de sadece bir defa, bir sosun ucundan tadina bakmaya kalkmistim da midem agzima gelmisti.
  • compadrito  (06.12.12 09:54:35) 
kibritsuyu+1

mc donald's pınar'ın etini peynirini, unonun ekmeğini; kfc-popeyes gibi markalar da banvit ya da beypiliç gibi markaları kullanıyorlar.

izlediğimiz belgesellerdeki durum tamamen amerika'ya özel.

ha beypiliç, banvit ne kadar sağlıklı vs vs bunlar tartışılır da, kibritsuyu'nun dediği gibi, marketten aldığın tavuk neyse, orada yediğin de o.
hatta biraz dikkat edip bakarsanız mağazaların içinde bir yerlerde bu kurum "banvit/beypiliç/xpiliç/xbilmemne" ürünleri kullanmaktadır falan yazar.

food inc'teki olaylar ne kadar iğrenç ve üzücü olsa da, bizim ülkemiz için geçerli değildir.
bizim de kendimize göre gıda, tarım ve beslenme sorunlarımız var.

paranoya yapılacaksa da mantıklı şekilde yapmakta fayda var.
  • blatta hiberna  (06.12.12 10:18:47) 
@blatta hiberna

ben tam tersini düşünüyorum. daha geçtiğimiz günlerde apikoğlu gibi bir markanın sucuklarında kanatlı eti çıktı. ha keza ismi gündeme gelen onlarca farklı firma var. bana göre mesele paranoyak olup, olmamaktan ziyade bizim halkımızın bazı büyük firmaları duyduğu bu anlamsız güven..

bir örnek vereyim. markete gittiğin zaman aynı marka sucuğun %100 dana, tavuk yazan ürünü ile %100 dana eti, tavuk eti yazan ürünü arasındaki fiyat farkını araştırır mısın?

adamlar %100 dana, tavuk diyerek hayvanın eti dışındaki her şeyini da mübah görüp, o şekilde işliyorlar. gerisini senin hayal gücüne bırakıyorum.

bu da 1 saat önce ajanslara düşen haber: www.yazete.com
  • raif_efendi  (06.12.12 10:39:59 ~ 10:45:51) 
@raif_efendi:

yazdığım anlaşılmıyor mu?

bizim ülkemizdeki markalara güvenmemek ayrı bir şey.
sen marketten de evine beypiliç ya da başka bir marka tavuk sokmuyorsundur ya da salamda sucukta apikoğlu değil, x kullanıyorsundur, bunlar farklı şeyler.

food inc adlı belgeseldeki rezaleti görüp, biz bunları mı yiyoruz demek ayrı bir şey.

çünkü food inc bizim topraklarımız dahilinde yaşanan gıda sektörü skandallarını değil, amerika'dakileri anlatıyor.
amerika'da yediğin kfc farklı, buradaki farklı.
oradaki başka bir tavuk fabrikasından çıkan tavuğu pişiriyor, buradaki başka.

yani fast food olunca konu tavuklar, etler, ekmekler sanki her gün amerika'dan geliyormuş gibi davranılıyor, onun mantıksızlığından bahsediyorum.

ben açıkçası tavuğun sağlıksız olduğunu bilsem de belli bir oranda tüketiyorum.
o yüzden kfc ya da x bir fastfood şirketindeki tavuğun sağlıksız olan yanı benim için kızarmış vs vs olması oluyor.

yani sağlıklı mıdır sorusunun birçok farklı cevabı olabilir.

ha şu da var, ülkemizdeki et ve tavuk sektörü her gün daha da kötüye gidiyor.
ama bence amerika'daki et ve tavuk sektörünün yanında biraz daha iyi genel olarak.
  • blatta hiberna  (06.12.12 10:48:09 ~ 10:50:29) 
@blatta hiberna

mantikli paranoya bir (bkz: oksimoron)dur.

Junk food zincirlerinde, ASIL tehlike, satin aldiginiz yiyecekle beraber tukettiginiz; gazli icecekler, patates ve sogan kizartmalari, soslar, endustriyel pisirme teknikleri, trans yaglar ve bunlarin kombinasyonu ve daha da onemlisi tuketilen miktar ve tuketim frekansi yani KÜMÜLATiF MARUZiYET'ten kaynaklanir. Bu soylediklerim de, sadece ABD'ye ozgu degil, dunyanin 200 ulkesine ozgudur.

Zaten bundan 15 sene oncesine kadar, KFC, Taco Bell ve Pizza Hut zincirleri Pepsi sirketine aitti. Halen de anlasmalari var, bildigim kadariyla.

Siz Beypilic'ten (pilicin "bey" olani da nasi oluyosa?) filan aldiginiz tavugu, evinizde bu yontemlerle pisirmiyor, ayni soslarla, ayni yaglarla, ayni miktarda kaloriye maruz kalarak tuketmiyorsunuz. Gazli icecek tuketiminiz de muhtemelen daha az oluyordur, cunku, "BUYUK SECIM ISTER MISINIZ?" standard bir sorudur kasalarda.


Konunun uzmanlarindan ben smyrna da iki kelam ederse iyi olur.

Ben sizin anne olup olmadiginizi bilmiyorum. Ileride cocuklariniz oldugunda, bu junk food zincirlerine hangi gonul rahatligiyla gotureceginizi merak ediyorum.

Ayni sey kibritsuyu ustadim icin de gecerli.
  • compadrito  (06.12.12 10:51:59 ~ 11:06:48) 
aynı şeyden, ama farklıymış gibi bahsediyoruz.

hepimizin söylediği şey aynı, aslında hemfikiriz.

kfc, pizza hut, mcdonalds, vs. gibi zincir fast food restaurantlarında asıl zararlı olan şey hammadde değildir. türkiye için konuşuyorum. zararlı olan şey kfc'nin tavuğu, mcdonalds'ın köftesi falan değil. food inc. izleyip gaza gelmemek lazım. türkiye'de bu ürünler zaten yerli tedarikçilerden karşılanıyor. marketten aldıklarınızla aynı. ha diyorsanız ki "ben onlara da güvenmiyorum, marketten de almıyorum" sonuna kadar haklısınız. ama buna da, sırf bu yüzden "kfc zararlı" diyemeyiz. "tavuk sağlıksız" deriz ve hiçbir koşulda tavuk yemeyiz. burada kfc'nin suçu yok, tavuk üreticisinin suçu var.

kfc'nin ve diğer fast food'ların zararı ise kullandığı katkılar (soğan halkasının dışındaki kıtır, kfc'nin tavuklarının etrafındaki zamazingo), sabahtan akşama kadar yüksek ısıda içinde bin kere kızartma yapılan yağlar, hiçbir sağlıklı tarafı olmayan kolalar, gazlı ve katkılı içecekler, nasıl yıkandığı saklandığı belli olmayan yeşillikler, vsvs. malzeme aynı da hazırlama şekli asıl zararlı olan.

ben evde yeşilliğimi sirkeli sularla yıkıyorum, bu adamlar belki en fazla şöyle bir suya tutuyor ki ondan bile emin değilim. ben pişireceğim tavayı bir öğün sonra tekrar kullanacaksam bile işim bitince yıkıyorum, bu adamlar ızgaralarını leş gibi olmuş metal bir telle siliyorlar, sabahtan akşama kadar üstünde kimbilir neler ürüyor. yağlar sabahtan akşama yanıyor. zavallı karıcım hamileyken televizyonda mcbeefy reklamı gördü de hamile haliyle deli gibi aşerdiği halde götürüp de yedirmedim. gittim kıyma alıp kendim hamburger yaptım.

compadrito üstadım demiş, ben çocuğuma mümkün olduğunca bunları yedirmem. hani belki arada bir nefsini köreltsin, reklamını görüp görüp bi tarafı şişmesin diye.
  • kibritsuyu  (06.12.12 11:24:32) 
compadrito'nun dikkat çekmesi ile okudum da.. ne diyeceğimi bilemedim. açıkçası ben 7 yıl mcd 1 yıl dominosta çalışmış birisi olarak her ne kadar gelen ürünlerin ne koşullarda üretildiğini bilmesem de dikkatimi çeken bir kaç olumlu şeyden bahsetmek isterim. öncelikle söylendiği gibi kesinlikle tüm ürünler (çok çok az istisnai ürünler. mesela mcd'de hardal) türkiye'de üretiliyor. bunun içinde kağıttan ekmeğe her şey var. bu sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor. fakat çiğ ürüne baktığımda kesinlikle sorun görmüyorum. yani hijyen şu bu. ama tabii ki görsel anlamda (veya mikrobiyolojik anlamda) sorun yoksa bile genetik veya sağlığa uygun olmaması (çok şeker, çok tuz, çok yağ içermesi) da mümkün, ki öyle. aslında siz evde hamburger yapsanız sağlıklı hamburger yine yapamazsınız yine yapamazsınız. çünkü hamburger'e lezzet veren yağdır, bol susamlı tatlı mayalı ekmektir, bol mayonez veya ketçaptır. sebze burger denilen saçmalığı veya hindi burger denilen garipliği (ki ikisini de severim :)))) sağlıklı diye yemek anlamsız. çünkü o zaman hiç hamburger yemeyin kardeşim...

Genetik konular.. bu konulara girmem aslında. Çünkü gen değişimine kesinlikle karşıyım. Ama yapılacak bişi yok. Bu yapılıyor ve yapılmaya devam edilecek. Gerekçe olarak ise hep "açlık" öne sürülecek. Ama gdo ürünler nedense açların çok olduğu afrika ülkelerine vs hiç gitmiyor. (veya göze batacak seviyede gitmiyor) ha gdo ürün yesin köpekler diyorum sanmayın. ama amaç açlıksa biz de onlar da yiyelim gdo ürünlerden.

kfc abd'de çok çok ama çok mimli. ancak diğeleri de pek altta kalır değil. abd'de sosa bandım böğğğ dedim. bu gerçekçi bir yorum değil. (gerçek değil demiyorum) adamların saatleri(a.m.-p.m.), elektirkleri (110 v 60 hz) bile farklı iken sosu iğrençti demek doğru değil. alışkanlık onlar. senin böğğ dediğin sosa ben bayılıyorum mesela. barbekü sos.

konu burada çok dağılmış. ne desem bilemedim. türkiye'de marketten alıp pişrdiğin ile dominostan aldığın arasında kesinlikle kalite farkı olmaz. buna eminim. (malzeme kalitesi) çünkü mesela değişmedi ise dominos polonezköy ürünleri kullanıyordu. e marketten almıyor musunuz bunu kardeş? emin olun farklı bantlardan çıkmıyor ürünler. ha tabii ki şirketlerin isteklerine göre farklı ürünler yapıyorlar. ama bu hammadde olarak farklı şeyler kullandıkları anlamına gelmiyor. bi de paketleme farklı tabi. onlara doğrayıp gönderiyorlar mesela.

hamuru ise dominos bizzat kendi üretiyor merkezinde. onu da 5 günlük kullanıma uygun temin edip ona göre kullanıyorlar. taze taze. "donmuş ürün ıyyy" falan değil. veya abd'den gelmiyor!
bakın bi kez insanları ciddiye alıp ihl sözlükte yazdığım bir yazıyı ekleyeyim. yoruldum çünkü...
(of bulamadım. bir de ağır ki site.. saçma salak bir arama motoru var. bir şey bulmuyor. mcdonald's ile ilgili bir başlık idi. oradaki nickim smyrna. bulmayı becerirseniz haber verin bi zahmet.)
  • ben smyrna  (06.12.12 12:31:23 ~ 12:33:50) 
bahsettiğin adres burada : www.ihlsozluk.com
24. entry

  • raif_efendi  (06.12.12 12:55:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.