[]

Atatürk Olmasaydı

Selamlar.

Atatürk'ün Türkiye ve dünya tarihindeki önemi tartışılmaz. Peki sizce Atatürk olmasa ne olurdu? Mesela ben şu anda 1885 yılına seyehat edip, Atatürk'ü daha çocukken öldürsem ve 2012 yılına geri gelsem (uzay-zaman paradokslarını bir kenara bırakırsak) Türkiye'de neler farklı olur? Ya da Türkiye diye bir yer hiç mi olmaz? Ya da bir şey farklı olmaz mı? Atatürk'ün yerine başka birisi ya da başka birileri aynı direnişi gösterip aynı cumhuriyeti kurar mı? 2012 yılında Türkler ne durumda yaşıyor olur? vs. gibi soruları tartışmak istiyorum.

Cevapların "olmasaydın olmazdık" ya da "baban kimdi bilemezdin şerefsiz" basitliğinde olmayacağını ve birinin çıkıp o Ata Demirer filmini ortaya cevap olarak atmayacağını, ve bunlardan da önemlisi işin siyasi görüş tartışmasına dönmeyeceğini umuyorum. Sorumun amacı sadece merakımı gidermek. Teşekkürler.

 
Atatürk olmasaydı başka bir liderde kurtarırdı ülkeyi. Kazım karabekir olabilirdi mesela


  • hasanli  (05.12.12 17:28:01) 
Abd usağı Fettoş halife olurdu.


  • wertyu  (05.12.12 17:30:54) 
ben hatay'lıyım, o yüzden bi defa ben kesin türkiye'li olamazdım amk. ya fransız olurdum ya da suriye'li.

neyse konumuza dönelim, büyük ihtimal şeriatla yönetilirdik. iran gibi olurduk. yolda yürürken kız arkadaşımızın elini tuttuğumuz zaman bile polis gelir uyarırdı(bizzat gördüm bunu).
  • eyyorlamam bu gadar  (05.12.12 17:44:31 ~ 17:44:42) 
Topraklar belki aynı kalmazdı tam olarak ama şuankinden aşırı da farklı olmazdı. Yönetim anlayışı çok çok farklı olurdu. Kötü mü iyi mi o size kalmış.


  • vexations  (05.12.12 17:45:20) 
askeri başarıları başka biri de yapabilirdi. ama siyasi olarak o kadar çeşitli insanı aynı şekilde kontrol edebilecek çok insan çıkmazdı.

ek olarak muhtemelen çarşafla dolaşıyor, şeriatla yönetiliyor olurduk. geçmişi bırak, şu an bunu engelleyen tek şey hala atatürk olgusu. bence tabi.
  • goldentitan  (05.12.12 18:09:55) 
Reformlari salt ataturk doneminin urunu olarak gormek yaygin bir tavir ancak modernlesme hareketi cok daha oncesine dayaniyor. Cumhuriyet gecmisle baglari keserek bu sureci ciddi sekilde hizlandirdi ama bir taraftan da iyice travmatik hale getirdi.


  • chavezding  (05.12.12 18:15:02) 
askeri açısından iş kazım karabekir'e düşseydi belki batı trakya'dan bir miktar daha toprak alabilirdik ki içimde uktedir. halifelik ve saltanat muhtemelen sembolik olarak devam ederdi. bir ihtimal de, kazım paşa veya eski ittihatçılardan biri saltanatı kaldırıp diktatörlük kurar; daha sonra da oğluna devrederdi. muhtemelen bu diktatörlük 90'lı yılların başlarında yıkılırdı.

mustafa suphi'ler anadolu'ya sağ salim geçebilirdi, o noktadan sonra sosyalist bir türkiye'de kurulabilirdi. bir ihtimal sosyalist türkiye'de 90'ların başında yıkılırdı. en ütopik ihtimal ise sosyalist türkiye'nin sovyetlerin de yıkılmasını engelleyen bir güç olarak kalmasıdır ki gider bu böyle...

işin özü, çok saçma bir muhabbet. tarih keşkelerle tartışılmaz.
  • dergus  (05.12.12 18:55:02) 
fazla farketmezdi ama daha az toprak kalabilirdi belki padişah devam etse daha ii olurdu bilinmez. herseyi ataturke bağlamak hatalı/

tarih bize anlatildigi gibi degil padisahin ataturku milli mucadele icin anadoluya yolladigi ortaya cikiyor artik/ ataturkun yetkileri padisaha denkti neredeyse samsuna giderken.
  • mazungu  (05.12.12 19:26:58 ~ 19:28:37) 
  • eindaclub  (05.12.12 19:50:01) 
valla bence 3 ihtimal olurdu
ya Türkiye çok daha küçük bir ülke olurdu daha doğrusu adı Osmanlı olurdu gene
ya başka biri çıkardı kurtarırdı Atatürk yerine
ya osmanlı tekrardan güçlenirdi tüm olaylar sonrasında(düşük bir ihtimal)
  • secilmis uye  (05.12.12 22:48:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.