[]

autocad yardım

arkadaşlar hoca bir ödev verdi ama ben cm olarak çizdim,plot olarak da 1/50 ya da 1/100 yapmak zorundayız.bunlardan herhangi birini yapıncaa da kağıtta(a3-a4) inanılmaz küçük gözüküyor.Hoca da çıktınızı ölçekle çarpıp gerçek uzunluğuna eşit mi diye kontrol edeceğini söyledi.Bu durumda kafam çok karışık koskoca ödevi yeniden mi yapmalıyım?var mı bir kısa yolu? teşekkürler...




 
scale komutu bu konularda yardımcı olur a3 ebatında bir dikdörtgen çiz istediğin ölçeğe scale edip çizdiğin a3 dikdörtgenin içine koy scale to fit print al en basiti bu aklıma gelen.


  • mehmet lutfi  (05.12.12 14:12:39) 
1/5 ve 1/10u deneyin.

Yukarıda balığı verdim, şimdi de balık tutmayı öğretelim. AutoCad, plot ederken size kağıt üzerindeki 1 mm'nin kaç unit'e tekabül edeceğini sorar. Yani siz 50 cm'yi, "L" enter, 50 enter çizdiniz, "cm" olarak çizdiğiniz için. Aslında siz onu 50 "unit" çizdiniz. Kağıt üzerinde de bunu "1 cm" olarak görmek istiyorsunuz. Şimdi,
1 cm = 10 mm
10 mm'yi 50 unit olarak görmek istiyoruz. Yani plot seçeneklerine
1 mm 5 unit yazıyoruz, ki çıktımız 1/50 çıksın ;)
  • bazilika  (05.12.12 14:15:01 ~ 14:20:19) 
@mehmet lutfi
hocam pek anlayamadım biraz daha detay verir misiniz?

  • megacracker  (05.12.12 14:16:35) 
@bazilika
1/10 ve 1/5 ile yapınca zaten sorun yok ama hocaya kaç ölçekle yaptığımızı söylüyoruz ve mesela gerçekte 10 cm olan bir yer varsa ölçekle çarpıp(1/10)kağıtta 1 cm olması gerekiyormuş.Bunu hoca kabul eder mi pek emin değilim .

  • megacracker  (05.12.12 14:18:27) 
işi ölçeklerle karıştırmayıp,

yaptığın çizimin çevresine dikdörtgen çiz,

plot penceresinden istediğin kağıt türünü seç,

plot area kısmını windows yap, çizdiğin dikdörtgeni seç enterla,

fit to paper ve center plot tiklerini atıp çıktıya yolla.

bildiğim en kolay yol bu. kağıt boyutu ne olursa olsun autocad çıktıyı ona göre güzelce ayarlıyor.

sonradan edit: yalnız bu yöntemle dediğin gibi kağıt üzerinden ölçü alırsan tutar mı bilmiyorum. hiç ölçmedim. autocad ayarladığı ölçeği sana söylüyor ama eğer illa belirli bir ölçekte olacak diyorsan bu yöntemle olmaz.

aslında iyi bir ozalitçi bu istediğini çok rahat ayarlar. mimarlık bürolarıyla falan çalışanlar.
  • yue  (05.12.12 14:26:10 ~ 14:31:53) 
merhaba,

fit to paper yaparsan ölçek tutturman mümkün değil. eğer çizimin 1:1 ise yani cismin ölçüsünü direk acad a girdiysen(-ki doğrusu budur),yapman gereken plot dedikten sonra gelen büyük menüde önce yazıcını sonra kağıt türünü seçmen, daha sonra plot area yı seçmen ve en son da plot scale kısmındaki ayarlamayı yapman. bu kısımda 1 mm = 1 unit yaparsan çizimin bire bir çıkar. 1 mm = 2 unit yaparsan çıktın 1:2 olur. menünün bu kısmı kağıt üzerinde çıkacak gerçek boyu 1 mm olan çizginin senin çiziminden dist ile alınacak ölçüde 2 birim e denk geleceğini anlatır. yani 1 mm = 50 units yaptığında eğer çizimin mm ise çıktın 1 : 50 ölçeğinde olur, çizimin cm ise 1 : 500 ölçeğinde olur.
  • tukenmez adam  (05.12.12 15:01:40) 
çok teşekkürler arkadaşlar :)


  • megacracker  (05.12.12 15:01:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.