[]

Mux Devresi

Bilgisayarın rs232 portlarından, -hangisi bilemedim- dört step motor sürrmem gerekiyor.

1)Tek bir porttan, diğer ayrı portlara erişmem için nasıl bir mux devresi gerekiyor?

*bunun hazır kartı var mı?

Bonus soru: Stor perdenin temizliği nasıl yapılır? İnternette araştırıyorum, pratik bir çözüm bulamadım. Varsa yoksa makina aracılığı ile temizliyorlar.

teşekkürler.

 
seri protdan mux ile olmaz o iş.

seri port adı üzerinde seri bilgi çıkar. bunu bir mikroişlemci ile alıp, bir protokol belirleyip bu protokole göre motorları hareket ettirmen gerekli.

hazır kartı var 3-4 eksen amatör cnc yapanlar kullanıyor.

tek bir portdan diğer portlara erişmek ne demek onu çözemedim.
  • orpheus  (03.12.12 22:36:47 ~ 22:37:24) 
Pardon paralel bilgisini vermemişim. İlla rs232 olması gerekmiyor, paralel de olur.

seri portu da şöyle düşündüm, ilk önce seri portu korumak için max232 gibi bir entegre kullanıcam, portu da yalıtıcam ki akım yüzünden seri port yanmasın. ama bildiğin hamallık bu.

Derdimi tam anlatamadım, beynim bitti.
  • nezaretten taharet  (03.12.12 22:49:31) 
Şöyle olacak; paralel porttan gelecek olan iki biti seçme bitleri olarak ayarlayacaksınız, geri kalan bitleri de data bitleri. Sonra bunların bir truth table'ını çıkarıp bu truth table'a göre logic bir devre kuracaksınız.


  • johan sebastian  (03.12.12 22:59:47) 
paralel port ise başka.

max232 koruma için değil rs232 > TTL dönüşümü için.
  • orpheus  (03.12.12 23:02:35) 
Zamanında bunun tek motorlusunu yapmıştık üniversitede. Devre olarak hoca şunu pcb ye dökmemizi istemişti. www.upload.tc

Herkes kendi arayüzünü yazıyordu, kendim için yazdığım arayüz şu: www.upload.tc
Birkaç derleme var sanırım çalışan buydu.


Orpeus un dediği gibi max232 nin görevi 232->ttl dönüşümü oluyor.
  • iustitia omnibus  (04.12.12 00:52:26 ~ 00:56:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.