[]

kirada evi olan herkes beyanda bulunmak zorunda mı?

Bu beyan ve vergi ödeme ile ilgili olarak toplam kira gelirinin ne kadar olması gerekiyor? belli bir kira gelirinin altında kazananlar vergi vermese dahi beyanda bulunmak zorunda mı? bu işler için yıl sonu son tarih midir? ne zaman cezalı öderiz?




 
herkes beyan vermek zorunda, evet. ancak senelik 2,200 küsür ytl lik kira geliri kira vergisinden istisnadır.

ancak yine de beyan edilmesi gerekmektedir. aksi durumda, tespit edildiği zaman böyle bir şey bu istisna durumundan faydalanamazsınız. karşılaşacağınız yaptırım budur.

örnek: yıllık kira geliriniz 5000 ytl ise, istisna tutar bundan düşülür. yani üzerinden vergilendireleğiniz tutar 3800 ytldir.

tam istisna tutarı bu değil, ama yaklaşığını söyledim.
  • krasotkin  (25.12.08 09:49:18 ~ 09:49:47) 
min el garip şoyle bir durum var, 2008 yılında elde edilen kira geliri için istisna tutarı var.şimdi senin elde ettigin kira geliri bu istisna tutatının üzerinde ise kiranı beyan etmen lazım fakat elde ettigin gelir bu istisna tutarın altında ise beyan etmene gerek yok.
bu beyan konusunda ise şoyle bir durum var.

siz beyan ettiniz kira verginizi ödediniz fakat kiracınız daha sonra çıktı siz kendi kendinize ya benim kiracım çıktı artık beyan vermeme gerek yok diye düşünürseniz vergi dairesi size yazı yollar gelin beyan edin diye hatta vergi ziyaı falan çıkartır.siz de ya o zamanlar boştu falan dersiniz, bunu ispatlamanız falan lazım o yuzden şayet daha önceki seneler gayrimenkul sermaye iradı beyanında bulunmuşsanız ve artık bu durum ortadan kalktı ise vergi dairesine beyan döneminde gidip bak kardeşim benim artık beyan edecek kira gelirim yok, bu kiracılarla ugraşacagıma evim boş kalsın diye yazıp bir de imza çakıp vergi dairesine vermeniz gereklidir.son tarih ise mart ayının 15.günü olması gerek sanırım.
  • amarat  (25.12.08 09:49:28) 
teşekkürler cevaplar için. Bir de şunu soracağım ev 2008 haziran'ında verilmişse kiraya son beyan tarihi ne olur? 2008 içinde bitirilmiş mi olmalıdır bu beyanname işi?


  • min el garaib  (25.12.08 09:54:51) 
evini kiraya hangi ayda verdigin önemli değil.önemli olan beyan tarihi mart 15 olması.


  • amarat  (25.12.08 09:58:24) 
eyvallah. ben de yarın koştur koştur daireye gideceğidim az kalsın.


  • min el garaib  (25.12.08 10:05:59) 
www.gib.gov.tr

adresinde de gözüktügü üzere herkes beyanname vermeyecek, 2008 yılında elde ettiginzi kira tutarı 2.400 ün üzerinde ise verirsiniz aşağısında kalırsa vermessiniz.bu tutar 2009 için 2.600 oldu.
  • amarat  (25.12.08 10:17:47) 
hımm bilmiyordum. bilgilendirme için teşekkürler amarat.


  • krasotkin  (25.12.08 12:09:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.