[]

ppi manyağı bir insanım.

selam tekrar, naber?

ya sürekli aklımda sorayım dedim. 14'' bir monitör retina display yapılsa n'olur şeklinde sorular geziyor kafamda. laptopta 4k film izlemek bizim de hakkımız değil mi?

şaka bir yana mesela 47'' bir tv retina display hatta daha da ötesi yapılsa çok mu masraflı olur? fiyatlar fırlar mı?

şahsen piksel denen şeyden nefret eden, tiksinen bir insanım. bu piksel teknolojisinin sonu hakkında teknolojik, bilimsel bir yazı, araştırma falan var mı bildiğiniz? veya bilginiz?

ne zaman gelecek piksel teknolojisinin sonu çok merak ediyorum. pikseller gitsin yeni görüntüleme teknolojisi gelsin artık.

 
görüntüleme teknolojisi (?) zaten var.
(bkz: 35 mm)

kur evine bir 35 veya 16 mm perdesi. mis gibi izle.
  • ben smyrna  (30.11.12 19:31:41) 
@ben smyrna

aslında ben elektronik cihazların monitörlerindeki görüntüleme teknolojisini kastettim. onun için var mı bir şeyler peki?

@fakin 4k film var diye biliyorum. yoksa da lg'nin yaptığı son 4k ve 8k tv'lerin 1080p filmlerin çözünürlüğünü akıllı bir yazılımla üstün kalitede 2160p'ye çevirdiğini falan biliyorum :P
  • kisa bisey olsun istemistim  (30.11.12 19:48:13) 
abi macbook pro al retina işte tam sana göre.
47" tv de erken ama henüz. 4k standart olmaktan çok uzak.

  • chavezding  (30.11.12 20:10:53) 
47 inç retina display mantıksız denebilecek hayvanlıkta bir çözünürlük gerektiriyor. retina display özelliğini sağlayan macbook pro for retina display, 15 inçlik ufacık ekranda 2800x1880 çözünürlük kulanıyor. Full HD'den daha yüksek yani. 47 inç'e aynı piksel yoğunluğunu uyguladığında inanılmaz yüksek bir çözünürlük çıkacak ve o çözünürlüğü kullanabileceğin bir alan yok. Bu bir.

İkincisi de izleme mesafesi. İzleme mesafesi arttıkça pikselleri ayırt etmen zorlaşıyor, dolayısıyla 47 inç retina da olsa, FUll HD de olsa aşağı yukarı 5 metreden farkı pek anlayamayacaksın. Mesela retina MBP ile iPhone 4'ün arasında da piksel yoğunluğu farkı var, iPhone'un yoğunluğu daha yüksek, çünkü telefonu yüzüne yakın kullanıyorsun, laptop ise biraz daha uzak.

Piksel bir teknoloji değil, bir ölçü birimi. İnç, Santimetre, Litre gibi bir şey. Nokta demek Yunanca'da. Tam olarak hangi teknolojinin bitmesini istiyorsun anlamadı.

Özet: kafanız fazla karışmış.
  • roket adam  (30.11.12 20:29:56 ~ 20:31:53) 
görüntüyü büyüttükçe kalite düşer
yani 1080p'yi 2160p yaparsan bir pikselden dört piksellik görüntü elde etmeye çalışmış olursun o pikseller bir şekilde dolar ama sonuç itibariyle orjinali 4k olan bir görüntünün kalitesini vermez
şu 4k 8k televizyonları da başka birşey bulamamalarına veriyorum
bi ara insan gözünün farkedemediği görüntü yenileme hızlarına gitmişlerdi sırf göz boyamak için 100hz tvler olsun 200hz tvler olsun 800hz olsun
kaldı ki o çözünürlükte yayın yok
film izlemek istesen bluray player bile oynatmaz diye düşünüyorum
hani bluray diske bir film atsan en fazla 1080p olur o (veri dvdsinden bahsetmiyorum)
hadi diyelim bir yolunu bulun 2160p video attın o zaman da bluray player donanımı desteklemeyecektir

pek çok torrent sitesini çok yakından takip ediyorum ama 4k filme denk gelmedim henüz

e disk olarak yok torrent olarak yok şurda yok burda yok nerde var bu 4k video/film dediğimiz şey
anca yutupta birkaç örneğini görebiliyoruz o kadar

hem hdmi bile 4k görüntü aktarımı yapamıyor
thunderbolt veya display port gerekli

laptopunda çözünürlükten önce bir tane bluray üzeri optik disk okuyucu + o laptopun görüntü işleyicisini ekrana 4kyı bozmadan aktaracak donanım lazım

edit: roket adam da haklı
  • Fakin idiyıts  (30.11.12 20:33:08 ~ 20:34:23) 
ya biliyorum piksel'in kelime anlamını da. kastettiğim bitmesini istediğim teknoloji. yani piksel gibi noktasal minicik birimlere ayrılamayan kesintisiz geçiş sunan bir teknoloji. hani şu pikseller arasındaki çizgiden bahsediyorum.

gerçi zaten insan gözünün ayırdedemeyeceği küçüklükte pikseller yapıyorlar zaten ama ben piksellerin olmadığı bir görüntü elektronik bir düzlemde nasıl elde edilir şeklinde sordum soruyu. gerçi yine saçmalamış olurum. isterlerse tek tek atomların rengi değişerek görüntü elde edilsin yine ortada bir tanecik, bir nokta söz konusu olacak. piksele çıkacak kapı...
  • kisa bisey olsun istemistim  (30.11.12 22:06:14 ~ 22:10:05) 
eğer tek tek pikselleri görüyorsan ya çok yakından çok büyük bir ekrana bakıyorsun ya da pilot falan olmalısın. ama piksel olayının kalkması doğanın mantığına ters biraz senin de dediğin gibi normalde de görme olayı gerçekleşirken her bir tanecikten farklı farklı fotonlar gelir gözümüze.


  • tungnafellsjokull  (01.12.12 03:22:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.