[]

hukuk problemi

Hukukçu arkadaşlara bir sorum olacak.
bu gün hizmet aldığım (lafın gelişi tabii aslında alamadığım) bir iss den eve kontrol elemanı geliyor. Bu kontrol elemanı için dün akşam (çarşamba) talepte bulunmuş ve 19:30a kadar evde olmadığımı bu saatten sonra gelmesini istemiştim. ancak bu adam 17:00 civarında geliyor bilgisayarımı açarak internet bağlantısını kontrol ediyor. o anda evde olan annem bilgisayar hakkında bilgisi olmadığı için adamın ne yaptığını net olarak söyleyemiyor. bilgisayarda tahmin edeceğiniz gibi özel dosyalarımda var. gece itibarıyla güvenlik nedeniyle internet bankacılığını kapatmış durumdayım.

durum böyle. şimdi bu adamın yaptığı özel hayatın gizliğini ihlale girer mi? sonuçta bilgisayar özel bir alet ve tanımadığım birinin bilgisayarımı ben yokken açıp kullanması çok can sıkıcı bir durum. herhangi bir sorun yaşamamak için ne yapmam gerekir?

 
Benim anlamadığım; anneniz neden şahsı içeri buyur ediyor? Annenizin olayla hiçbir ilgisi yokmuş gibi yazmışsınız.


  • ahmetcan44  (29.11.12 21:56:13) 
adam benim adımı verip uydunet görevlisi olduğunu söylüyor ve içeri giriyor. gerçekten de uydunetten geliyor benim asıl sormak istediğim bana ait şahsi bilgilerin bulunduğu bilgisayarı bana bir telefon bile etmeden açıp kullanmaya hakkı olup olmadığı. bilgisayarı kullanırken ne yaptığı meçhul. uydunet görevlilerinin de çok sayıda yalan beyanına tanık olduğum için call center görevlisinin "sadece ping atmıştır" şeklindeki tahminine de güvenmiyorum.


  • tururo  (29.11.12 22:04:45) 
Şimdi gerçekçi olmak lazım. Uydunet'ten gelen adam işi gücü bırakıp da "hemen bakayım hazır adam da yok, neler varmış bu alette hmmm" diyeceğini hiç sanmıyorum.

Öte yandan, olayı yargıya taşımaya falan kalkarsanız, bir defa anneniz işin içine girer. Tahminimce vekalet meselesi çıkar. Annenize "bilgisayarıma dokunmasın" şeklinde bir not bıraktığınızı sanmıyorum. Öyle olsa anneniz izin vermez. Şu durumda anneniz sizden aldığı/almadığı uyarılara dayanarak izin vermiştir. Adam da sorunu çözmek adına bilgisayarı kullanmıştır. Yani teknisyenin kendini savunmak adına herhangi bir sıkıntısı olacağını sanmıyorum. Kaldı ki bilgisayarınızdan kişisel bilgilerinizin çalındığına dair bir kanıtınız var mı? Yok galiba. "Çalmıştır, kurcalamıştır" diyerek internet bankacılığınızı kapatmışsınız. Bence bir şey elde edemezsiniz. Boşuna uğraşmayın derim.

Kişisel bilgileriniz önemliyse, cihaza şifre koymalısınız. Anneniz de bilmemeli. Bilse dahi onu bu konuda uyarmak durumundasınız. Ne annenizi, ne de teknisyeni suçlayacak bir durum göremiyorum.
  • ahmetcan44  (29.11.12 22:12:07) 
yani bu durumda teknisyen haklı oluyor. anladım verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. iyi akşamlar


  • tururo  (29.11.12 22:42:28) 
Adamı eve almışsın 5 yıl.
Annen bilgisayarı vermiş 10 yıl.

Neyse gemide filminde böyle bir replik vardı ya.

Soruna gelecek olursak, ortada bir suç yok. İnternet bankacılığında da herhalde 10 milyon dolar fln vardı, aman dikkat et. Bi de iş yapmaya çalışan gariban adamların günahlarını alma yazıktır.

Yargıya başvurursan da hakim güzel bi güler en fazla dilekçeni okurken, 10sn fln ilgilenmiş olur, sonra takipsizlik kararı verir çünkü dediğim gibi duç işlenmemiş.

Çıplak fotoğrafların ekşibitionda yayınlanırsa dava açabilirsin.

Yazık ya adam çabucak iş halletmek peşinde kim bilir daha kaç eve gidecek arkasından yapılan muhabbetlere bakın.
  • esenboga  (29.11.12 22:46:02 ~ 22:46:30) 
@esenboga; abartmıyorum, ilkokul çocuğu, iki velet (dosyada yaşları 8-9 falandı sanırım) birbirlerine tokat atmışlar diye aileleri falan işin içine girip mahkemeye gitmişler. Hatta birinin babası salonda "adalet yerini bulsun istiyoruz hakim bey" falan dedi yüksek sesle. Hakim bile üzüldü yani, öyle diyeyim. Aranızda anlaşın, ayıptır, yazıktır şu çocuklara falan filan dedi gönderdi tarafları.

Sakince oturup düşündükten sonra haklı-haksız tartışması yapmak yerine, ortada hak aranacak bir durum olmadığı sonucuna varmak işten bile değil. :)
  • ahmetcan44  (29.11.12 23:07:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.