[]

İlk Türk Uçak Gemisine Doğru

onedio.com

Ya bu gemiler nükleer değilse çok feci yakmaz mı? Tamam devlet - tsk sonsuz sınırsız da (arttır şunun vergisini karşılarsın masrafı), benzinli bir uçak gemisi ne kadar mantıklı olur bilemedim.


 
aslında yakıt masrafından tasarruf amaçlı o gemi. okuduysan savaş amacıyla değil, taşıma amacı ile kullanılacağı yazıyor. yani sen dünyanın bir noktasına 100 tane uçak göndereceksen hepsini uçurmaktan ziyade gemiyle götürmek çok daha ekonomik.


  • yakuza123  (29.11.12 07:07:02) 
o gemiler nükleer olmak zorunda diye biliyorum ben. nükleer enerji santrallerinde elde edilebiliyor diye de biliyorum onun yakıtı. tam emin değilim çok pis sallamış da olabilirim. fakat yani benzinle mazotla gitmez abi o. olmayan uçağın gemisini niye yapıyoz la biz? 55 taksitle ayfon alan ergen gibi.


  • True Story  (29.11.12 07:08:11 ~ 07:11:34) 
"Kriz ortamlarında kullanılacak geminin TSK'nın deniz üssü olması planlanıyor" demiş ya, salt taşıma maksatlı olsa da bu demektir ki aksiyonda da işe yarayacak.

"uçakların da iniş kalkış yapabileceği şekilde düzenlenebilecek."
Bir de bizde uçak gemisine iniş yapabilecek fonksiyonda uçak var mı? Bildiğim kadarıyla yok.
  • jesterdvine  (29.11.12 07:12:55 ~ 07:14:29) 
onlar nükleer olmak zorunda ama bizimki olmayabilir. zaten gideceği en uzak yer akdenizin mısır tarafı falan olur. abd'nin gemileri nerden nereye geliyor ona yakıt dayandıramazsın. bizimki zaten savaş amaçlı da değilmiş. uçak gemisini napacaksak savaş amaçlı değilse onu da anlamadım.


  • ayiadam  (29.11.12 07:15:41) 
levatto sıralı gaz tüp taktırırsak bence sorun kalmaz.


  • curiosita  (29.11.12 08:05:40) 
askerlikte mantık aranmaz.


  • qwermans  (29.11.12 08:28:56) 
savaş dışı kullanılacaksa neden alınıyor?? Türkiye sağa sola uçak gönderiyor, bunun maliyetinden kurtulmak için mi? hiç sanmam. hem savaşta "zaman" diye bir kavram vardır. ne kadar hızlı olursan o kadar iyisindir!! bence amerika, elindeki eski bir uçak gemisini çıkarıcak gibi. kaldı ki türkiye'nin elinde f-16, f-4 ve f-105'ten başka uçak yok. f-4 ve f-105 artık ömürlerini tamamlamış uçaklar.. f-4 akdenize çakıldı malum.. f-35 alıcaz deniyordu ama alınan f-35'lerin dikey havalanabilme özelliği olmayacakmış.. yani bir uçak gemisi için olmazsa olmaz. güzel yurdumun saçma sapan savunma politikaları!!!


  • bilmemkacincinick  (29.11.12 09:03:51) 
@Bilmemkaçıncınick uçak gemileri f35 ve harrier hakkında ne biliyorsun bilmiyorum ama normal uçaklarda (f16 gibi) o gemilere iniş yapabiliyor.

Ülkede yanlış politikalar var doğru ama bunu harrier, f35 ve uçak gemisiyle bağdaştırmak mantıksız.

Ben olması gerektiğini düşünüyorum ha bunu kendimiz üretebilirsek süper ama kal olmuş eski modelleri almak ne kadar doğru ölçüp biçmek lazım.
  • basond  (29.11.12 10:24:08) 
sivil ve insani amaçlar için kullanılacağı, çin'in yağtığı gibi, uçak gemisi yaparken söylenen masum yalanlardan biri olabilir.


  • eksi sozluk e bir daha geldim  (29.11.12 10:50:17) 
akulu denizlati almis bir orduyuz hic sasmazdim adam gibi ucagimiz yokken israftan baska birsey degil aselsan gibi verimsiz kurumlar fuze yapacak diye bekleyene gidip adam gibi bir merkez kurmuyoruz.


  • mazungu  (29.11.12 11:46:22 ~ 11:47:29) 
@basond harrier ve f-35'lerin diğer uçaklardan farkı dikine kalkış yapabilmeleri. ama bizim ısmarladığımız f-35'lerin dikine kalkış yapabilme özelliği yok. f-16lar da uçak gemilerine inebiliyorlar, kalkış yapabiliyorlar ama onlar dikine iniş yapamıyor. kaldı ki bizim f-16'ların iniş-kalkış kancaları mevcut mu?? bunların da olduğunu pek sanmıyorum. bizim savunma stratejimiz nitelikten çok niceliğe önem verdiği için az özelliğe sahip ucuz uçaklardan daha çok almak yönünde.

savunma sanayisi özellikle savaş uçaklarına oldukça meraklıyım. sadece f-16 ve f-35 ile bu olmaz. nereye göndereceksin bu uçak gemisini? okyanuslarda dolaşmasının sana artısı nedir?? kaldı ki amerika abin ne diyecek buna? taşeronluk mu yapacaksın. güzel yurdumun, uçan her jete f-16 diyen güzel insanları...
  • bilmemkacincinick  (29.11.12 12:27:49) 
sen meraklı olabilirsin bu çok güzel bir olay, bende savunma sanayinde havacılık sektöründe çalışmış, hali hazırda sivil havacılık sektöründe çalışmakta olan bir insanım, uçaklar konusunda inan bana çoğu kişiden fazla bilgi ve tecrübeye sahibim, uçakları modifiye etmek zor bir olay değil zamanındada yapıldı hali hazırdada yapıyoruz. Ülkeye artısı eksisi konusunda sen yada benim fikrimizin olmadığı planlar sözkonusu olabilir. ABD taşeronluğuda olabilir.

Ama ben sonuç olarak ülke olarak bu donanıma sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum
  • basond  (29.11.12 12:42:39) 
amerika gibi dünya imparatoruyum demiyorsan stratejik olarak gereksizdir uçak gemisi. Yanılmıyorsam amasya'da jet üssü var. Diyarbakır'da jet üssü var. Balıkesir'de, İzmir'de jet üssü var. Türkiye'nin stratejik olarak her noktasına kısa zamanda erişmeyi sağlayabilecek jet üslerimiz mevcut. Akdenizden karadenize, karadenizden akdenize bu gemi git gel yapacaksa gereksizdir diyorum ben de. Ayrıca sivil havacılıkta yapılan modifiye-geliştirmeler ile askeri anlamda yapılan modifiyeler-geliştirmeleri bir tutamayız. Yazılımları farklıdır. En basitinden "kaynak kod" diye bir şey var.. Amerika f-16'ların sadece -bak sadece diyorum- silah entegrasyonu için gerekli kodlarını daha geçen sene verdi bize. Bu da, bizim ürettiğimiz yerli füzelerin/bombaların f-16'da kullanılmasını engellediği içindi. Amerika'dan o kodları yalvar yakar almasaydık şimdi bizim kendi füzelerimizi kullanamazdık uçaklarımızda.

Uçak gemisi harcaması yerine AR-GE üzerinde çalışsınlar. Amerika'ya olan silah, teknoloji bağımlılığını minimum düzeye çekmeye çalışacak sistemler geliştirsinler. Uçak gemisine şu an için gerek yok.
  • bilmemkacincinick  (29.11.12 12:57:20) 
yine savunma uzmanlarımız ortaya çıkmış. abicim bunun yerine argeye yatıralım parayı diyosunuz da, bu aleti kendimiz yaparken zaten araştırmış ve geliştirmiş oluyoruz, yani yine ülkeye katkısı var, bu bir.

ikincisi de uçak gemisine sadece vtol tarzı iniş kalkış yapabilen uçakların inebileceği geyiği. yani hiç mi youtube'u açıp uçak gemisinden kalkış yapan bi video izlemediniz anlamadım ki. gayet de kalkabiliyor f16'lar yatay olarak, kanca manca sıkıntı değil yani, onlar halledilir :)

üçüncüsü, türkiye kıtalararası demokrasi götüren bi ülke değil tabii, ama bu proje mantıklı, hiç kullanamazsak satarız amk, ar-ge'si yanımıza kar kalır.
  • roket adam  (29.11.12 13:37:43) 
@roket adam yazdıklarımı biraz dikkatli okuma zahmetine katlansaydın f-16'ların da uçak gemisine inip kalkabildiğinden bahsettiğimi görürsün. sizin anlamadığınız şey şu. f-16'yı biz her durum için kullanıyoruz ama f-16, bir f-15, bir f-22, bir f-18, bir f-35, bir f-14 değil. biz f-16'yı joker olarak kullanıyoruz. kaç tane uçağın var ki uçak gemisine bindireceksin ve bunlara görev yazacaksın? o geminin üstünde sadece f-16 mı olacak? eğer böyle bir planınınz varsa afedersiniz ama bi bok bilmiyorsunuz demektir. senin envanterinde şu anda işe yarayan f-16, f-4, f-105 var. f-4 ve f-105 ömürlerini tamamladı. f-4'ün ne olduğunu akdenize düştüğünde gördük.

bir uçak gemisi tek başına mı dolaşıyor sanıyorsunuz? üstünde 7/24 uçan uçaklar, etrafında onu koruyacak savaş gemileri... böyle bir görev gücünü ayırabilecek misiniz stratejik ve ekonomik olarak? hayallerde yaşamayın. ayaklarınız biraz yere bassın. idealist olmakla hayalperest olmak arasında çok kalın bir çizgi vardır ama siz onu aşmak için yırtınıyorsunuz.
  • bilmemkacincinick  (29.11.12 13:59:20 ~ 14:00:20) 
hayır ben de belirttim, 'zaten' ihtiyaç olacağını sanmıyorum. kıtalararası saldırı yapan bi ülke değiliz ki, bizim aksiyon kıbrıs, ege, güneydoğu. ama gerekirse kullanacak uçağımız olduğunu düşünüyorum, illa vtol bulmak zorunda değiliz.

dediğim gibi türk gemi inşa sektörüne ciddi katkı sağlayacak bi olay bu. ar-ge böyle yapılır asıl.
  • roket adam  (29.11.12 14:21:16) 
uçak gemisi taaruz sınırının kolay arttırılması için gerekli bir araç. bugüne kadar bize hep türkiye'nin stratejisinin vatan savunması olduğu, yurtta sulh vatanda sulh anlayışıyla saldırının ikinci plana bırakıldığı öğretildi.
demek ki stratejimiz vatan savunmasından saldırı, elalem jandarmalığı olarak değişiyor.
100 tane savaş uçağını barış için nereye göndereceksin.

Uzmanı olmasam da uçak gemisi sanırım benzinli de olur, her gün maersk in dev konteyner gemilerini de görüyorum, onlar da nükleer değil sonuçta.
Ama nükleer demek, sınırsız menzil, rota üstündeki ülkelerden benzin almama özgürlüğü, başına buyrukluk demek.
+ uçak gemilerinin içinde amfibi çıkarma araçları da bulunabiliyor.

Bunun haricinde eğer 3. ülkelere uçak gemisi üretip satacak duruma gelirsek o zaman memlekete daha çok faydası olabilir.
  • furciferpardalis  (29.11.12 22:46:41) 
Bilgi sahibi olmadan yazılmış bazı yanlışları düzelteyim
1 Türk Hava Kuvvetlerine f105 olamamış 104 vardı neredeyse 25 sene önce kullanımı bitti
2 f16 uçak gemisine inmez ve kalkamaz belki farklı versiyonu olabilir ama bu gövde yapısı tasarımı ile hiç zannetmiyorunm
  • hoppala123  (03.07.17 18:22:43) 
duyuru bilmeden sallama timi yine görevde

1- dünya'da amerika ve fransa(1 adet) haricinde nükleer güçle çalışan uçak gemisi kullanan bir ülke bulunmuyor. ayrıca amerika'nın da filo taşıyıcısı olan uçak gemilerinin dışındakiler yine konvansiyonel yakıtlar ile çalışıyor.

2- f16 uçak gemisi iniş/kalkışı için üretilmemiştir. Bir uçağın uçak gemisinden inip kalkabilmesini sağlamak öyle bir çengelin takılmasından ibaret değildir. ciddi bir tasarım/revizyon gerektirir. f16 için uçak gemisi versiyonu üretilmeye çalışılmıştır ama vazgeçilmiştir.

3- ayrıca bahsedilen 24bin Ton ve 140 m ölçülerine göre bir ip, çengel ne kullanırlarsa kullansınlar normal iniş kalkış yapan bir uçağı indirmeniz mümkün değildir. stovl iniş yapılabilen uçak gemileri bile en aşağı 250m uzunluğundadır. Stobar ve catobar sistemleri 300m üzeridir.

4- ayrıca yine planlanan geminin hem uzunluğu hem de yapısı bakımından, komuta kontrol ve helikopter platformu olduğu açıktır. ancak belki dik iniş kalkış yapabilecek uçaklara göre de tasarlanabilir.

5- yine açıklamadan görüldüğü üzere "100 araç" taşımak üzere planlanmış bir platformdur. Bu araçlar 100 uçak demek değildir. Yani temel amacı bir yere kara gücünü veya karma bir gücü sevk etmek. Sevk edilen kara gücünü yakın hava desteği ile desteklemek ve komuta kontrol üssü olarak çalışmak için planlanmış bir platform olduğu anlaşılabilmektedir.

6- dik inişe uygun uçak pisti yapılsa da bu büyüklükte bir gemi en fazla 20 civarı uçak taşıyabilecektir ve bu durumda da sadece bu göreve adanmış olması gerekir. ve bu büyüklükte bir gemide f35 ve diğer yeni nesil stovl uçakları kullanmamız mümkün olmayacağı için ancak eski nesil vtol kapasitesine sahip harrier'lerden kullanılabilir. En mantıklı tercih alabilirsek v-22 osprey olur(tabiki alamayız.) ama osprey de taş çatlasa 15 tane ancak sığar. Kara destek gücü olarak da diğer güçler ile birlikte 4-5 tane ancak olur.

Neyse daha yazılır da, uzatmaya gerek yok.
Sonuç olarak planlanan gemi, doğrudan bir savaş yeteneğine sahip olmayan, ancak hem komuta kontrol hem de güç transferi konusunda görev alabilecek ileri seviye konvansiyonel bir lojistik gemisi olacak gibi durmaktadır. uçak gemisi olarak da tipi en fazla landing helicopter dock olarak geçecektir ve eğer açıklanan ölçüler doğru ise, dünyanın em küçük uçak gemilerinden birisi yapıyor olacağız.

Not: bu ancak mısır'a kadar gider derken, Mısır'ın şuan fransız mistral tipi vtol kalkış yeteneğine sahip 2 uçak gemisi olduğunu da buraya not düşmek isterim.

benden bu kadar.
  • cursor  (03.07.17 19:31:03 ~ 19:31:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.