[]

10 krş, 5 krş, 25 krş ile ödeme yapma

bugün kargo göndericem, 6,5 lira tuttu. 4.5 lirasını normal 1 lira ve 50kuruşla verdim, kalan 2 lirayı da cebimde var diye 5-10-25 kuruşları kombin edip verdim. 2 tane 25 kuruş, kalan 5-10luktu. eleman şöyle bi baktı "böyle mi veriyorsunuz?" dedi. "evet. bir sorun mu var?" dedim. "hayır da 10 liranız varsa onu bozayım ben" dedi. inat ettim ben de "beğenmiyorsanız hiç vermeyeyim" dedim. sözde bana çaktırmadan öfleyip püfledi.

şimdi 1. sorum şu: kumbarada biriktiriyorum ben bu ufak paraları. bir süre sonra 10-20 lira falan oluyor. orası öflesin almasın, burası püflesin almasın.. napıcam ben bu paraları? sokacak bir yer mi arayayım çok afedersin? ufak para diye bunlarla ödeme yapamıyor muyum ben? parayı toplu halde götürüp bankada bütünlemek istemiyorum. hem vezne için hem benim için vakit kaybı, oturup tek tek sayacak da ohoo.. keza aynı şekilde, akbil doldurayım desem bu defa adam sayana kadar millet arkamda sıra olucak herkesin vaktini çalıcam bu sefer. devamlı minibüse de binmiyorum ki oraya vereyim hep.. kaldı ki para paraydı en son benim hatırladığım. biz dükkana gelen adama "1 kuruşla ödesin, yine ödesin" mantığıyla bakıyoruz, millet para beğenmiyor. tutup 20 liralık tutarı 5 kuruşla ödemiyorum tabi ki, ama 2-3 lirasını bu şekilde ödememin ne zararı var?

2. sorum da; ben mi yanlış düşünüyorum, sorun bende mi?

 
sorun o adamda. esas ona bozuk lazım. topaçlık yapmış. öyle para seçme hakkı da yok zaten.


  • army14  (28.11.12 17:07:12) 
marketler bütünler.


  • gozyakansakiz  (28.11.12 17:07:50) 
ben de biriktiriyorum oyle, gecen 60-70 lira olmustu..

yemek siparisi verdigimde "bozuk vericem ama kusura bakmayin" diyorum ve avcuna bi avuc bozuk parayi veriyorum.. su parasi falan verirken de ayni sekilde bu bozuklardan veriyorum..

itiraz eden olmadi henuz..
  • buzzlightyear  (28.11.12 17:07:58) 
marketlerde bütünletebilirsin. mesela biz fırın ve pastanelerle çalışıyoruz, adamda her zaman bütün para olmuyor, 200 lira bozuk veriyor. bizde markette bütünletiyoruz.


  • mattiadestro  (28.11.12 17:08:09) 
ben de su, kargo, bahşiş vermek istemediğim yemek siparişi (burger king) gibi şeyleri o şekilde ödüyorum. kargocular para üstü yok deyip paranın üzerini almaya alıştığı için bozulmuştur. sen haklısın.


  • kayranin kedisi  (28.11.12 17:11:39) 
%100 haklısın.


  • solo  (28.11.12 17:19:45) 
türkiyede de regülasyon oldugunu düsünüyorum bu konuda ama almanya ve avusturyada 40-50 arasinda olan bi sayi hadi 45 diyelim buna, bir alisveriste 45 taneden daha fazla bozuk parayla ödeme yapilmasi durumunda karsi tarafin bu ödemeyi reddetme hakki var:)

yani 100 lirayi 100 adet 1 lira ile ödeyemeyebilirsiniz resmi olarak.
  • serabetan  (28.11.12 17:31:09) 
Aynı durum bende de var. Herkes böyle marketlere verdiği için utanıp soramıyorum bile. Birikti bi sürü. Ne yapacağım bilmiyorum


  • puc  (28.11.12 17:37:08) 
Ben biriktirmiyorum, artan parayı cebime atıyorum kullanılana kadar kalıyor orada. Bir fark olacağını da sanmıyorum. Hem o kadar parayı yanında taşıma veya insanlara kabul ettirme sıkıntısını da yaşamazsın.


  • 4dr4melech  (28.11.12 18:03:08) 
bakkallar küçük marketler memnuniyetle alıyorlar. bütünletebilirsin ya da alışverişini bu paralarla yapabilirsin. ben canım abuk cubur çekince kumbarayı açar, 4-5 tl hesaplarım oradan. sonra bu parayla gider 1 litre kola iki cips ve jelibon şeklinde o paranın tamamını harcar gelirim. böylece insan o abur cuburu sanki havadan gelen parayla almış gibi hissediyor.:D


  • trachemys scripta elegans  (28.11.12 18:08:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.