[]

kare bulmaca severlere bazı sorular

Selam bulmaca dostları,

Kare bulmacalarla ilgili bir kitap hazırlayan Avustralyalı bir abi var. Bu bulmacanın icadının 100. yılı hasebiyle, bulmacaların yıllar boyunca farklı kültürlerde nasıl evrildiğinden bahseden bir kitap hazırlıyor. Benden de Türkiye'deki kare bulmacalar ile ilgili ilginç veya tarihi bilgiler paylaşmamı istedi.

Aklım ereli beri bulmaca çözerim, pazar günleri sırf bulmacası için Cumhuriyet alırım, ama yaşım itibariyle bu abinin istediği türden bilgilere sahip değilim. İnternette arayınca da doğru düzgün bir şey bulmak pek mümkün değil.

İstenen şeye örnek olması açısından, ABD'den şöyle bir hikaye anlatayım:

1996 yılında başkanlık seçimlerinin yapıldığı gün, Jeremiah Farrell'in hazırladığı bulmaca gazetede yayınlanır. İpuçlarından biri "Yarınki gazetelerin manşeti" şeklindedir ve bu sorunun "Bob Dole Kazandı" veya "Clinton Kazandı" şeklinde iki olası cevabı vardır. Her iki cevapta da, bu cevapla kesişen diğer tüm kelimeler iki farklı cevaba sahip olacak şekilde yerleştirilmiştir. Yani, aynı bulmacanın iki farklı çözümü vardır.

Bizde bu tarz "gündem" ile alakalı bulmacalar olduğunu zannetmiyorum, ama şu tarz sorular sorabilirim sizlere:

- Türkiye'de kare bulmacanın ilk örnekleri ile ilgili bir bilginiz/kaynağınız var mı?
- Vakti zamanında şöyle bir bulmaca çözmüştüm, şu sebepten ötürü muhteşemdi dediğiniz bir bulmaca var mı?
- Bu konuda bilgi verebileceğini düşündüğünüz biri var mı?

Teşekkürler!

Not: Ekteki resim, 1913 yılında Arthur Wynne tarafından hazırlanan ilk bulmacaya ait.

 
Ateş böceği Ercan'dan bahsetmeden geçme derim. hatta kendisine ulaşılıp bilgi de alınabilir.


  • ugokhan  (26.11.12 16:30:11) 
ateş böceği ercan, sedat yaşayan, nedret erdoğdu, ilker mumcuoğlu gibi isimler var aklımda. bu kişilere nasıl ulaşabileceğim konusunda da fikirlerinizi alabilirim.


  • kül  (26.11.12 16:33:14) 
Yakın zamanda popüler olan İhsan Varol ve Yusuf Dinçer gibi kişiler de fikir verebilir bulmaca tarihi bakımından.

Twitter hesapları var mı araştırabilirsin.
  • cakabo  (26.11.12 18:33:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.