[]

Göstergebilim??

Göstergebilime giriş diye bir dersin sınavı var yarın.Fransızca bi ders, resmen kazık.Bu konudaki bilgilerim o kadar az ki okduğum hiçbir türkçe metni bile anlamıyorum. Bu konuda en basit bilgilere ulaşabileceğim yer bilen ya da en basit şekliyle bana anlatabilecek biri varsa nolur yazsın.




 
anlatlmaz yasanir diyorum ama surdan oku belki anlarsin
ahmetozgur.com

  • rentts  (25.11.12 19:56:06) 
kısaca anlatayım- aynı dersin sınavı geçen perşembe fr olarak bizde de vardı.

objesi signe'ler. signe kavramını nasıl anlatsam şimdi bilemedim. ağaç yazısını okuyunca kafanda canlanan şey yazıyla beraber bir signe mesela. saussure'e göre bir image acoustique bir de concept var. concept ve image acoustique bir araya gelip signe'i oluşturuyor.

söz konusu bilim saussure'ün kurduğu semiyoloji ve peirce'in kurduğu semiyotik diye ikiye ayrılıyor ama genel olarak ikisi de aynı bok. semiyoloji biraz daha dille alakalı iken semiyotik genel olarak signe kavramı ile ilgileniyor, objelerin kafamızda nasıl canlandığıyla falan ilgileniyor.

saussure'de signe kavramı iki uçlu: signifiant - signifié.
peirce'te ise üç: representamen - objet - interprétant.

aslında daha anlatıtdım ama benim de yarına ödevim var, ona çalışmam lazım. beşiktaş civarındaysan 50 lira karşılığında 2-3 saat çalıştırabilirim. zaman sorun olmasaydı beleşe anlatırdım. yapabileceğim budur.
  • i ve been mistreated  (25.11.12 20:02:17 ~ 20:06:47) 
anlatmak biraz zahmetli, bence gogıllayın.


  • 9kuyruklukedi  (25.11.12 20:03:00) 
kısa bir bibliyografya:

saussure'ün cours de linguistique generale'inde 33, 37-39, 97-101, 103, 112-113. sayfalar,

precis de semiotique litteraire - d. bertrand 7-10

hjelmslev'in expression-contenu, forme-substance şeması

jakobson'un destinateur - message - destinataire ve emotive-conative gibisinden özetlenebilecek iletişim şeması

levi strauss'un antropoloji ve dil arasında bulduğu ortak noktalar ve bu alandaki strüktüralist çalışmaları

roland barthes'ın analyse littéraire structural'i

propp'un 31 adımda masallar şeması

greimas ve edebi göstergebilim

bunlara çalışın isterseniz :)
  • i ve been mistreated  (25.11.12 20:18:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.