[]

İnsan canının değeri

İnsan canı neden çok değerlidir? Aşağılarda japonların intihar etmesiyle ilgili bir duyuruda gördüm de, bi an aklıma geldi. Bizim etimiz altın, sütümüz gümüş mü? nedir yani?




 
herkesin kendisi için cevaplayabileceği bir soru bu. değersiz bulanlar ya da daha fazla değer verdikleri bir şeyleri olanlar vazgeçiyorlar canlarından


  • trocero  (22.12.08 15:55:14) 
hayatında tekrardan elde edemeyeceği tek şey olması?


  • arwear  (22.12.08 16:04:52) 
@arwear: can olmadığında hayat olmuyor zaten, bir şey elde etmenin veya kaybetmenin önemli olduğunu sanmıyorum öyle bir durumda.

ayrıca (bkz: 1 kisinin olumu trajedi 1 milyonunki istatistiktir)
  • nickini vermek istemeyen suser  (22.12.08 16:07:38 ~ 16:07:50) 
Kiminin canı tatlıdır, canı candır bir diğeri ise belki kendisine göre patlıcandır. Japonların intiharı onuru ve kişiliği kurtarmak içindir. Bazıları sadece bu dünya için yaşar, bir tövbenin bir af dilemenin yeterli olduğunu düşünür ve dünyevi zevklerin türlüsünü tadar. Bazıları iki tarafı da düşünür, dünyevi şeyleri fazla abartmaz, gerekenleri yapar diğer tarafı oluruna bırakır. Sorunuzun cevabı özetle şudur; altınlık gümüşlük olmak değildir bahsedilen, haddinden fazla uçarı kaçarı olmak ayakları yerden kesiyor sanırım. Değerli olmak insanı insan yapan değerleri ne kadar değerli kıldığımıza bağlı belki...


  • tubytube  (22.12.08 16:10:18) 
intihar diyince kendi canımı kastettim gibi oldu galiba. o değil; neden insan canı çok kutsaldır?


  • redlinetheturk  (22.12.08 16:12:50) 
Cunku insan, manevi degeri en yuksek canlidir. (istisnalar kaideyi bozmaz)


  • ermanen  (22.12.08 16:18:43 ~ 16:18:55) 
insanoğlunun kendini beğenmişliği, din, ego, yaşama içgüdüsü...


  • nickini vermek istemeyen suser  (22.12.08 16:20:44) 
@ermanen biraz daha açabilir misin?
@herkeşcikler: değerlerin merkezi nedir peki? var olan en yüksek değer insan canı mıdır? dünya'ya (gezegen olarak)olan saygı mıdır? hayvan sevgisi midir? ya dünyanın ileride bu kadar milyar insana yetemeyecek olması gerçeği ne olacak? o zaman da insan canı bu kadar değerli olacak mı?
büyük resme bakacak olursak insanların yokluğu diğer her türlü canlı için faydalı olmaz mı? (bildiğimiz kadarıyla) evrene en çok zarar veren, dengesinin amına koyan canlı türü olarak neden evrendeki en yüce yaratık insandır? (bu konuyu sorgularken din tamamen kapsam dışında bırakılmıştır, değinmeyiniz)
  • redlinetheturk  (22.12.08 16:25:50) 
"the day the earth still stood" filmini oneriyorum o zaman, belki de izledin ve ondan sonra soruyorsun...

madem sormussun biraz daha acayim:
insanin degeri sadece varligindan gelmiyor, insanin amaclari dogrultusunda yaptigi hersey ve akil olarak en ustun canli olmasi onu en degerli canli yapiyor zaten. ama insan kendi ozelligini kotuye de kullaniyor dedigin gibi ama kotuye kullanmadigin surece en mukemmel canli insan.
  • ermanen  (22.12.08 16:40:35) 
İnsan canının çok değerli olmasının nedeni değerleri insanların belirlemesidir. Kaplanlar ya da pırasalar belirliyor olsaydı inan bu denli değerli olmayacaktı özetle.


  • sui  (22.12.08 18:28:42) 
yalnızca insan canı değil can önemli. zaten başka canlara önem vermeyen, insan canına da önem vermiyor (ya da yalnızca sözde veriyor).
tanrıya, canın tanrı tarafından verildiğine inanmasan bile (ki inanıyorsan değeri daha da artıyor) bir otun, bakterinin, en küçük yaşam belirtisinin ortaya çıkışı bile bir emek, zahmet istiyor ve insanın yapamayacağı bir şey. insanüstü bir şey olduğu için değerli can. (çocuk doğurmak, laboratuvar ortamında canlı oluşturmak insan eliyle can vermek değil çünkü orada yalnızca uygun koşullar yeniden oluşturuluyor).
ve her canın yaşam hakkı var. ama ne yazık ki güçlüler zayıfların yaşam hakkını elinden alıyor çoğunlukla.
  • zen spider  (22.12.08 22:28:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.