650 kadar seçilmiş var. başlarında prime minister var.
çoğu ingiltere'den geliyor
galler, iskoçya ve k.irlanda'dan gelenler de var.
galler, iskoçya ve k.irlanda'nın kendi meclisleri de var, başlarında first minister'ları var. ancak sadece kendi iç işlerinde bazı şeylere bakıyorlar.
hatta galler ve k.irlanda'nın meclislerinin yetkileri iyice az.
ingilter'nin kendi meclisi yok. 650 kadar seçilmişin içindeki ingilizler yapıyor oranın işlerini.
zaten şöyle de bir şey var, birleşik krallık'ta bizim bildiğimiz anlamıyla, türkiye'deki gibi yazılı yasalar yok.
birleşik krallık bu 4 devletin birleşimi yani. ingiltere büyük kardeş ve çoğu karar için yetkili. 3 ülkeye de müdahele edebiliyor, tabii belli sınırlar dahilinde. bu arada şunu da ekleyeyim, adamların yazılı bir anayasası bile yok. olunca oluyor demek ki.
kraliçe ise göstermeliğe yakın yetkileri olan bir kişi ancak bu dört ülke haricinde kanada, avustralya, yeni zelanda, hindistan, jamaika gibi bir dolu ülkenin de kraliçesi sayılıyor.
k.irlanda ile irlanda'nın bambaşka ülkeler olduğunu da hatırlamak lazım.
0