[]

Mercimekli köfte nasıl yapılır?

Ekşi sözlükte açıklanıyor da anlamadığım bir yer var. Bulguru kısır yapar gibi önce sıcak suda bekletiyor muyuz?

Ya da daha iyisi, uzmanı varsa bu işin basitçe anlatabilir mi bir kez daha?

İyi günler.

 
elbette.
bence uzman tv'ye bak, ben çoğu yemeği oradan bakarak yapıyorum.

  • pinkket  (08.11.12 09:11:15) 
ben 1 su bardağı mercimeği 2,5 bardak su ile kaynatıyorum.
mercimekler haşlanıp pişine üzerine 0,7 (bak bu 7 kısmı çok önemli, annem kafama kaktı resmen) bardak ince bulguru ekliyorum. mercimek ve bulguru iyice karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyorum. 10-15 dk içinde bulgurlar da şişiyor.

sonra soğan rendeleyip zeytinyağı ve margarin ile kavuruyorum. salça da ekliyorum. sonra bulgur-mercimek karışımının içine ekliyorum. üzerine kıyılmış maydanoz baharat vs karıştır.

afiyet olsun.
  • iloushka  (08.11.12 09:21:58) 
mercimeği haşladıktan sonra suyuyla birlikte alıyorsun, bulguru katıyosun, suyu orda çekiyor.

www.portakalagaci.com
  • kediebesi  (08.11.12 09:22:05) 
işin uzmanı diyemem kendime ama yardımcı olmaya çalışayım.Bulguru suda bekletmiyorsunuz. 1 su bardağı mercimeği 3 su bardağı suda haşlayıp ocaktan sulu sulu aldıktan sonra içine bulguru koyup kapağını kapatıyorum ben. Bulgur bu şekilde suda beklemiş oluyor ama mercimekle birlikte.takılırsanız buralardayım ben yine


  • sannora  (08.11.12 09:28:29) 
Bulguru sıcak suda bekletmeyeceksin. Bak hacı sana tarif vereyim. Konuya komşuya akrabaya hatta altın günlerinde sunulmuş beğendirilmiştir.

Miktar olarak göz kararı yaptığımdan net ölçü veremeyeceğim.
Kırmızı mercimeği yıka ve kaynatmaya başla, mercikler iyice kaynadıktan sonra altını kapat ve yavaş yavan ince bulguru ekle. Yavaşça ekle ve ara ara karıştır ki kıvamını anlayasın, yoksa bulgur zamanla katılaştığından kötü sonuç verebilir. Bu sebeple bir miktar cıvık bırakabilirsin, demlenince kıvamını bulacaktır. Demlenme süresi 15-20 dk yeterli.

Bir tavada bolca sıvıyağ içinde incecik doğranmış kurusoğanları kavur, sonra salça ekle ve iyce kavrulduktan sonra, pul biber, karabiber, tuz ve nane ekle.

Demlenmiş bulguru geniş bir kap içine al biraz kaşıkla filan ezki dağılsın pilav gibi, sonra üzerine hazırladığın sosu ekle ve karıştırmaya başla. Karıştırırken biraz soğuduktan sonra elle yoğurmaya devam edebilirsin. Yoğururken 1 limonun suyunu ve ince doğranmış maydanozları ekle ve yoğurmaya devam et. Çiğ köfte gibi yapışmaya başlayınca elinle sıkarak şekilver kıvırcık salata, göbek salata vs ile servis et.
  • poseidon1  (08.11.12 09:32:11) 
Tarif defterimden direkt alıyorum:

1 su bardağı kırmızı mercimek yıkanıp 1 litre su ile kaynatılır. Piştikten sonra ama bütün suyunu çekmeden 2 su bardağı ince bulgurun üzerine döküp karıştırılır. Alüminyum folyoyla örtülür. Soğan kavrulur, salça eklenir. Baharatlar konup 1 çay bardağı su eklenir, 1-2 taşım kaynatılır. Karışım bulgura eklenir, hafifçe karıştırılır, tekrar üzeri örtülür. Yeşillikler doğranır. Bulgur soğuyunca tuz eklenir, iyice karışana kadar 5 dakikadan az olmayacak şekilde yoğurulur. Yeşillikler eklenir, yeniden yoğurulup şekil verilir.
  • whoosie  (08.11.12 10:13:14 ~ 10:14:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.