[]

İşletme, iktisat ve Pazarlama öğrencilerine 100 puanlık bir soru

Bir hava yolu şirketi yıllar önce girilmiş (bkz: #995195) nolu entryde de görüleceği üzere tek yön gidiş bileti 960 tl iken gidiş-dönüş tercih edilirse fiyat 520 tl'ye düşüyor. Buradaki pazarlama stratejisi nedir?


Not: gidiş-dönüş biletin toplam maliyeti 520 tl'dir.


Süreniz: 1 saat.


Başarılar. :)


Cevaplar üzerine edit:

Peki aslında tek yön bilet alacak kişi sırf daha ucuz diye gidiş dönüş alsa ve dönüşe binmese uçakta bu sebeple kimse gelmemesinden ötürü uçağı boş kaldırma ihtimali ve riskini neden alır?

 
her zaman olmaz. olduğunda da sebepleri;

-niye başka bir firmayla dönesin ki olayı
-iş adamları, ki gittikleri zaman 1-2 gece takılıp dönen varlıklar. sayıları da azımsanmayacak kadar çok olmaları ve devamında 1. soru.
-uluslararası giriş yapan herkes %60 çıkış da yapıcak olması ve devamında 1. soru.
-satış algoritmaları dahilinde, dönecek uçağı boş boş döndürmek istememeleri zararın neresinden dönsek kardır demeleri.

ayrıca toptan her zaman ucuzdur beybi.
  • Ryu  (05.11.12 00:46:17 ~ 00:48:19) 
iktisat öğrencisiyim. durumu "fiyat farklılaştırması" konusuyla bağdaştırarak anlatacağım.

bildiğin üzere sinemalarda öğrenciler ile yetişkinlere ayrı fiyatlandırma uygulanır. bunun nedeni sinema işletmecisinin ya şu gençlere bir kıyak yapayım demesi değildir elbette. amaç hem karı maksimize etmek hem de müşteri bağlılığını sağlayabilmek. eğer canın sinemaya gitmek istiyorsa eminim sen de daha önce kalitesinden memnun kaldığın ve ucuz olduğuna inandığın o sinema salonuna gideceksindir. işte bu indirim ile sinema işletmecisi arada kalan 3 liradan feragat ederek o müşterinin yeniden salonuna gelmesini hedefliyor.

verdiğin örnekte de aynısı geçerli. hava yolu şirketi senden sadece reklamlarını iletebileceği bir telefon ya da e-mail adresi karşılığında arada kalan paradan feragat ederek seni 2 kez uçağında taşımış oluyor. sen de eğer bir daha uçağa bineceksen daha önce konforlu ve ucuz bulduğun bu hava yolunu tercih edeceksin. (bkz: fırsat maliyeti)

ikincisi, bu yolla hava yolu şirketi gelecekteki belirsizliği ortadan kaldırıyor. neticede bundan 3 ay sonra dönüş uçağındaki bütün koltukların dolacağı garanti değil. bu nedenle o koltuğu daha ucuza satarak önündeki olası zarar riskini minimuma indiriyor. tabi bu durumda da uçağa son anda binmek isteyen ve o hava yolunu kullanmak için ucuza bilet almış insandan 5 kat daha fazlasını ödemeye razı olan adamın kasasına katacağı paradan mahrum kalıyor. bu işin fırsat maliyeti de bu. ama unutma, eğer bir koltuğun boş gideceği bilgisine sahipsen o koltuğu 1 TL'ye satmak bile aslında kardır.

fiyat farklılaştırması belli bir kontenjan dahilinde yapılır. yani ne sinemacı ne de uçak firması bütün koltukları ucuza satmaz. elinde daha önce gözlemlediği müşteri profiline göre bir ayarlama yapar. bu yüzden gece matinesi için bilet almaya çalışan öğrenciye tam bilet fiyatı yansıtılabilir ya da karı-kocanın yan yana aldığı uçak biletlerinin fiyatları sırf birisi birkaç dakika daha sonra aldığı için farklı olabilir. bu da aslında oldukça mantıklı zira eğer uçağın/sinemanın tamamına yakını kampanyasız bilet aldıysa bu kalan koltukların da kampanyasız alınacağı yönünde bir beklenti yaratır.
  • doktor sagbirakmayan  (05.11.12 00:50:57 ~ 01:00:03) 
uçak boş dönerse daha hafif döner, daha az yakar.


  • il padrino  (05.11.12 01:35:36) 
kurumsallıktan kaynaklanan algoritma hatası.

yoksa her tüccar senden 960 tl alıp daha az hizmet vereceği yolu seçer.
  • eksi sozluk e bir daha geldim  (05.11.12 09:34:31) 
1. Mevsimsellikten kaynaklı olarak ters hatta oldukça ucuza tek yön uçan bir havayolu var.(charterlar boş dönmek istemez) İlgili firma da onun bu destinasyonda kuvvetlenmesini istemiyordur. Böylelikle karşı tarafın boş dönmesini sağlayarak, onun diğer ters hatta daha fazla fiyat kırmasını engellemiş olacaktır. O fiyat kırmayacağı için kendisi de 520 tl den daha aşağıya fiyat kırmak zournda kalmayacaktır.

2. Firmanın fiyatı aslında gidiş dönüş 520 TL dir ama tek yöne gidişi 960 tl koyarak müşteri de bir anda fırsattan yararlanma paniği yaratmaktadır. Mutlu müşteri; satıcısını enayi yerine koyduğunu sanan müşteridir. iyi satıcı da mutlu müşterileri sever, farzetki ben enayiyim sanılsın.

2. maddenin devamı olarak müşteri de algı sıçraması yaratmaktadır. Bir çok fiyata bakarsınız anlamsızlığı görürsünüz durur düşünürsünüz. Zamanında hediye kolye bileklik satardım. buna benzer bir fiyat politikasını bazen yapardım. 1 tanesi 15 TL 2 tanesi 35 TL diye. sorana da saf saf sevgiliniz üzülmesin derdim ama birçok alıcı öyle mal mal tezgaha bakıp gidecekken bu çelişki üzerine benimle tartışırdı, en azından çekip gitmesinden iyidir. beni farkedene satış yapma ihtimalim de var.
  • haslama cay  (05.11.12 10:08:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.