[]

cocugun anadil olarak 3 farkli dil ogrenmesi

3 nerden cikti dediginizi duyar gibiyim. hadi iki olsa belki dicem ama bir cocuk anadil olarak uc tane dil ogrenebilir mi?

simdi benim kafama birsey takildi, benim kiz arkadasim polonyali , buraya kadar guzel hos ama ayni zamanda amerikali da. amerika'da dogmus buyumus liseyi falan orda bitirmis. onun ailesi polonyali bildigin , ingilizceyi sonradan ogrenmisler ama benim kiz arkadasim ilkokula basladiginda ogrenmis. ufak cocuk tabi ne verirsen kapiyor , su an normal bir amerikali gibi anadili seviyesinde ingilizce konusuyor.

iste olay burada basliyor. ben bu kiz ilen evlensem zaten oyun hamuru gibi bir cocuk dogcak. turk de olcak , leh de , hatta amerikali bile olacak ucundan. ama bu cocuk bu uc dili de anadili gibi ogrenebilecek mi? yani sonradan ogrenir falan degil derdim , bir dil ogrenmeye basladiginda bu uc dili de ayni anda ogrenebilir mi?

simdi ben kiz arkadasimla ingilizce anlasiyorum. kiz arkadasim anadili seviyesinde , ben de guzel bir seviyede biliyorum bu dili. demek ki biz evlensek ev icinde konusmalarimiz ingilizce olacak. ben lehce bilmiyorum kiz arkadasim da turkce bilmiyor (ya biliyoruz da bilmiyoruz iste , belli basli ifadeleri biliyoruz en fazla birbirimizin dillerinde). e bu cocuk nasil lehce , nasil turkce ogrenecek. hadi turkiye'de yasasak turkce ogrenir cevresinden , polonya'da yasasak lehce ogrenir falan filan da isin garibi meslegim geregi bu iki ulke disinda aralarinda rusya , kazakistan , dubai , katar gibi yerler de olan ulkelerde de calisabilirim , hos planim tam olarak o degil ama hadi oyle oldu diyelim. bu cocuk 4 dil ogrenebilir mi?

evlendigimizi dusunuyorum iste , farazi konusuyorum , ben cocuguma nasil turkce ogretcem o nasil lehce ogretecek evin icinde ingilizce anlasiyorken?

bi de ayri bir soru , adi soru 2: yasalarimiza gore turk vatandaslari iki vatandasliktan fazlasini alamiyorlar. yani turk ve alman , turk ve amerikan , turk ve polonyali vs. turk vatandasliginin yanina hem leh hem de amerikan vatandasligi yasalarca yasak. en fazla iki vatandaslik. benim boyle bir durumda cocuguma uc vatandaslik kazandirmak gibi hic mi bir sansim yok. misal cocuk annesinden amerikan ve leh vatandasliklarini alsa ama dogum turkiye'de olsa. ne bileyim , turk devleti bana cocuguma kendi vatandasligimi vermeyi sart kosacak mi? sen turksun , cocugun da turk vatandasi olacak diyecek mi? peki benim cocuguma hic turk vatandasligi vermesem nolur?

not: bunlar hep kafama takilan sorular , dahaaa ooo evlilige bile epey var , cocuga hayde hayde var.

 
ufaklığın devreler yanabilir


  • naw man fuck that  (02.11.12 19:06:06) 
ich can speak in üç languages demesini istemiyorsan deneme.

edit: ikinci soruyu yeni okudum, la benim anneannem kayserili dedem giresunlu, babaannem kürt büyük babam kırşehirli (yani kırşehir yazıyor kimliğimde evet) ben net cevap veremiyorum nereli olduğum hakkında. sen gidip leh amerikan türk falan demişsin. koleksiyon mu yapacak amk çocuk. sonra nüfus sayımlarında 3 tane sayılsın, neden fazla çıktı dünyanın nüfusu !
  • zazazaraeta  (02.11.12 19:08:30 ~ 19:13:28) 
1. çocuktan çocuğa değişiyor sanırım. bazıları 3 dili rahatça öğrenebiliyor. bazıları zorlanıyormuş. daha iyi öğrenmsi için 8 yaşından önce başlamak gerekiyormuş. bir de aile fertlerinden her biri yalnıza en iyi bildiği dili öğretsin diyorlar. üçüncü dil için başka kaynağa başvursun. ama dilleri ardarda çok karıştırmamak gerekiyormuş.

2. eğer ilk önce türk vatandaşlığını almadıysa, türk vatandaşlığını sonradan aldıysa 3 vatandaşlığı olabiliyor sanırım. çünkü benim kuzenimin o şekilde 3 vatandaşlığı var.
  • ermanen  (02.11.12 19:13:34) 
gayet olur. 4e yaklaşan bile biliyorum, çiftin biri türktü biri fransız, çocuklarıyla kendi dillerinde konuşuyorlardı, aralarında ingilizce konuşuyorlardı, ve avusturya'da yaşıyorlardı. yani 3 dili bir şekil zaten öğrenmek zorunda oluyorlardı..


  • noluyo yaa  (02.11.12 19:14:27) 
dil bilim dersi aliyorum ben. makaleler bir seyler okumustuk zamaninda konuyla ilgili ve cocugun 5 yasina kadar pek cok dili ana dil olarak ogrenebilecegini okudugumuzu hatirliyorum.

isin puf noktasi ise kisilerin her zaman ayni dili konusmalari. anne surekli lehce baba surekli turkce bakici surekli ingilizce konusursa ogrenirmis. ama herkes her seyi konusursa "ya mieszkam w turkiye with my parents" durumu yasayabilirsiniz.

benim de cocugum olsa turkce-rusca-ingilizceyi ana dili gibi konusmasini istedigimden dusunmustum bunu. tamamen rusca konusurum ben. baba turkce konusur, bakici da ingilizce. cok zor degil cocuk icin. beyin duruma acik oluyormus zira. 5 yasindan sonra isler zorlasiyormus yeni dil konusunda.
  • seriouslysleepy  (02.11.12 19:45:03) 
bence sadece iki dile düşürün onu :) ingilizce kesin olsun lehçe ve türkçe arasında karar verin


  • secilmis uye  (02.11.12 20:02:04) 
anne-baba farklı milletlerden ve ingilizce eğitim veren bir okuldan pek çok çocuk tanıyorum. örneğin anne rus, baba türk okul da ingiliz okulu ve çocuk üçünün dilini de konuşuyor. anne alman, baba belçikalı ve yine ingiliz okulunda okuyan ve 4 dil bilen 6 yaşında bir bıcırık da tanıyorum. çocuklar için çok zor değil dil öğrenmek, sünger gibi çekiyorlar akıllarına her duyduklarını. ancak her birini düzgün konuşmasını istiyorsanız, seriouslysleepy'nin dediği gibi kişilerin her zaman aynı dili konuşmaları önemli. ayrıca gözlemlediğim kadarıyla çocuklar anneden hangi dili duyuyorlarsa ilk önce o dilde konuşmaya başlamak istiyorlar. ve ilerde günlük hayatlarında da o dili kullanmayı daha çok tercih ediyorlar.

not: bir de tabiki çocuk hangi dile daha çok maruz kalırsa o dilde daha yetkin olacaktır.
  • laluzdelavida  (02.11.12 20:15:01 ~ 20:19:13) 
@secilmis uye aslinda turkce cok onemli cunku benim ailem cat pat ingilizc biliyor hele annem kelime bazinda biliyor sadece. kiz arkadasimin ailesi ise ingilizceye hakim 18 yil abdde yasamislar. ama eger cocugum lehce konusmasa kendimi cok kotu hissederim heralde. kiz arkadasimi dusunemiyorum bile sonucta o amerikalidan daha cok polonyali. O yuzden diller arasindan secim de yapamiyorum. dogmamis cocuga don bicmek gibi ama sonucta vakti geldiginde uzerinde ciddi ciddi durulmasi gereken konular bunlar. keske cocuga neo gibi kasetle bilgi yukleyebilseydik


  • harrage  (02.11.12 20:18:21) 
ben 4 dil biliyorum.
3'ü anadilim, birini sonradan öğrendim. olmayacak bir şey değil görüldüğü üzere ama ne kadar gerekli tartışılır.

  • kayranin kedisi  (02.11.12 23:41:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.