[]

Kitabın Özetini Çeviren Çevirmenler-Yayınevleri

Selamlar,

Yahu arkadaş bu ne kadar saçma,ne kadar ayıp bir şeydir.Okusam okusam ne okusam diye düşünüyordum,Charles Dickens'ın İki Şehrin Hikayesi kitabını elime aldım.Kitabı Real'den mi Carrefour'dan mı ne almıştım 5 tlye.Baktım kitap 260 sayfa falan.Ulan bi de baktım İdefix'ten Can Yayınları baskısı 460 sayfa.Yuh be abi.

Böyle bir şeyin olduğunu daha yeni yeni öğreniyorum cahilliğime verin.Ama bu sizce de çok aptalca bir şey değil mi?Tamam ucuz etin yahnisi yavan olur ama korsan kitap değil yani bu.Klasik olduğu için bandrol falan gerekmiyor.Oradan vurmayın yani bana.

Soruyorum bir çevirmen hangi hakla bir yazarın bir eserini kafasına göre kısaltma yetkisini kendinde buluyor?Bu nasıl bir cürrettir?Sadece bana mı bu kadar garip geliyor bu?

Hadi tamam çevirdin diyelim,ee kardeşim bari bir ibare koy kitaba bu kitap kısaltılmıştır diye.Takıntılı bir sürü insan var benim gibi.Bir sayfası bile eksik olsa okumam okuyamam ben o kitabı.İsterse o bölümde nasıl sıçtığını falan anlatsın karakterin.

Peki Can,Yapıkredi,İş Bankası gibi yayınevlerinde olmuyordur di mi bu?

 
cevirmenin takdiridir. para icin cevirmistir diye yaftalayamam. kisaltmistir da diyemeyiz. oyle takdir edip oyle cevirmistir demek gerekiyor. belki muhtesem bir ceviri yapti.

iyi ve buyuk olarak lanse edilen yayinevlerinden cikma ne cakma cevirili kitaplar var. kisaca yayineviyle kesin bir bagintisi yok. yine de iyi bir yayinevi iyi bir cevirmen iliskisi yadsinamaz.
  • entrapmen  (29.10.12 23:01:09) 
çeviri dedim mi can yayınları abi.


  • pukay de souza  (29.10.12 23:01:45) 
o ucuz klasik kitapların çevirmen isimleri de inandırıcı değil. Bana öyle geliyor ki, telifini takip edemeyecek eski çevirileri alıp günümüz türkçesine çevirerek hallediyorlar. (misal).


  • firez  (29.10.12 23:03:33) 
@entrapmen tamam hocam eyvallah çevirmen biraz da kendisini katar kitaba da 460 sayfa nere 260 sayfa nere yani.


  • mesa  (29.10.12 23:06:53) 
dikkatli baktınız mı, ingilizce kitaplarda, aslında yabancı dillerde genel olarak graded reader denen bir versiyon oluyor ya, basitleştirilmiş deeceleri kitapların.. belki elinizdeki oyle bir versiyondur.


  • sopiro  (29.10.12 23:29:34) 
@sopiro yok hayır böyle çok sayıda kitap varmış.mesela;

www.idefix.com 704 sayfa

www.idefix.com 440 sayfa

ya da

www.idefix.com 582 sayfa
www.idefix.com 223 sayfa
www.idefix.com 400 sayfa

öyle bir ibare yok kitapta.burada da yok ben göremiyorum.
  • mesa  (29.10.12 23:46:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.