[]

ekşi sözlüğün popülaritesi hakkında

yıllardır merak ederim, sormak bugüne nasipmiş;

ekşi sözlük yurt dışında yabancılar tarafından bilinen, tanınan bir site mi? bilgisi olan var mı? biliyorum site ingilizce değil ama normalde türkiye adına inanılmaz bilgiler içermekte. en azından vatandaşların ne düşündüğünü az biraz görebileceğiniz, acayip geyiğin döndüğü bana sorarsanız türkiye'nin en popüler sitelerinden birisi. peki bunun yurt dışı yansıması nedir?

birde hiç düşünülmedi mi ekşi'nin ingilizce versiyonunu yapmak? mesela işte baya eng.eksisozluk.com projesi olamaz mı? türkiye'de ki ve ya diğer ülkelerdeki yabancılar girdi yapardı işin çapı büyümez miydi? nedir bunun oluru ve ya olmuşu?

 
ekşiyi bilen gavur yok, ekşi zaten gavurcadan aparma bi sürü var gavurca versiyonu


  • lpgli tosbaga  (28.10.12 02:17:07) 
ekşi sözlükte ve duyuruda bahsettiğiniz ikinci konu daha önce defalarca konuşuldu, biraz arama yapın.


  • i ve been mistreated  (28.10.12 02:17:17) 
ekşi sözlük dengi en meşhur yabancı site nedir peki?


  • herospower  (28.10.12 02:20:02) 
wikipedia.


  • i ve been mistreated  (28.10.12 02:21:21) 
wikipedia ile sözlüğün pek alakası yok aslında.

urbandictionary daha uygun.
  • cevab veremedi  (28.10.12 02:24:00) 
en orjinali bu olmalı www.h2g2.com ssg'de burdan bakmış zati kendi diyo


  • lpgli tosbaga  (28.10.12 02:27:58) 
yazılan iki siteninde içerik girme, format konusunda ekşi sözlük'le alakasınun olduğunu düşünmüyorum. uzun yıllar internet kullanıyorum, benim görüşüm daha underground siteler bence ekşi'ye denktir. wiki veya urbandic. "uyanınca akla ilk gelen düşünceler" veya "27 mart gs fb maçı" gibi abuk gubuk her konunun başlığının açılabildiği ve sayfalar dolusu yazabildiğiniz bir formatta değiller.


  • herospower  (28.10.12 02:28:02) 
ekşinin ilk formatı aynen benim verdiğim linkteki gibiydi. hatta sürekli hatırlatılırdı
(bkz: irc'de değilim forumda değilim ben sözlükteyim)

  • lpgli tosbaga  (28.10.12 02:32:32) 
evet hatırlıyorum. içerik konusunda bu kadar çılgın atmıyordu, yaratıcılık bekleniyordu. özellikle muhabbet konusunda hatta uçan çok oluyordu. yine de ben ekşi'nin ingilizce olmamasına yoruyorum evet ama yurtdışında ünlü olması gerektiğine inanıyorum. keşke olabilse. ingilizce versiyonu olmadan da çok zor.

hoş ingilizcesi olsa aman yarabbi 4chan olur ortalık. yabancı hatun arama, saçma bir milliyetçilik vs...
  • herospower  (28.10.12 02:35:20) 
çok araya giriyorum ancak benim asıl istediğim;

1. türkiye'de yaşayan yabancıları kullanmak. bu sayede acayip bir ortam oluşurdu o sitede. dışarıya karşıda çok iyi bir reklam olurdu.
2.tabii ki yabancılarla türklerin arasını yapmak için bulunmaz bir nimet olurdu. facebook bunu çok iyi yapıyor ama salt yazı her zaman tercihtir. yabancı geyiği vs türk geyiği. düşüncesi bile enteresan.

bu dediklerim zaten yapılıyor biliyorum ancak ekşi formatında ve altyapısı ile ev sahibi avantajı istiyorum ben. marka değeri yükselirdi ekşi'nin de türk internetinin de.
  • herospower  (28.10.12 02:40:50) 
everything2.com da köklü ekşi sözlük analoglarından biri (ekşi için direk esin kaynağı mıydı bilmiyorum -- değil, hatırlayamıyorum): everything2.com

bir de "thedict" diye bir bahsettiğin şekilde düpedüz ingilizce ekşi sözlük klonu vardı. hala da var, ancak kuruluş süreci halaycıları dağıldıktan sonra pek ipleyeni olmadı: www.thedict.net
  • inscrutable  (28.10.12 02:46:33 ~ 02:47:51) 
  • ermanen  (28.10.12 02:58:23) 
tvtropes da benziyor sözlüğe.


  • i ve been mistreated  (28.10.12 03:49:32) 
1. eksi sozlugun ingilizceleri cokca denendi.
2. eksi sozlugun ingilizcesi tutmadi, tutmaz. nedeni lokal bir mecra olmasi yani global icerigin tek frame'den takip edilemeyecek kadar cok olmasi.
3. eksi sozluge en yakin benzer ve basarili mecra twitter'dır. twitter eksiden cok daha gelismistir bu konuda cunku bir entry'yi birden fazla basliga (hashtag) yazabilirsiniz.
4. twitter'da localligin sınırını hem fiziksel cevre olarak hem de konu olarak siz belirliyorsunuz, sizi ilgilendirecek entryleri takip edebiliyorsunuz.
5. twitter varken herhangi bir sozluk projesi tutmaz. gecmiste tutanlar devam populerligini azaltarak yayina devam ediyor.
6. twitter sozlugun popularitesini bitirebilecek simdilik tek tehdittir.
  • arcano  (28.10.12 03:06:46) 
ekşisözlük benzeri bir yapılanma yurtdışında yok. Bu biraz kültürle de alakalı. Bu sözlüğün, doğrudan ingilizce formatıyla yapılabilecek iş olduğunu sanmıyorum. Belki international lemonate dictionary yapılır yine ingilizce bilen yazarlar tarafından doldurulup gerçekleştirilebilirse dikkat çekebilir. Ama yine bizim kültürümüzde tutan bir olgu yabancılarda da tutacak diye bir kural yok. Lakin dediğim gibi yapancılara, bu format yedirilebilirse , ciddi potansiyeli olabilir.

twitter'ın da bu sözlükle ilgi ve zerre alakası yok. ayrı bir kulvarda. ben tehdit olabileceğini sanmıyorum. bilakis bu sözlük twitter için bariz tehditdir.
  • ayazkan  (29.10.12 14:04:29 ~ 14:11:29) 
@ ayazkan, (bkz: creadict)


  • arcano  (12.10.14 13:08:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.