[]

aklıma takılmayasıcalar

şimdi iki ana başlık altında birkaç sorum olacak. "ben doktorum şöyle şöyle:..." açıklamalarının yanında sizin tahmini cevaplarınızı da duymak beni fazlasıyla sevindirecektir. mersi.

ana iskelet şu: şimdi bi tane demir çubuk var. yaklaşık 5 cm yarıçapında.

1- bu çubuktan bir miktar elektrik geçiyor.öldürecek kadar çok değil, ama sallıyor. baya baya sallıyor. adamın biri bu çubuğu sıkıyor açık yumruğuyla. sorular şunlar:

a* hangi kol olduğu önemli mi? yani sağ ya da sol kolla tutması bi değişiklik yaratır mı?
b* tepki ne olur? hemen bırakabilir mi, yoksa bir süre tutmaya devam mı eder?
c* bırakabilirse eğer, bıraktıktan sonraki tepkisi ne olur? herhangi bir açık yara, ya da gözle görülür bir belirti kalır mı? kişi üzerinde yaratacağı psikolojik etki ilk dakikalarda nasıl olur?

2- bu çubuk sıcak. çok sıcak. adamın biri çubuğu tutuyor.

a* tepki ne olur? bağırmanın şiddeti dışında, o anki panik haliyle hemen bırakabilir mi, yoksa bir süre tutmaya devam eder mi?
b* 1*c'nin aynısı burası.

3- bu çubuk soğuk. çok soğuk. hani su damlasa anında donacak. yine salak bi adamla karşı karşıyayız.

a* yine süre ne kadar olur? tuttuğu gibi bırakabilir mi?
b* el ya da kol üzerinde ne gibi reaksiyonlar gözlenir? el donması falan.
c* genel olarak donma hadisesinin lokal ya da genel olmasının farkı nedir? mesela -49 derecede kalmış bir adamla, bizim salak adamımız arasındaki benzerlikler/farklılıklar nelerdir?

saçma gelebilir. ama sabırlı/yardımsever sizlerden cevap bekliyorum.

deşengürler.

 
kendi düşüncelerim kendi cevaplarım yanlış çıkabilirler..

1)
a- önemlidir bence. küçüklükten kalma şöyle sıradan bir şey hatırlıyorum. vücudun sağ yanı beynin sol kısmı tarafaından vücudun sol kısmı ise beynin sağ kısmı tarafından kontrol edilir. tarzı ama emin değilim. beynin sağ ve sol kısımları da farklı işlere yaradığından bence değişir durum.

b- eğer sıkmışsa elektrik çarparken bırakamaz. ilk o tutma anında bırakabilirdi. gerçi bu durum voltaja göre de değişir. ama bırakamaz dediğimi varsayalım=)

2)
a- bırakabilir. o mallıkla adamın aklına gelmez bırakmak ama refleks bıraktırır.
b- küfreder, bağırır. duyan olursa şanslı duyan olmazsa kafayı çalıştırmak zorunda. ama Türk mantığı direk gider suya tutar bence

3)
a- elini çekemez eli yapışmıştır çubuğa.
b- :(
c- bu da boş.
  • dambil  (11.12.08 16:46:48) 
1. sorunun a şıkkına cevap veriyorum: evet önemli... şöyle düşünün ki elektrik vücut içinde belirli bir rotada ilerliyor... kan ve doku sıvısındaki elektrolit, bacaklarda venöz göllenmeye ve yerçekimine bağlı bol kan, bol elektrolit falan... eğer sağ elle tutarsa adam bu teli, kalbi atlayıp gidebilir elektrik.. kalbe zarar vermeyebilir.. karaciğeri adamakıllı paralayabilir... ancak sol elle tutarsa kalbin üzerinden geçmesi ve haliyle arkasında nekrotik doku bırakması, kalbin elektriksel işleyişini bozup ventriküler fibrilasyona ya da daha nadiren asistoliye gitmesine sebep olması çok daha olası..


  • martenit  (11.12.08 16:48:31) 
1- hangi kol oldugu onemli degil, devrenın tamamlanıp tamamlanmadıgı onemli. devre tamamlanmıyorsa ne kadar akım gectiginin bi onemı yok. sadece statik elektrik yuklenır o da pek kaale alınır bisey degil. vcut onu desarj ediyor. bi de sacları kabarır. devre tamamlanmıssa yabcek bisi yok cekebilir de cekemeyebilir de, kisiyle alakalı, bilincle alakalı.

2-yanar eli, bagırma da yine kisiyle alakalı. jack bauer olsa sksen bagırmaz mesela. bırakamaz ama, doku eridigi için yapısacaktır. bırakmayı becerirse baya bi doku kaybı olacaktır. yaranın cidiyetine gore bayılaiblir de.

3-soguk yanma diye bisey var, eli yine yapısacaktır. doku kaybı da yıne olur. lokal olursa bu durum kurtarılaibliyor ama kreyojenık bi seyse dokundugu muhtemelen parcalanacaktır eli. kangren de bu soguk yanıkların olası bi sonucu.
genel olursa donup oluyor iste, ya da hipotermıye yakalanabiliyor. fln fln. suresi, negatif sıcaklıgın degeri, bunye vs cok fazla degisken var. olası seylerden bahsedebiliriz ancak.
  • bryan fury  (11.12.08 17:33:01) 
Deneyim sahibi olarak birinci sorunu cavaplamaya çalışayım.

Şebekeden gelen biri faz diğeri nötr olmak üzere iki ayrı kabloyu farklı ellerimle tuttum. iki elde sadece baş parmak ve işaret parmağı ile tutmasına rağmen bırakamadım. Önce ne olduğunu anlamaya çalışıyor beyin elimi neden açamıyorum niye hafifçe titriyor diye düşünüyor sonra olayı fark ediyor bu arada titrreme bacaklardada hafif hafif hissediliyor.
Sonra bağırmaya başladım. Kendimi yere mi attım yoksa düştüm mü bilmiyorum yani bir düşme oldu ağacın yıkılması gibi :) kablolar özel kablo olduğu için düşmemle beraber kolayca çıktı. Baş parmağım ile işaret parmağımın kablo tutan kısımları yanmış gibiydi. Siyah mıydı tam hatırlamıyorum. Çarptı işte dikkatli olmak lazım diye düşündüm ilk anlarda sonra beni elektrik çarparken izleyen iki asistana sövmeye başladım :) İlk çıktığın anda her denileni yapacak bir moda giriyorsun çıplak ayak toprağa falan bastırdılar ne oluyor falan diye anca 5 10 dk sonra düşünüyorsun neden çime basıyorum elimi deydirsem yetmez mi diye. Kalbinin hızlı hızlı çarptığını fark ediyorsun. Belkide sonra korkudan elim ayağım kesilmişti.

Görenlerin pskilojisini sorarsan çarpılırken kala kaldılar :) Ertesi günde rüyalarına falan girmiş :D
  • ilkdefa  (11.12.08 21:23:41) 
Sıcaklıkla ilgili olan tecrübede arkadaşım piknik tüpün başında alev oluşturan apartı avuçluyor tüp yeni sönmüş o durumdan habersiz. Anında çekmeye çalışıyor fakat o aparat ele yapışmış tabii yerinden çıkan bişi olduğundan eli ile beraberinde geliyor.


  • ilkdefa  (11.12.08 21:27:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.