[]

Akademik Soru: Eleştiri Yazarken

3 saatlik bir belgeseli (adı sanı belli, bakmayın bir belgesel dememe) izleyip atıflarda Apa standartlarını kullanan, onun leyhi yada aleyhinde yazılacak 1000 kelimeye kadar bir eleştri metni ödevi verdi hoca. Süre 1 ay.

Merak ettiğim:

a. Bu eleştiri veya destek metinlerinin bir standartı var mı?

b. Düşündüğümüz şeylerin nasıl nereden çıktığını ayrıştıracağız? Atıyorum ben cehaletin mutluluk olduğunu söylerken illa bunu bir kaynağa mı bağlamam lazım?

 
a) akademik seviyede yazacaksan akademik makaleleri incelemeni tavsiye ederim. çalışmayı niye yaptığın belli olduktan sonra (ki burada amacın senin belgeselin iyi veya kötü yönlerini ortaya koymak), ilk yapacağın iş daha önceki benzer çalışmaları incelemek olmalı. İyi yönlerini vurgularken belgeselin orijinalliğinden bahsedebilirsin ki bunu yapabilmen için az önce yazdığım gibi daha önceki çalışmalar hakkında bilgi sahibi olman gerekir. bu alanda bilimin ilerlemesine ne derece ve nasıl bir katkısı olduğuna değinilebilir. kullanılan araçlar (insan gücü, ekipman, sistematik, maliyet vb) hakkında yorumlar ve tartışmalar yapılabilir. belgeselin çıktıları ne olmuştur? bilimin ilerlemesi haricinde sosyal hayatın gelişimine vb. başka ne tür pozitif etkileri olduğu tartışılabilir. burada esas önemli olan bilimde yarattığı o küçücük ilerlemenin aslında ne kadar değerli olduğunu gösterebilmektir. bilime katkısı istenilen düzeyde gerçekleşememişse, bunun nedeni tartışılabilir? eksik nerede meydana gelmiştir, sınırlar nelerdir, neden daha iyisi yapılamamıştır, daha iyisi için nelere ihtiyaç vardır, bu ihtiyaçların karşılanması için nasıl bir süre öngörülmektedir, veya mümkün müdür, vb. soruların cevapları yorumlanabilir.

b) çok genel veya birçok kişi tarafından bilinen (2x2=4) gibi ifadeler için elbette kaynak göstermek gibi bir şey söz konusu değil. ancak verdiğin örnek (cehalet = mutluluk) birçok kişi tarafından bilinmeyen, veya henüz algılanmamış, doğruluğu konusunda fikir birliğine varılmamış ve sadece bazı kimseler tarafından tecrübeleri sayesinde öğrenilmiş olan deneyim veya deneyimlerin bir ifadesi olduğu için bu şekilde kullanımlarda örnekler ve atıflar vermelisin. Zira bir süre önce bana böyle bişey desen anlamsızca yüzüne bakarken şimdi bana uçak yolculuğundan korkar mısın diye sorsan "cehalet mutluluktur" aklıma gelen cevaplardan biri olurdu. bu durumda benim bu örneğimi kullanacak olursan eğer, bu konu ile ilgili yazımı (konuşmamı vb) kaynak göstermek doğru bir davranış olurdu.
  • puc  (24.10.12 20:33:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.