[]

sevgili compumaster (ve moderasyona) bir önerim var;

duyuru her ne kadar bir çok kişi tarafından kıymeti bilinmeden arsızca, ahlaksızca, hoyratça kullanılıyor olsa da; (küçükler abisi, büyüyünce kıymet bilecekler inşallah)

bana göre kullanıcılar/okuyucular için gerçekten sözlükten çok daha dinamik ve etkili, daha yaşayan, daha canlı ve işlevli bir ortam.

genelde az cevap yazıyor daha çok okuyorum. yaş ortalaması küçük olduğu için çoğunlukla sözlükteki 15 yaşında hayatı anladığını sanan gerizekalılar başlığını hatırlatıyor zihniyetler.

ama işte aradaki azınlık kalan çok güzel düşünceler, bilgiler, yorumlar, tavsiyeler, tecrübeler için bu siteye takılmaya değiyor. gerçekten o küçük azınlığa çok teşekkür ediyorum. az zamanda çok şey öğrendim onlar sayesinde.

geleyim asıl kanayan yaraya; size göre "TROLL'lük" bana göre "ikiyüzlülük" konusuna.

kendimden örnekle devam edeyim;
lezbiyen ilişkisinde sorun yaşayan birinin(21) yazdığı bir duyuruya cevap yazmışım. 7 eylül'de duyuru sahibi msj atmış "çok uzun bir yazı göndersem okur musun, anlatacak kimsem yok.vsvs" demiş.. "tabi" diyerek cevap vermişim.

ve üşenmedim bugün saydım. bana 12 mesaj atmış. ben de işimden gücümden vakit ayırıp oturup, sırf cinsel tercihlerinden dolayı kendisini toplumdan dışlanmış, itilmiş, kakılmış hissetmesin, yaşı da küçük kötü etkilenmesin diye, sürekli moral verici ve pozitif yönlendirici uzun uzun cevaplar yazmışım.

ayna nikin bugün, "karıyla ("karı" yani, zihniyetin yapısı ortada) seviştik, donu vardı, göğsüne ve göbeğine boşaldım. karı tutturdu hamile kalırım diye." falan filan şeklinde duyurusunu gördüm.

geçmişine baktım, önceki duyurularının hepsi silinmiş. vs vs derken, bu duyuru da ya moderasyon tarafından ya da kendi tarafından silindi bilmiyorum.

e ben onca zaman harcayıp mesajlarla moral vermeye çalışmışım, yardımcı olmaya çalışmışım?

bu arada belki gerçekten bir fikre bir düşünceye, bir tavsiyeye ihtiyacı olan başka bir insan vardı ve ben onu es geçmiş oldum belki?

peki bu aşağılık davranıştan sonra, (verecek cevabımız var ise bile) nasıl içimizden gelecek de cevap vereceğiz? bu durumda site asıl işlevini, ihtiyacı olanlara insanlara karşı destek/yardım/cevap işlevini yitirmiş olmayacak mı? site bu malların yüzünden gerçek işlevinden uzaklaşıp, onların oyuncağı haline dönmeyecek mi?

sadede geldim;

sevgili compumaster,

lütfen bir de "TROLL" bölümü açar mısın. en azından hemen "hayır" demeden önce bu konuyu biraz düşünür müsün?

sahteliklerini sergilemek isteyenler istedikleri gibi orada troll olarak fink atabilirler. bunlara bakıp eğlenenler de orada kafalarına göre takılabilir eğlenirler. normal insanlar da adam gibi duyurulara vakit ve emek harcarlar.herkes duyuru'yu kendi seçimine ve isteğine göre kullanmış olur. win-win. yani herkes mutlu.

sevgili duyurucular, sizler ne dersiniz?

***
biraz uzun olduğu için kusura bakmayın..

 
iyi de troller trollediklerini belirtirlerse o trollemek olmaz ki. öyle bir geyik ortami olur.

he haklisiniz, ona lafim yok da; bunun önune gecilemez bence maalesef.
  • natnan  (23.10.12 16:04:42) 
bence bu trollük değil. birisi seni kandırmış sadece. daha dikkatli olduğun-olduğumuz takdirde böyle durumlarla karşılaşma olasılığımız iyice düşer...


  • enkolaykullaniciadi  (23.10.12 16:07:47) 
bunlar engellenmez ne yazıkki, 15 dakka boyu araştırıp cevap yazdığım hukuksal sorular olduğunu bilirim. açıp kıyı şeridi hakkındaki kanunu baştan sona okudum hatta eleman için. sonra izah ettim kamu yararı için böyle böyle olmaz diye. herif kendi aradığı, kafasındaki cevap olmadığı için tik atmadı. bu durumda bende boşu boşuna o kadar uğraşmış oldum.

ama ne yalan söyleyi bu davranışı beni bozmadı, çünkü o araştırdığım konulardan daha sonra 3-5 muhabbette laf açıldı ve konuşabildim rahat rahat. sende aynı şekilde vakit kaybettim olarak değil de ikna edebildim olarak düşün bence. çünkü trollük engellenmez önceki cevaplarda da denildiği gibi.
  • trajikomix  (23.10.12 16:14:18) 
ben "troll, trollük," ve ilgili diğer bilimum ifadelerden gerçekten hiç hoşlanmıyorum. o kadar itici geliyor ki.. ortalama bir insan neden böyle bir şeylerle uğraşır ki? böyle kavramların ortaya çıkması bile ne kadar gereksiz..

gerçi diğer yandan, "ee aradaki farklar (ve dünyada filanların falanların neden yaşandığının açıklaması) başka türlü nasıl ortaya çıkardı" diyorum çürütüyorum kendi düşüncemi...

evet ne yazık ki insanların zihniyetlerinde değişmeler, gelişmeler (kendilerine karşı hayatlarındaki herhangi konuda, davranışta, konuşmada,vs'de "ben ne yapıyorum" tarzı sorgulamalar, çeki düzen verme farkındalığı vs) olmadıkça bu tür düzenlemelerin ne kadar işe yarayacağı tartışılır.. ama küçük de olsa fark yaratsa hiç yoktan iyidir? o da bir şeydir...

herkesin "trollük" dediği şey nedir peki "kandırma" değilse? gerçekten bilmiyorum ben. çoğu kişinin de ne dediğinden haberi olmadan bir çok kelimeyi kullandığını her yerde olduğu gibi burada da görüyoruz.

"trollük nedir?" diye sorsam, elli tane farklı cevap gelir. aynı şekilde "kezban nedir?" diye sorsam ona da bin tane farklı cevap gelir.. daha çoğunluk kullandıkları kelimelerin ne anlama geldiğini ve nerede nasıl kullanılması gerektiğini bile bilmiyor. oehh!! konuşma gittikçe daha berbat bir hal alıyor, ben susayım ve dinleyeyim en iyisi..
  • holy diver  (23.10.12 16:19:22) 
trollük neden yapılıyor zannediyorsunuz? "attention whore"luk bir yerde.

troll olarak işaretlediğimiz kullanıcıların açtığı başlıkları ve girdiği cevapları görmeyelim, bu kadar basit bir çözümü var.
  • [silinmiş]  (23.10.12 16:19:46) 
"e ben onca zaman harcayıp mesajlarla moral vermeye çalışmışım, yardımcı olmaya çalışmışım?

bu arada belki gerçekten bir fikre bir düşünceye, bir tavsiyeye ihtiyacı olan başka bir insan vardı ve ben onu es geçmiş oldum belki?"

neden kendinizi bu kadar önemsediğinizi anlayamıyorum.
birinin derdi olduğunu düşündünüz ve yardımcı olmaya çalıştınız. sonrasında hayvanın tekı oldugunu görmek kandırıldıgınızı düşündürebilir size orası tamam ama derdını paylastıgınız andan sonrası sızın alanınız değil artık. sadece troller için değil bu hayatın her anında böyle. insan yerıne koyup sohbet ettiğimiz kişilerin ille de minnet duyması gerekmiyor. duymuyorlar.
siz yardım isteğinizde samımı ısenız kıme yardım ettıgınızın ve neden yardım ettıgınızın aslında hiç önemi yok. yardımcı olmak ve tutamak olmak meselelerını karıstırmayalım. sızın anlattıgınız bır dılencıye para verınce kendını kahraman hıssetmek gibi bir şey. abartmayın. o parayı verdıgınızı unutmaktır sızı ınsan yapan.
  • öptüm sezen  (23.10.12 16:21:24) 
sen çok tatlı bir insansın ve iyiniyetlisin tanrı seni korusun. Düşündüklerin yanlış değil fakat biraz naif diyebilirim, ne yazıkki bunların önüne geçmenin bir yolu olduğunu düşünmüyorum.


  • sirena  (23.10.12 16:22:23 ~ 16:23:36) 
@widecan,

senin verdiğin 2. örnekteki kişinin ne olduğu zaten yazdıklarından belli değil mi? ben onun gibilere değil, ona cevap verenlere diyecek laf bulamıyorum???

işte duyuruyu bu minvalde kullanmak isteyenlere bir bölüm ayrılsın, gitsinler orada kendilerini mutlu etsinler.

***

@douchebag,

evet o da bir çözüm. ama kişinin troll olduğunu anlamak her zaman kolay olmuyor, rumuzunun yanında yazmıyor ya da neon ışıklarıyla parlamıyor:) ha, ama ilk cümleden belli edenler de var tabi.

ben senin önerine biraz daha ek yapayım; sen birisini işaretlediğinde modlara gitsin. misal 5 kişiye ulaşınca ya o kişi silinsin, ya da ne bileyim kişi bilgi penceresine not düşülsün.

ya bunları konuşuyor olmak bile ne kadar büyük kayıp ve ayıp değil mi...
  • holy diver  (23.10.12 16:25:46) 
@öptüm sezen,

düşüncelerini bir insanın ihtiyacına faydası olacağı ümidiyle paylaşan herkes önemlidir. düşünceler de önemlidir, birilerine faydası olması amacıyla paylaşılması daha da önemlidir.

kendimi de düşüncelerimi de önemsiyorum tabi ki. bu senin veya herkes için geçerli olmayabilir. herkes sahip oldukları, yaptıkları, söyledikleri, gösterdikleri hareket, tutum ve davranışlar,vs vs ölçüsünde değerlidir.

düşüncelerimin işe yarayacağını düşünüyorsam, tabi ki doğru kişiye gitmesini isterim. vaktimi neden boşa harcayayım ki?

ayrıca ben asla dilenciye para vermem, ama mendil satana, müzik yapana ya da başka bir şey satarak para kazanmaya çalışan herkese veririm.

********

@sirena, eski güzel bir dost sesi:)

güzel düşüncelerin, senin güzelliğinin yansıması. evet kesin çözümü yok maalesef, ama işte "acaba belki biraz azaltabilir ya da kontrol altına alınabilir mi, neler yapılabilir"i ön plana çıkarıp biraz beyin fırtınası yaptırmak düşüncem..
  • holy diver  (23.10.12 16:32:49) 
@öptüm sezen
bence o kadar basit değil. başka şeyler yapabileceğin bir zamanda sen o insana yardım etmeyi seçiyorsun ve bir amacın var. dilenciye sadaka vermek gibi değil de sosyal ilişki olarak algılıyorsun. tamam sadece yarım etmek sonucunu bilmemek de güzel ve mutluluk verici olması gerekir ama ben konunun tamamının bu kadar basit kapatılabileceğini düşünmüyorum. ekşiduyuru bu yolla çürüyecekse ve değerli kullanıcılarından kaybedecekse muhakkak beta daki gibi bir ayraç kullanılmalı -ki o sistem de troll ün illa ki en az bir kez trolllük yapmasını ve farkedilmesini gerektiriyor, güçlü bir mekanizma değil ama çaresizlikten iyi.

  • tukenmez adam  (23.10.12 16:39:01) 
trollük için tek çözüm sağlam moderasyon ve ip'den banlama. öyle onların oynayacağı bir kindergarden yok. olmaz. olamaz çünkü adam zaten buraya dalga geçip, kendi küçük dünyasını şenlendirmeye geliyor.

benim fikrim: soru sahibi için tik seçeneği kalsın.

fakat cevaplara ve sorulara (+/-) özelliği gelsin. puanlama sonucu; soru veya cevaplar artıya mı gidiyor eksiye mi gidiyor görülecek zaten. böylece duyuru ahalisinin de nabzı tutulur. 2 sorusu (-)'nin dibine vurmuş bir kullanıcının 3. sorusuna cevap vermem şahsen ben.

en azından geyik yapan/trolleyen kullanıcının bu puanlama sistemiyle adı duyuru kullanıcılarının kara listesine girer.
  • atmosphere  (23.10.12 16:45:58 ~ 16:47:29) 
@douchbag,

aslında "trollük" konusuyla ilgili can alıcı nokta sanırım "attention whore" saptaması. trol'lüğün tam olarak ne olduğunu anlamak ve çözmek için belki de bu "attention whore" konusunun irdelenmesi ve incelenmesi gerekiyor.

bir insan neden "attention whore" (olmak mı yapmak mı denir bilemedim?) olmak/yapmak ister... bunun sebepleri nelerdir..

belki bunu yapmasını sağlayacak bir takım çözümler/fikirler olursa, orada gitsin "attention whore"luğunu yapsın, artık eksik güvenini mi, kişiliğinden büyük egosunu mu tatmin etsin de trollük yapmaktan biraz da olsa geri dursun. gibi bir şekilde çözümlere götürebilir belki bizi..

yani trollük yapmaya iten ne ise, belki o konuda kendini sergileyeceği bir takım çözümler yapılagelirse, hem o kafadaki kişiler kendilerini tatmin etmiş olur hem de bizler onlardan kurtulmuş oluruz.

@tükenmez adam,

düşündüklerimi benden daha güzel toparlamışsın. tek taraflı değil, (gelecekte tam tersi konumlarla ortaya çıkabilecek durum sonucu) karşılıklı "sosyal ilişki" evet.
  • holy diver  (23.10.12 16:47:27) 
@holy, dilenci meselesi sadece karsılıksız bır sey yapmakla alakalı örnekti.
zaten dılencıye para vermıyorum gibi bir argüman sunmamalıydın.
yaptıgın sey, bırıne yardım etmek arzusu değerli ama o değerı o anda orda bırakmaz da büyütürsen hayalkırıklıgı olur sonu. oluyor.

@tukenmezadam, işte ben de sonucu düşünülüyorsa o yardımı yapmamanın daha mantıklı oldugunu düşünüyorum. bu aslında bır "kendını korumaya almak" mevzusu.
insanız ve ınsanlık beklıyoruz karsımızdakınden, ama gelmıyorsa o adım bu konuyu dert edınmemelı. anlatmak ıstedıgım budur.
  • öptüm sezen  (23.10.12 16:49:02) 
itin götüne sokmanın prim yapabildiği yerlerde, sizin derdinizin pek bir anlamı olmayacaktır maalesef. paul feyerabend'in "anything goes" lafının artık günlük hayatlarımıza nüfuz edecek kadar yayıldığının (kendisinin söylediği anlamda olmasa bile) bir göstergesi sadece. "koy götüne rahvan gitsin, ne olacak ki" söyleminin tavan yaptığı bir güruh içerisinde sizin düşünceleriniz naif karşılanması maalesef olağan hale geldi artık. kimileri bunu dert edecek, kimilerinin umrunda olmayacak, birileri ötekine ne diye sataştın ulan diye saldıracak, beriki arkada kıs kıs gülüp öteki hesabına geçip cevap yapıştıracak, vs vs vs...

neyse, bu anlamsız prelüd sonrası şunu eklemek isterim ki bunu önleyebilmenin en açık yöntemi size hangi kullanıcının duyurularını görüp görmemenizi ayarlamanızı sağlayacak bir sistem kurabilmek. yani donuzu buraya da taşımak. bu bize daha sağlıklı bir ortam oluşturmayacak bana kalırsa ancak kişisel sıkıntıların da önüne bir nebze de olsa geçilebilmesini sağlayacak. yani kendimizden uzaklaştırınca varlıklarını kaybolmayacaklar ancak en azından gözümüzün önünde olmayacaklar.

@wide'ın da aksine düşünüyorum açıkçası, bu iki duyuruda da duyuru kurallarına aykırı bir durum yok. eğer birilerinin gereksiz ancak buranın kuralları dahilinde yazılmış sorularını bahane ederek onları uzaklaştırmaya başlarsak, bu üstünde durmaya çalıştığımız zeminin de kaypaklaşmasına neden olur. tabii sitenin düzenini oluşturan ben değilim, sırf milletin gereksiz yere zamanını çaldıkları için ve sahte hayat oluşumları üzerinden kurguları çerçevesinde soru sordukları için uzaklaştırılabilirler ancak bu onların ne geri dönmemesini sağlar ne de burada herkesin daha sağlıklı bir ortamda iletişim kurmasına neden olur.

bir de az konuşmayı öğrenebilsem...
  • demcan  (23.10.12 16:50:32) 
@atmosphere,

ben o an aklıma ilk geleni söyledim.. yoksa gayet zayıf ve etkisi pek olmayacak bir çözüm.

yoksa duyuruyu yazmaktaki en önemli amacım da, bu konuyu ortaya koyup, birbirinden farklı ve/veya güzel/faydalı/etkili çözümlere ulaşmak. nitekim çok güzel öneriler de geliyor, çok şükür ki..

senin önerilerine katılıyorum. eksileme olmalı. hatta "üslubu kötü", "cevap değil" vs şeklinde birkaç seçenek bile olabilir. kendi adıma, bir çok insanın üslübunu çok hakaretvari ve saygısız bulduğumdan eksileme isteğim var.

birisi kalkıp sevgilisiyle ilgili bir şey soruyor, adam kalkıp "karı, sokmak, çakmak, kullanmak, pompalamak,vs" tarzı gayet aşağılık tarzlarda cevap veriyor. (neyse, belki bu genel için önemli olmayan, kişisel bir takıntı olabilir, görmezden gelebilirsiniz)
  • holy diver  (23.10.12 16:53:29) 
bence hatun doğruydu, fakat hesabını baskasına devretti kullanmıyor diye. olabilir. kimse seni o kadar trolleme zahmetine girmez.

trollemek show işidir, açıktan olur. birebir trolleme diye bişey yoktur. kişisellik yoktur yani.

Bunun yanında, sen sorunu yazarsın, trollün biri cevap bile vermiş olsa en fazla ne olur yani? sallama bence bu kadar. rahat ol.
  • nezaretten taharet  (23.10.12 16:54:01) 
@öptüm sezen,
dilenci çoğu kişinin gözardı etmesinin ötesinde çok önemli bir konudur. (ama işte yeri burası değil) dilenciye para vermememi söylemek benim için çok önemli bir noktadır. ve çok şey anlatır aslında. tembel insana selam bile vermem. ama küçük çabasını gösteren insana yarım ekmeğimi bile paylaşırım. bilmem anlatabildim mi.

karşımdakinin ne olduğunu bilerek, değmeyeceğini düşünsem de yine de kendi seçimim olması kastettiğim şey. ama buradaki durum, kendisini farklı gösterip, seni inandırıp, kandırması, vaktini çalması vs vs..

kıymetini bilmeyeceğini bildiğim halde birine vaktimi harcamaya karar verirsem, bunun hesabını kimseye sormam, baştan bilerek o kararı vermişimdir zaten.

o yüzden dediğin şeylere katılmıyorum. karşılığını beklemeden, hatta karşımdakinin istemeden, sormadan, yaptığım / verdiğim / vaktimi-emeğimi harcadığım ve sonradan aklıma bile gelmeyen şeyleri konuşacaksak, emin ol çok iddialı noktalarda çıkar durumum.

yine karışık oldu sanırım demek istediğimi tam anlatamadım sanki..
yani mesele bir iyilik yapıp sonra da karşılığını beklemek değil.

****
@demcan,

demek istediğim, bu konuda hangisi kötünün iyisi olarak işimize yarayacaksa bir şeyler yapılsın. bizlerin dahil olması gerekiyorsa biz de dahil olalım. çözümler ortaya konulsun ve içlerinde en etkili olacağı düşünülen de uygulamaya alınsın.

*****

@nezaretten taharet,

aslında bu olasılık da aklıma gelmedi değil. çünkü dediğin gibi o kadar uzun süre ve özel mesajdan olması gerçekten o kişide ciddi sıkıntıların olduğunun göstergesi.

vesile oldu, konu buraya geldi işte.
  • holy diver  (23.10.12 17:06:37) 
sonuna kadar haklısın. belki moderatörlerde bu durumun farkındalardır. birazcıkta rahat üye olabilmekle alakalı bir kirlilik bu. sadece sözlük yazarlarının duyuruya yazabilmesi gibi bir kısıtlama getirilse diyeceğim ama bu seferde duyuruyu gerçekten ihtiyacı için kullanan ve sözlük yazarı olmayan diğer kullanıcılara haksızlık olur. kısacası iki ucu boklu değnek. ama dediğin gibi trollük yapanları deşifre edebilme imkanı olsa, belki bu durumun önüne geçilebilir biraz.


  • eyyorlamam bu gadar  (23.10.12 17:39:18) 
@eyyorlamam bu gadar,

aslında belki burada şu kısmı da ayrıca belirtmem gerekir. ben barizce komiklik, espirik olsun, eğlence olsun, neşelenelim diye açıldığı belli olan duyurulara karşı kötü bir bakış açım yok. (insanlara hakaret / saygısızlık / küfür,vs içermediği ve suyu çıkarılmadığı sürece tabi ki)

sonuçta ne olduğu bellidir, ve cevap verecek olan kişi de bunun ne olduğunu bilerek veriyordur.

yani yukarıda bahsettiğim şekli tolore edilebilir.. çünkü herkes neyin ne olduğunu biliyordur.

sonuçta burayı asık suratlıların dolduğu, herkesin birbirine çatık kaşlarla baktığı, soğuk, resmi bir yer olarak görmeyi kimse istemez.

neşe, espri, şakalar, insana moral veren ve bu toplumda en çok ihtiyacımız olan şeylerden. burada da niye olmasın ki?

ama bunun insanları kandırmaya varmadan, suyunu çıkarmadan, kadınlar / sevgililer / eşler hakkında saygısız üsluplar olmadan vs vs, yani insana yakışır çerçevede olmasını kim istemez ki..

oehh! çok mu ütopik şeylerden bahsediyorum ya.. oysa bana göre çok ufak tefek davranış değişiklikleriyle kollektif olarak büyük başarılar ve güzel sonuçlar elde edilebilecek bir şey gibi görünüyor..
  • holy diver  (23.10.12 17:49:22) 
haklısın holy'cim. benim de başıma garip olaylar geldi duyuru hayatı boyunca. ama bunlar olabilecek şeyler ve temkinli yaklaşmak gerekiyor. i'ler es'lere göre sanki daha anonimler gibi ve troll çıkma olasılığı daha yüksek tabii. ama ben de "i" olarak başlamıştım buraya ve sonradan yazar oldum. çok iyi "i" olan kişiler de var. "troll" kategorisi bu sitenin mantığına pek uymuyor, forumsallaştırıyor. moderatörler troll'leri elinden geldiğince elimine etmeye çalışıyorlar ama herşeyi de engelleyemeyiz tabii. işin için de cıvıtmadan eğlence de barındırmak lazım. bu site iyi dengeliyor olayları. seninki tabii özelden olduğu için daha farklı bir durum ama moderatörlere de danışılabilir tabii.


  • ermanen  (23.10.12 19:19:08) 
@ermanen'cim,

maalesef sözlük içinde de fazlasıyla troll zihniyetli hatta daha kötüleri var. ve burada gelip i niki ile gayet de kendilerine yakışır şekilde hareket ediyor olduklarına çok eminim.

ben de bir çok i'nin buraya "değer" kattığına inanıyorum.

hiç bir kötü şeyi hiç bir zaman tamamen çözmek mümkün olmuyor hayatta maalesef.. burada da tam olarak çözülemeyecektir zaten. ama en azından minimize edilebilir alınacak tedbirlerle.

kimseye dışarıdan akıl / bilinç / farkındalık monte edilemiyor ne yazık ki.. ancak çoban gibi başında durmak, kısıtlamak, cezalandırmak vs gerekiyor insan gibi davranılması için.. tıpkı gerçek hayatta da olduğu gibi.. (kurallar, kanunlar, cezalar,vs)
  • holy diver  (24.10.12 17:13:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.