[]

köpek sahiplerine soru

ben bir kaç yıl sonra (köpek bakacak koşullara ulaşınca) bir köpek almak istiyorum.
bir kaç yıldır da bir sürü şey okudum araştırdım.

neyse asıl sorum şu; şimdi bu köpekler sürekli evde bir şeyleri parçalıyor, kemiriyor ya, buna nasıl alışılıyor?
ben eşyalarına çok değer veren biriyim, bu huyum köpeği sevdikçe fln geçer mi yoksa zor mu olur?

siz nasıl başa çıkıyorsunuz bu durumla?

 
köpekler sürekli evde bir şeyleri parçalayıp, kemirmiyor.

eğer öyle bir şey yaparsa ya yavru olduğu için yaramazlık yapıyordur, ki bu geçici süre yaşanır zaten ya da bir sorunu var, bir şeye tepki veriyor demektir.

mesela bütün gün evde yalnız bırakırsanız size ceza olarak yastığınızı falan parçalayabilir, bir şeyler yapabilir.

ama köpeklerde psikolojik ve sosyal iletişim çok kuvvetlidir ve rehabilite edilirler.

çok şey okumuşsunuz, araştırmışsınız, ama biraz yanlış olmuş sanki :)
  • blatta hiberna  (21.10.12 21:43:17) 
köpeklerin çoğu evde birşeyleri parçalamaz, kemirmez. öyle yapıyorsa eğitim veya psikoloji ile ilgili bir sorun vardır. yeterli seviyede zaman ayırırsanız sorun olmaz, dışarda da vakit geçirmesini sağlamak lazım. onun dışında oynaması için oyuncaklar verilebilir...


  • ermanen  (21.10.12 21:45:52) 
ha, ama şu var.

köpek eğitmek, çocuk yetiştirmek gibidir biraz.
yani çok abuk subuk davranılırsa hayvana, bir evet, bir hayır denirse, kurallar olmaz, kafasına göre hareket etmesine izin verilirse, "bazı köpekler" dediğinizi yapabilir.

çocuk gibi köpek de şımarır yani.
ama böyle bir köpeği yetişkin haliyle bile alıp başka bir eve götürseniz ya da sahibini eğitseniz, köpeğin davranışı düzelir.

sizin söylediğinizin aksine köpekler her zaman sahiplerine ve birlikte yaşadığı aileye uyum gösterebilen hayvanlardır.
  • blatta hiberna  (21.10.12 21:46:31 ~ 21:47:03) 
rica ediyorum evde köpek beslemeyin. köpekler koltuk takımının üstünde değil tozun toprağın içinde büyüsün, lütfen.


  • badiparmagi  (21.10.12 21:49:02) 
Kucukken bunu yapabiliyorlar.Ilk disleri cikmaya basladiginda kasindigi zaman cok yapiyordu benim kopegim,ozel kemiklerden aldim bu sekilde duzeldi.Simdi 7 aylik oldu,hicbir seye dokunmuyor evde.Oyuncaklari var onlarla oynuyor ki kendisine ait bir oda yapmayi dusunuyoruz yeni evimizde,o zaman hicbir sorun cikmayacaktir daha rahat edecektir diye dusunuyorum ben.


  • fraise  (21.10.12 21:52:57 ~ 21:56:27) 
@badiparmagi:

köpekler ne kadar açık alanda bulunursa, o kadar iyi.
çünkü her köpeğin hareket etmeye ihtiyacı vardır.

ama hiçbir köpek buz gibi soğukta ya da aşırı sıcakta asfalt ya da toprak üstünde yatıp uyumayı sahibinin yanında uyumaya değişmez.

köpekler hayvan oldukları kadar sosyal canlılardır ve insanlarla iletişim kurmaya ihtiyaç duyarlar.

uzun lafın kısası, bütün gün bahçede koştursa bile, akşam gireceği bir evinin olması köpek için her açıdan daha sağlıklı ve mutluluk vericidir.
  • blatta hiberna  (21.10.12 21:54:24) 
@blatta hiberna

nasıllll? köpekler akşam olunca sıcak bir yatak mı ister diyosun yani sen ? köpeklerin böyle evde beslenmesi, pet diye tabir ettiğimiz sektörün ortaya çıkması çok da uzun bir süre önce başlamadı kanımca. peki bu süreçten önce napıyordu bu köpekler? nerde yatıyorlardı, sevgi ihtiyaçlarını nasıl görüyorlardı çok merak ettim şimdi?

binlerce yıldır süre gelen köpek nesli 1900 lerden sonra mı sıcak bir yuvaya ihtiyaç duyar oldu? ben 2 yaşında safkan rottweiler sahibiyim. apartman dairesinde yaşıyoruz kendisiyle. ama şimdiki aklım olsa kesinlikle ama kesinlikle bahçeli bir evim olmadığı sürece bir köpek sahiplenmezdim. köpeklerin anatomisi gereği yaşayacağı ortam bellidir. sen tutup da sibirya kurdunu oda sıcaklığında beslersen o hayvana eziyet edersin, sevgisini kazanmazsın. o köpeğin ataları kar fırtınalarının içinde hayatını sürdürmüş ve ona göre bir evrim kazanmış köpek. izmir'de sibirya kurdu beslemenin mantığı söyleyin bana, lütfen?

benim rott akşama kadar(mecburen) evde tıkılıp kalıyor hayvan. balkona koyuyorum çoğu zaman orayı daha çok seviyor apartmanın bahçesine bakıyor balkon keşke bahçem olsaydı da eve hiç girmeseydi. çünkü rott çoban köpeğidir, kasap köpeğidir, almanyanın ayazında, dağlarında toprağın üstünde neslini sürdüren bir ırktır. ben ona şimdi işkence ediyorum ama artık iş işten geçti. atamam, satamam, onsuz yaşayamam!

demem o ki bana bu entel dantel hayvan sever muhabbetleriyle gelmeyin, rica ediyorum. böyle yaparak pet sektörüne destek olduğunuzu da unutmayın.

saygılarımla..
  • badiparmagi  (21.10.12 22:10:34) 
@badiparmagi:

1. benim dediğimle senin dediğinin ne alakası var? herhalde sibirya kurdunu gidip antalya sıcağında besleyen adama denecek laf yok. gider alır barınaktan bir hayvan, istediği gibi bakar.

2. senin rott'unu bulman için ben de uğraşmıştım hatırlarsan, bu da zaten ortalama 1 yıl önceydi ve sen daha önce köpek beslemiş olduğunu söyleyen biriydin. yani şimdiki aklın neden o zaman yoktu anlamadım.

3. orada yazdım: köpeğine gereken aktiviteyi yaptırman lazım. sen rott'u alıp, bütün gün evde yalnız bırakıyorsan bunu evde köpek besleyen herkes yapıyor diye bir şey yok. benim golden retriever'ım var. şu anda 14 yaşında. 10 yaşına kadar günde ortalama 10 saat açık havada koşup oynadı, akşamları da evde mışıl mışıl uyudu. şimdi sokağa çıktığında apar topar eve dönmek istiyor 2 dakikada yorulduğu için yaşlılıktan.

ki sana rott alma, sokak köpeği al, hiç değilse barınaktan al falan demiştim de, sen ev arkadaşım korkar diye yavru istiyorum demiştin.

yani senin verdiğin örnek, biraz senin durumuna özel olmuş.
sen koştur bakalım hayvanı günde 10 saat, ondan sonra balkonda mı yatacak yatakta mı yatacak fark ediyor mu? üstelik senin beslediğin cins ciddi anlamda antrenman isteyen bir cins.

sen şimdi evde yalnız bırakacağını, düzenli şekilde hareket ettiremeyeceğini bile bile rott alıp, sonra köpek besleyenlere laf etme bence.

burada cins üzerine değil, genel köpek kavramı üzerine konuşuyoruz.

bilmemkaç yıl önce köpek dışarıda uyuyordu, ama insanlar da zaten mağarada uyuyordu. böyle bir çağ farkı var.

o yüzden millet basbas bağırıyor yaşam şeklinize uygun köpek alın diye.

insanların bakmayı beceremedikleri, anlamsızca sıcağa ya da soğuğa maruz bırakılmış köpekleri biz tedavi ettireceğiz diye uğraşıyoruz veterinerlerde.

o yüzden bu saatten sonra kimseden hayvan severlik dersi alamam.

sen git ortalıkta bir sürü rott varken para verip yavru alacağım diye tuttur (ki zaten buna saygı duymuştum hatırlarsan), sonra gel bana pet sektörüne hizmet dersi ver.
o iş pek öyle olmuyor maalesef.
  • blatta hiberna  (21.10.12 22:21:28) 
bak ne güzel dedin "bu saatten sonra kimseden hayvanseverlik dersi alamam" diye.

ben o zamanlar bu arkadaşın düştüğü konumdaydım, sen de çok iyi hatırlarsın.. o entry'i de tamamen iyi niyetimle yazdım. ben senden beklerdim ki ders alma, ders ver..

ayrıca duyan da köpeği akşama kadar evde tuttuğumu hiç dışarı çıkmadığını sanar, esneye esneye parklara götürüp antreman yaptırdığım da oluyor benim ve hiç bir zaman o köpeği eve tıkalı hale getirmedim, getirmem de.

barınaklardaki köpek konusuna gelince. söz konusu köpek, rottweiler. 2 yaşında bir rott'u affedersiniz ama kimse almak istemez, başınıza bela alırsınız. golden de tamam. 14 yaşında yine alır, bakarsın. onu da geçtim, karar verdim tamam alalım dedim bu kez bulduğun barınak istanbul dışına göndermek istememişti hatırlarsan. o anki saçma bi heycanla böyle hataya düştüm ama şunu emin olarak söyleyebilirim ki barınaktan olmasını ben de çok istedim kimse cebindeki parayı havadan harcamayı istemez.

verdiğin örneğe kendin inanıyor musun? cidden soruyorum bunu? biz magaradan geldik ama şimdi kendi ağırlığımızla uzaydan atlayıp ses hızını geçtik (bkz: free fall)

peki ya köpekler? ilk çağda da insanların dostu, korucusuydu ve hala aynı.. matematik kuramları geliştiren bir köpek gördün mü sen hiç? bi insan kendini nasıl hayvanla aynı kefeye koyar anlamıyorum. onun anatomisiyle seninki bir mi? komik olmayalım lütfen..
  • badiparmagi  (21.10.12 22:31:30) 
@badiparmagi:

sen bence benim yazdıklarımı tekrar oku, anlamamışsın.
  • blatta hiberna  (21.10.12 22:33:45) 
peki, iyi akşamlar


  • badiparmagi  (21.10.12 22:45:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.