[]

Yazılıma para verir misiniz vermez misiniz?

Yaklaşık 10 yıldır linux kullanıyorum ve bilgisayarıma kaynak kodu açık olmayan hiçbir program kurmamaya gayret ediyorum, alternatifsizler hariç. Sadece telefonumda kullandığım yazılımlara para verdim şimdiye kadar ve hiç gereksiz de bulmadım para vermeyi makul miktarlar içerisinde.

Siz yazılıma para ödüyor musunuz ödemiyor musunuz ve neden?


 
1-2 dolar gibi miktarlar ödüyorum onun dısında crackli kullanıyorum.


  • halitkin  (19.10.12 01:33:29) 
odemiyorum.

yillardir o kadar insanin korsan yazilim kullanmasina ragmen ekonomik olarak en buyuk firmalar hala yazilim firmalari. su anki ucretlerinden cok cok daha asagida olsaydi ucretler, parasini verip alirdim.

fiyatlar fahis oldukca korsan yazilim, korsan kitap, korsan muzik vs. kullanmaya devam.
  • nawres  (19.10.12 01:35:47) 
office 2010'a verdim. gayet de huzurluyum.


  • yalnux  (19.10.12 01:43:32) 
@nawres microsoft diyorsan adamların önceliği tekel olup endüstrü standartlarını belirlemek o yüzden korsana göz yumuyorlar. Ama başka bi firmanın yazılımlarının pahalı olmsaının bir sebebi de lisanssız kullanımın yüksekliği olabilir. Endüstrinin korsan tanımına kıl oluyorum ama bir programı acaba ben lisans ödemesem bu adam açlıktan geberir mi diye düşünmeden kullanmak da rahatsız ediyor. O yüzden elimden geldiğince bağışta bulunuyorum açık kaynak kodlu yazılımlara, hele hele de ticari bir işte kullanıyorsam kesinlikle gelirin bir kısmını kullandığım yazılımların yaratıcılarına bağışlıyorum. Vicdanım rahat oluyor o zaman da.


  • lpgli tosbaga  (19.10.12 01:47:24) 
bagis cok ayri bisey, ona 'para odemek' olarak bakmamak lazim bence. ucretsiz kullanma opsiyonu taninmis emegi takdir etmek bir bakima, guzel bisey bu iki taraf icin de.

ticari amaclarla kullanim da farkli, ben bireysel kullanimimdan bahsediyorum. odemedim hic, odmemem de.
  • nawres  (19.10.12 01:54:07) 
oyuna çok fazla para döktüm (pc ve ps3) ama yazılıma hiç para vermedim bugüne kadar.

Bu arada yazılım firmaları korsana göz yumuyorlar gibi söylemler komplo teorisidir, sürekli yeni koruma yöntemleri çıkıyor ama kırılıyorlar. kapalı sistemlerde güvenlik bir nebze daha mümkün, bakın ps3'e çıkalı yıllar oldu hala kırılamadı. bir ara sızan servis dökümanı sayesinde kırıldı, kırılır kırılmaz bu açığı gidermek için inanılmaz çalıştılar. hem firmware güncellemesi ile hem de oyunlarda belli firmware üstü isteyerek. madem göz yumuyorlar, dünyadaki şirketlerin %99'u göz yumuyor diyelim, sony mal mı o zaman?

windows xp'den vista'ya geçilirken koruma sistemi çok ciddi bir biçimde değişti, adamlar oem cihazların aktivasyon yöntemini inceleyerek bios simulator yazarak kırdılar. basit bir yazılımsal olay değildi yani.

ayrıca hatırlıyorum, splinter cell chaos theory dediğimiz oyun çıktıktan bir sene sonra falan ancak kırılabilmişti. (bkz: starforce)

yani adamlar yazılımlarını koruyabiliyorlarsa affetmiyorlar.
  • samfisher  (19.10.12 02:14:11) 
ilk indie bundle'a para verdim en son. ondan önce de winrar'a para vermiştim.

dergilerden birinin verdiği mandrake ile başlayan bir süreç var benim için. o zamandan bu yana kendime ait hiçbir bilgisayara kendim m$ windoz kurmadım. okulda, iş yerinde vs kullanmak zorunda olduğum oldu ve o kullanımlar sırasında winrar bir popup açtı ve süre doldu satın alır mısın? dedi. crack aradım o ara astalavista.box.sk vardı oradan aradım buldum bir crack ama indirince fark ettim crack de rar dosyasıydı, küfrettim nasıl açacağım bunu diye. ama açtı valla. ama hatırlatmasını da yaptı. orada bulunan arkadaşıma sordum "hacı ne iş hem süre bitti diyor hem de dosyaları açıyor?" diye. "winrar öyle" dedi. direkt satın aldım :) (para verip aldığım ilk programdı kendisi.)

indie bundle Linux sürümü yayımlandığı günde satın aldım bundle olarak. zira GNU/Linux için de oyun yapılmalı görsünler yaparlarsa satılacağını düşüncesi ile.

eğer işime yarayacak açık kaynaklı bir program varsa ve kodlayıcıları kullanmam için para istiyorsa veririm. (henüz bu şekilde olan bir programı kullanmam gerekmedi.)

Mozilla Foundation ve Debian'a ikişer, Linux Mint ve supertux ekibine birer kez yardımım dokundu.

şenliklerin ankara'da yapıldığı zamanlardan birinde sanırım ilk olanı (milli kütüphanede olan) bsd'cilerden cd pardusculardan da t-shirt almıştım.

telefonda ise google market TR'a satış yapmıyorken crackli program kullanıyordum. şimdilerde ise ücretli program kullanma gereksinimi duymuyorum. duyarsam satın alırım.

yazılım eğer sağladığı faydaya oranla uygun bir fiyatla satılıyor/paylaşılıyorsa para ödemekten imtina etmem.

örneğin grooveshark'a para ödüyorum. abonelik ama olsun.
  • cevab veremedi  (19.10.12 02:41:58 ~ 02:47:57) 
en baba oyundan windowsa kadar her şeyim crackli, hiçbirine para vermedim. office olsun abby reader olsun ad muncher olsun norton olsun beleş beleş kullanıyorum.

çünkü param yok, öğrenciyim, korsan almıyorum orjinal kitap alıyorum, olan param ona gidiyor.
  • trajikomix  (19.10.12 03:22:01) 
ha bak aklıma geldi şimdi.

dropbox'ın işime ne kadar yarayacağını biliyor olsaydım ve dropbox ilk çıktığında paralı olmuş olsaydı kesinlikle para öderdim. adamlar hak ediyor bunu.

eğer paralı olsaydı satın alırdım dediğim uygulamalar:

(aklıma geldiği sıra ve kadarıyla)

- open office/libre office.
- gnome2 / mate /cinnamon (evet bunlar "de" biliyorum ama harikalar, yerim ben onları)
- Firefox / chromium
- Pidgin (bunlara bayramdan sonra biraz destek çıkmalı, evet)
- shotwell
- vlc
- exile
- Guake
- jupiter
- supertux (çok zevkli lan)
- smc
- ubuntu-tweak
- unetbootin (hayat kurtarıcı, windoz bile yakıyor usb'ye)
- thunderbird
- gmail (evet biliyorum bu bir hizmet)
- whatsapp (ilk yıldan sonra paralıydı değil mi?)
- alien arena
- eksi duyuru (bunun da bir servis olduğunun bilincindeyim)
- paranoid android (eğer telefonunuza uygun paranoid android varsa mutlaka deneyin) (program değil evet) (servis de değil ki) (işletim sistemi port'u da denemez) (mod işte)
- dropbox
- debian, ubuntu, linux mint, fedora (şaka bir yana fedora mı kursam yeni ultrabook'a? deneme amaçlı? kaç sene oldu)
- webupd8 (evet bir blog)
- eksin (canımsın)
- adblock plus, abp element hiding helper
- gimp
- picasa (i.ne google GNU/Linux dağıtımını durdurdu)
- wine
- calibre
- transmission (programa para veririm dedim dizilere demedim)
- spb tv

fark ettim de bu liste sabaha kadar gider. yukarıda saydığım programlar/servisler/hizmetler ve şu an aklıma gelmeyen dahası çoğu ücretli uygulamadan daha fazlasını hak ediyor. elimden geldiğince ya da aklıma geldikçe yardımcı olmaya da çabalıyorum. (daha bu paragrafı yazarken aklıma gelenlere bakın; abiword, inkscape, gedit, steadyflow, (g)parted, p7zip, winrar)

oha aptitude ve apt protokolü nasıl unuturum. abi yok böyle bir rahatlık, bas f12'ye yaz apt-cache search "bla bla" sonra ahan da bunlar var desin, devam et apt-get install bla-bla hop indirsin kursun. synaptic of of of.

susayım ben yahu. bitmez bu yoksa.
  • cevab veremedi  (19.10.12 03:50:56) 
valla o kadar anlamıyorum linux falan ama office ev ve öğrenci için aldım 40 mıydı 35 miydi neydi dahada hiç vermedim. he birde watsapp indirdim telefonuma ücretli olarak etti mi 41?


  • secilmis uye  (19.10.12 15:42:37) 
birkaç ios uygulamasına 1-2 dolarlık olanlardan vermiştim. ama oyunlar falan pahalı kaçıyor. bak mesela fm 2013 ü almak isterdim 10-15 $ gibi bişi olsaydı. ama 40$ falan sanırım öğrenci adama fazla kaçıyor haliyle. daha makul olsa fiyatlar alınır her türlü.


  • xenophobe  (19.10.12 18:46:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.