[]

Romanya- Bulgaristan Schengen?

(git: dunya.milliyet.com.tr)Romanya ile Bulgaristan'ı schengen'e almıyorlarmış ya, bunun anlamı ne allah aşkına, romen ya da bulgar vatandaşları istedikleri avrupa ülkesine pasaport ve kimlikleriyle gidebiliyorlar zaten, schengene girince ne oluyor?




 
arkasında çok diplomatik sorunlar vardır mutlaka ama bildiğim kadarıyla birkaç nedeni yazayım;

bi kere schengen anlaşması sadece turistik olarak gezip görme, sınır geçme olayını kapsamıyor. o sınırlardan çok sayıda tır, kamyon da geçiyor. olayın arkasında ticari, tarım ilişkileri de var. ufak bir örnek vereyim; fransa ve romanya mısır üreten ülkeler. fransa ürettiği mısırı pazarda daha pahalıya satabilecekken, daha ucuza üreten romanya'nın pazara bu kadar kolay girip kendi ihracatını etkilemesini istemediği için başka yerlerden avantaj sağlamaya çalışıyor. "şunu şunu yaparsanız schengene dahil olucaksınız" tarzı müzakereler mevcut.
ayrıca, kimlikle sınır geçebildikleri doğru ama romanya'da kimliklerin bir süresi var. süre dolunca süresini uzattırıyorlar. ama herhangi bir suçu olup da aranan insanlar bu işlemi yaptıramıyor çünkü devlet dairesine gidince tutuklanmaları yüksek ihtimal. yani geçersiz kimlikli insanlar var ülkede. sınırda buna "o kadar da" dikkat edilmiyor ama yine de yakalanma olasılıkları fazla. schengen durumunda bu insanlar elini kolunu sallayarak sınır geçip başka ülkeye göç edebilir. yani iş ve ekonomik durumu iyi olmayan romanya ve bulgaristan'dan diğer ab ülkelerine göç fazlalığından ve birliğin diğer ülkelerinde de suç oranının artmasndan endişe ediyorlar. ab'nin çözülmesini istediği konulardan birisi de bu. (bunu bizzat bir rumenden duydum.)
bir de bulgaristan schengene dahil olursa güneydoğu'da tüm schengen sınırı türkiye ile olucak. yasadışı göçe karşı güvenlik problemlerinden endişeleniyorlar. belli bir güvence vermek isteniyor olabilir çünkü schengen-ukrayna sınırı da aynı sebepten fazla kontrollü ve fazla askerli bir sınır.
  • orange coffee  (18.10.12 23:05:02 ~ 23:07:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.