[]

üniversitede ders verme kriterleri?

illa yüksek lisans veya doktora yapmak mı gerekir?
hani bazı ünlüleri görüyoruz, üni de derslere giriyorlar... hah işte, onlar öğretim görevlisi olarak adlandırılıyor? yani o kişiler öğrenciye not verebiliyorlar mı?
bir de bu durum sadece özel üniversitelere mi mahsus?
ne biliyim bill gates gelse, ben boun da bilgisayar mühendisliğinde ders vermek istiyorum dese, adamdan ales, kpds, öyp falan mı talep edilecek?

 
mesela endüstri mühendisliği bölümünde "yönetim ve organizasyon" dersini veren hocamız bir şirketin ceo'suydu. ales, kpds, toefl falan uğraştığını zannetmiyorum. okul yönetiminin tutumuyla ilgili olsa gerek.


  • tormentorius  (17.10.12 15:01:03) 
bildiğim kadarıyla, lisans mezunu olarak önlisansta ders verebiliyorlar. konusunda deneyimli olmasına bakılıyor. ales falan yok. abim yapmıştı bir süre, zevk için.

tabii ki sınav yapıp not veriyorlar. saat ücreti alıyorlar ve parası için yapılacak bir ücret değil (devlet üniversitesi için, diğerlerini bilmem).
  • tedirginlik hucresi  (17.10.12 15:34:44 ~ 15:35:15) 
normalde yüksek lisans veya doktora yapan kişiler de, belli bir süre iş deneyimi olan kişiler de öğretim görevlisi olarak çalışabiliyor. bu kadrolar için ales, üds isteniyor ve öğretim görevlisi alımları için yök'te ilan veriliyor. ales ve dil puanı hesaplamalarına göre de adaylar sıralanıyor falan filan.
bill gates gelse de bir şekilde kılıfına uydururlar herhalde, misafir öğretim üyesi falan gibi ama bilmiyorum pek.

  • o degil dee  (17.10.12 15:39:42) 
akademik kariyeri olmadan üniversitelerde ders verenler "sözleşmeli öğretim görevlisi" olarak adlandırılır. o dersi verecek kimse yoktur, bu adam da o konuda iyidir ama bi üniversitede kadrosu yoktur. o derse o girer. misal, bizim idare hukukuna kaymakam giriyordu, medeni hukuka da avukat.

kadrolu öretim görevlisi olabilmek için, üniversiteden üniversiteye değişmkle birlikte en az yüksek lisans yapmış olma şartı aranır. bunlar doktora yapmasalar bile kadroya alınırlar ancak doktora yapmadıkları sürece ne uzalır ne kısalırlar. öyle öğretim görevlisi olarak kalırlar. baba dersler için değil de daha çok adam yokluğundan idare etsinler diye kadroya alınırlar.

bir de doktora yapmış öğretim görevlisi vardır. bunlar aslında yardımcı doçeny olacaktir ama üniversitenin boş kadrosu yoktur. araştırma görevlisi olarak kalmalarındansa, öğretim görevlisi olsunlar denir, bir nevi sus payı olarak "öğretim görevlisi yaptık işte, daha napalım elimizden bu kadarı geliyor" denir ama asıl amaç derse girmelerinin sağlanmasıdır. çünkü doktora yapmış olsa bile araştırma görevlisinin ders anlatması yasaktır. yılda bi-iki mazur görülür ama bizim üniversitelerde daha çok, hoca özel üniversiteye ders vermeye gittiğinden işleri çok yoğun olur (!) ve asistanı olan araştırma görevlisini yıl boyu derse sokar. (üniversite öğrencilere not: eğer hocanız derse kendi girmiyor sürekli asistanını sokuyorsa şikayet etme hakkınız vardır ve lütfen şikayet ediniz... )
  • halanne  (17.10.12 15:41:24 ~ 15:42:59) 
hayır. alanında uzman olduğu düşünülen kişiler, hangi prosedürlerden geçiyorlar bilmiyorum ama, ders verebiliyor.


  • repins  (17.10.12 15:46:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.