[]

duyuru hukukçularına soru - kirada oturulan evin satılması [acil gibi]

3 senedir kiracıyız. ilk sene sözleşmemiz vardı ancak ondan sonraki dönemlerde mal gibi sözleşme yapmadık. ve bugün ev başka birine satıldı.

ilk seneden sonra kirada 45'er tl artış yaptı ev sahibi. paraları da kadının banka hesabına yatırdık. hatta benim peder farklı ilden yatırdı parayı.

üniversitenin son senesindeyiz, evli evi gibi çok eşyamız var, sınavlara 2 hafta kaldı, elektrik-su-doğalgaz taşıma işlemleri, yeni ev bulma yorucu derken biz bu evden çıkmak istemiyoruz.

nasıl bir süreç bizi bekliyor?

 
hemen zart diye cikaramazlar, merak etmeyin. anlasma yoluna gidin. tamam, cikacagiz acele ettirmeyin. uzatirsaniz mahkeme ile ugrasiriz bos yere her iki tarafta zararli cikar deyin.


  • entrapmen  (17.10.12 13:03:48) 
hukuki süreci nedir? yani sözleşmemiz olmadığı için istediği zaman çıkarabilir mi?


  • dieselsingle2  (17.10.12 13:05:27) 
uzun bir süreç var önünüzde. yasal prosedür şu şekilde. evi alan kişi, aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde size ihtarname çekip 6 ay sonra tahliye davası açma hakkına sahip. yani dava falan derken sizin tahliye edilmeniz 1 seneyi geçer. bi şekilde uzlaşma yolunu seçin.


  • izaleisuyuu  (17.10.12 13:06:21) 
"tapuda $erh yoksa yeni ev sahibi cikarma hakkina sahip


no avalon (20.01.11 20:29:30)"

bizde hiç bir sik yok..?
  • dieselsingle2  (17.10.12 13:08:52) 
GAYRİMENKUL KİRALARI HAKKINDA KANUN
madde 7/d: Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisabeden kimse kendisi veya eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadiyle iş yeri olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra,
Tahliye davası açabilirler.
  • izaleisuyuu  (17.10.12 13:11:16) 
kira sözleşmesi her yıl yenilenmeli buna dikkat etmeli idiniz. siz orada kira sözleşmesi olmaksızın oturuyorsanız size bir intifa ya da sükna hakkı tesis edilmiş gibi oluyor,intifa ve sükna hakkı şahısla kaim irtifaklardan yani hak sahibi(siz) ölünce sona erer fakat bu da belge ile belirtilmemiş ileri sürebileceğiniz böyle bir hakkkınız da yok. yeni malik size çıkın diyebilir ama bunu nedene bağlaması gerekir. neden de ihtiyaç nedenidir, eşinin kendisinin ya da çocuklarının oturacak olmasıdır. böyle bir nedenle 1 ay içinde ihtarname gönderir, 6 ay sonra tahliye davası açabilir. mülkün kullanım hakkı önce sahibine aittir ama fakat kanunumuz kiracı mağdur olmasın diye böyle uzun süreler vermiştir. oldu da sizi çıkardı 3 yıl boyunca başkasına kiraya veremez.

en iyisi anlaşmaya çalışın en az 7 ay oradasınız, 5 ay daha verin bize deyin hiç uğraşmayalım dava falan yanaşırlar kanımca.

edit: benim ev sahibim özellikle 1 yıl sonra yenileriz dedi ki ben de yenileme taraftarıyım. otomatik uzuyor olabilir tabi ki ama böyle bi durumda ellerinde 1 yıllık sözleşme olsa idi bu soruyu sormalarına gerek kalmazdı.
  • betty34  (17.10.12 13:33:12 ~ 17:49:20) 
sadeleştiriyorum;
yeni malik satın almadan itibaren 1 ay içerisinde size ihtarname yollayacak "çıkın" diye.
bu ihtarnamede ise 6 ay içinde çıkmanız ihtar edilecek.
yani 7 aylık süreç var raad ol.
  • ground  (17.10.12 14:04:37) 
kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda değil, ilk yıl yazılı yapmışsınız fakat ikinci yıl sözlü bir sözleşme olmuş, sıkıntı olmaz hiçbir türlü 7 ayınız var en az ama anlaşma yoluna gidin derim, hem canınız sıkılmamış, uğraşmamış olursunuz.


  • gercekten mukemmel bir insan  (17.10.12 14:12:40) 
Kira sözleşmesi her yıl yapılmaz. Bir kere imzalanır ondan sonra kanundan doğan sebepler gerçekleşmedikçe (örneğin kira bedelinin ödenmemesi gibi) kiracı tahliyeyi istemediği sürece sözleşme devam eder, uzatılmış sayılır.(tabi yeni Borçlar Kanunu ile 10 yıllık kiracılar bakımından bir istisna var ama o zaten sizi ilgilendirmiyor.) Yani siz sözleşmesiz oturuyor falan değilsiniz. kanunun kiracı bakımından düzenlediği her hakka sahipsiniz. onun dışında size ihtar çekilip tahliye davası açılsa bile mahkemelerin yoğunluğu göz önünde bulundurulursa bir yıldan fazla zamanınız olduğunu söyleyebilirim :)


  • wenlock  (17.10.12 14:50:03) 
ya, hukuki surecin tamamini istiyorsan avukata danisma ucreti odeyeceksin ogreneceksin. degilse kendin aratacaksin. sana her seyi anlatmislar hala zart zurt. ne belesci insanlarsiniz arkadas.


  • entrapmen  (17.10.12 15:06:52) 
kira sözleşmesinin her yıl yenilenmesi falan gerekmez.

yaptığınız ilk sözleşme sonlandırılmadığı için otomatik olarak yenilenmiş sayılır. davayla tahliye ile uğraşarak vakit kaybedeceklerine çıkmanızı beklerler muhtemelen.

birkaç aya kadar çıkarsanız iki taraf da mağdur olmamış olur.
  • tedirginlik hucresi  (17.10.12 15:07:07) 
@entrapmen avukata verecek param yok


  • dieselsingle2  (17.10.12 17:03:08) 
siz kiranızı zamanında ödeyin-1 gün bile kaçırmadan- merak etme çıkaramazlar. yasal süreç zaten arkdaşların dediği gibi en kısa 7 ay ve sonrasında da kendisi oturmak ya da kiraya verememek durumunda.
benim bildiğim kadarıyla da evi satın alan kiracıyla satın almış durumda ve ancak sözleşmenin bitim tarihinde ihtar çekip sözleşmeyi yenilememe hakkına sahip. yani mesela bir kişi bir şirketi satın aldığında borçlarını da satın almış oluyor. sonuçta bu da o hesap. sözleşme tarihi önemli burada ve kirayı zamanında yatırmanız. 1 gün bile gecikse ihtar çeker, tekrarlanırsa da kendinizi kapı önünde bulursunuz.

  • sirkelimon  (17.10.12 18:35:15 ~ 18:36:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.