[]

Yeryüzünden havalanan güvercinler - Dünyanın dönmesi hakkında bir soru ?

Geçenlerde bir kitapta okumuştumda aklımda kaldı;

Eğer dünya dönüyorsa, dünya üzerinden havalanan güvercinler dikey bir doğrultuda havalandıklarında tekrar yere inmek istediklerinde aynı yere inmiş olamazlar (hani dünyada dönüyor ya, güvercin dünyaya ayak basmıyor, dünya kanatlarının altında, dönen sadece yeryüzü)

İşte bu minvalde bir şeydi.Şimdi buna ne demek lazım? Burada anlatılan, anlatıldığı biçimiyle mantıklı geliyor ama pratikte hiçbirimiz bunun doğru olmadığını biliyoruz.

 
atmosfer de dönüyor. o mantıkla zıplayınca da ileri veya geri düşmemiz gerekir.


  • ground  (17.10.12 10:24:15) 
senin mantığınla uçakların sadece yükselmesi yeterli olurdu dimi_? ama öyle değil. ground'ın da dediği gibi atmosfer de dönüyor.


  • ayiadam  (17.10.12 10:26:34) 
senin mantığınla arabanın içinde giderken havaya attığın bişeyin yüzüne çarpması gerekir. Dünya dönüyor ama atmosferiyle birlikte dönüyor benim bildiğim.


  • aspoo  (17.10.12 10:28:00) 
bunu acikladilar hocam daha önceden

www.youtube.com
  • serabetan  (17.10.12 10:35:08) 
hayır hayır benim mantığım deyip üstüme gelmeyin, benim mantığım falan değil, bir yerde okudum ya da gördüm, güzelce sorulmuş bir soruydu, zaten öğretici bir kitaptı, bu sorunun altında cevabıda yazıyordu ama unuttum ya da okumadım, bilmiyorum. ben sadece bu bilmeceli, akıl çelmeli soruya nasıl bilimsel bir cevap vermeli onu merak ediyorum ve hiçbirinizden de gelmedi bilimsel bir ciddiyette cevap.


  • nurigagarin  (17.10.12 10:35:12) 
atmosfer dünya ile beraber dönüyor diyoruz daha ne bilimsel cevabı.


  • ayiadam  (17.10.12 10:36:42) 
e atmosfer dönüyorda güvercin havalandığında güvercine ne etkisi oluyor ki, tam olarak ne yapıyor?

birde şu ergen muamelesi yapmaktan vazgeçin be, benim fikrim değil dedim, hatta bunun yanıltıcı, pratiktede yanlış olduğunu söyledim, hala senin mantığınla diyorsunuz.
  • nurigagarin  (17.10.12 10:42:37) 
hacı burada sorun senin atmosferi algılayış biçiminde.


  • gaius  (17.10.12 10:52:20) 
@gaius nasıl anlamamız gerekir?


  • nurigagarin  (17.10.12 11:36:02) 
@nurigagarin hoca şimdi atmosfer biz hissetmesek de üzerimizde tonlarca ağırlıkta basınç oluşturur.biz bunu kendi iç basıncımızla dengelediğimiz için hissetmeyiz.dolayısıyla atmosfer dünyayla birlikte dönmesiyle havada düşündüğün gibi kayıp gitmez.kendiyle beraber örnek verdiğin gibi güvercin vs canlıları da sürükler.


  • gaius  (17.10.12 11:52:24) 
belki alakalı olabilir. national geographic de güvercinlerin yön bulması ile ilgili bir program vardı. burada nasıl yön bulduğunu araştırırken, çok yükseklerde dünyanın dönüşünden ve hava akımlarından dolayı dik bi şekilde değil farklı bir şekilde uçtuğunu müşahede etmişlerdi.


  • ground  (17.10.12 12:36:07) 
(bkz: bağıl hız) (bkz: vektörel hız) Fizik 101 bunlar hep.

Güvercinler havalandığında havalandıkları doğrultu aslında dik değildir çünkü bağlı bulundukları dünyanın hız vektörüyle etkileşerek havalanırlar. Herhangi bir basit fizik kitabında detaylı açıklama bulabilirsiniz.
  • alicia_dominica  (17.10.12 12:46:55) 
atmosferin hareketinin önemi var mı? sonuçta hava etrafımızdan akıp gidiyor. güvercin biraz kötü bir örnek, yine de doğru atmosferin dönmesi güvercini çok etkilemez ki zaten burada hava sürtünmesinin bir önemi yok çünkü dimdik çıkıp indiğini varsaydık. ama dimdik zıpladığını düşün. dünyanın yatayda dönüş hızı V ise, sen de dikine 2V hızda zıplarsan, çıkış ve iniş olarak toplamda yatay ve dikeyde aynı mesafeyi alırsın ve aynı noktaya düşersin. bunun dışındakilerde aynı noktaya düşmezsin ama zıplamadaki fark bizim algılayabileceğimiz veya önemsenecek bir fark değildir.

bunu uçaklarla anlayabiliriz. mesela aynı hızda aynı sürede doğuya ve batıya uçan iki uçak varsa bunlarda batıya gideni daha çok yol gider.
  • r_u_h  (17.10.12 18:31:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.