[]

spor salonu / koşu bandı

sevgili duyuru sakinleri,

yaklaşık 8 ay önce spor salonuna yazıldım ama son 3 aydır gidemiyordum. geçtiğimiz günlerde tempolu olarak yine devam etmeye başladım.

daha önce kardiyo yaptığım günler koşu bandında tempolu olarak yürüyordum. ancak salondaki herkesin 10-12 hızda koşması sebebiyle çok fena gaza geldim ve 8 ile koşmaya başladım ama 30 dakika içinde sadece 3 dakika koşabildim (o da birer dakika şeklinde), kalbim fena sıkıştı. (bugüne kadar sadece otobüs arkasından koşmuşumdur :))

şimdi sormak istediğim şu: kalbimin sıkışmasına rağmen yavaş yavaş tempomu artırarak koşmalı mıyım, yoksa eskiden olduğu gibi tempolu yürüyüşe devam mı edeyim?

mutlaka aranızda spor hocana danış diyenler olacaktır, kalbimin sıkışmasına rağmen durmak yok, devam! diyen bir hocaya sahibim.


not: sigara kullanıyorum
not 2: 30 yaşında dişiyim
not 3: yaklaşık 6 kg fazlam var

 
kalp sıkışması dediğiniz şey dalak şişmesi mi? yoksa bildiğiniz kalbinizde oluşan ritim bozukluğu mu?


  • pisekar v2  (16.10.12 10:46:19) 
o kalp sıkışması düzensiz nefes almaktandır, 20 yaşındayım mesela ama 10 metre koşsam nefes nefese kalıorm çünkü koşarken nefes almayı ınıtıyorum garip bir durum nasıl beceriorm bilmiyorum, 30 yaşında dişiysen durum normaldir kızım senin neyine spor yürü bence sen


  • ananza  (16.10.12 10:47:07) 
doktora gorunun kalbiniz de bir sorun yoksa, kondusyonsuz oldugunuzdandir o. zamanla hem sıkışma gececek hem de daha uzun sureler kosabileceksiniz. ama once kalbinizin saglam oldgunundan emin olun


  • crucio  (16.10.12 10:49:29) 
  • shirou  (16.10.12 10:51:49) 
@pisekar v2 dalak şişmesinden mi sıkıştı bilmiyorum? birden yüklenmedim, önce bisiklet ile 20 dk. ısındım sonra geçtim koşu bandına. 10 dk. tempolu yürüdükten sonra 1 dakika koşunun en düşük hızında denedim devam edemediğim için tekrar yürümeye devam ettim.

@ananza mümkün olduğunca nefesimi kontrol etmeye çalıştım ama olabilir. hep yürüyüş yapmaktan da sıkıldım bir de ordakilere fena özendim :)
  • kelrapunzel  (16.10.12 10:52:57) 
@kelrapunzel
bende o nefesini kontrol edebilenlere özeniyorum :)

  • ananza  (16.10.12 10:55:44) 
@crucio kalbimde sorun yok ama hipertiroidim var. ama kalbi etkiler mi bilmiyorum. kondüsyonsuzluktan olabilir.

@shirou program için teşekkürler, aslında benim yapmak istediğim program buydu. yapabilirsem ne ala :)
  • kelrapunzel  (16.10.12 10:58:10) 
kelrapunzel :))

ben uzun mesafe koşucusuyum, çok yüksek hızlarda saatlerce koşabilirim, 16-18 km/h ile 1 saati geçerim rahat. Benim bile başıma gelmiştir böyle bir şey.

Özellikle bir süre spordan geri kalmışsan ya da tempolu, terleyeceğin, kalp atışının çok yükseleceği aktiviteler yapmamışsan ilk seferde olur bu.

spor yapmadan önce en son ne zaman yemek yemiştin? Bu çok önemli, son 4 saat bir şey yememeni öneririm. Koşuya devam, rahat ettiğin en yüksek hızı bul ve bu şekilde bir hafta koş, sonra 0,50 artır, sonraki hafta 0,50 daha.

squat yaparak bacaklarını güçlendirirsen, daha kısa sürede tempolu koşabilirsin.
  • [silinmiş]  (16.10.12 11:03:11) 
@douchebag sevindim bu duruma demek ki üstüne gitmeliyim. zaten vücudumun hamlaştığını anladım bisiklet çevirirken bile çok zorlandım. spordan 5 saat önce yemek yemiştim, mümkün olduğunca erken yemeye özen gösteriyorum.

teşekkür ederim :)
  • kelrapunzel  (16.10.12 11:13:40) 
Yürüyerek ısındıktan sonra, kısa deparlar içeren daha kısa bir koşu seansı, daha kolay kondisyonunu arttırmanı sağlayacaktır.


  • arnold schwarzeneger  (16.10.12 11:23:57) 
ayni yaptiginiz seyi yapmaya devam edin. hamliktan kaynaklidir bu.

yani 30 dakika calisiyorsaniz 1'er dakikalik periyotlarda kosmaya calisin. hatta soyle yapin.
4.5-5 ile baslayin. 2 dk kadar yuruyun. 6 ile tempo yapin 4 dakika kadar. sonra 8'e cikip 1 dakika (ya da kosabildiginiz kadar) kosun. bunu dongusel hale getirin, en son sette 5'e inmek yerine 6'ya inin, 7'ye cikin sonra 9'a. 9'da kosabildiginiz kadar kosmaniz yeter. sonra direkt olarak durmayin!
30 dk bu isi yaptiysaniz oldukca dusuk tempoda (4-4.5?) en az 2 dakika yuruyun (genelde aletlerde cool down gibi tuslar olur, sogumanizi saglar). direkt egilip kalirsaniz kotu hissedersiniz.

sigarayi birakin.
  • entrapmen  (16.10.12 11:36:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.