[]

para üstü pirinç

kuzenimin düğünü vardı geçen gün. halam geldi önüme bişey bıraktı "ne bu" dedim "tüm bekarlara veriyoruz" dedi. 10 kuruş üstünde bikaç pirinç var tüle sarılmış. soramadım gitti şimdi de aklıma takıldı ne lan bu? ne anlama geliyor?




 
sallıyorum, bereket ile ilgili olabilir..
para, maddi açıdan zenginliği, bereketi simgeleyebilir..
pirinç çocuğun bol olsun anlamında olabilir (annanem hep pilavını bitir, ne kadar piriç tanesi kalırsa o kadar çocuğun olur derdi.. galiba epey başı yanmış.. - bu arada alakasız olarak pirinç sonuçta tarımda elde edilen bir ürün, çiftçi için bir gelirdir, yani ne kadar çok piriç o kadar çok bereket, o kadar çok çocuğun karnını doyurabilmek gibi bir şey olabilir.. amma uydurdum..)

tül de gelini simgeleyebilir.. veya zengin ve bereketli (doğurgan) bir gelin gelsin anlamında olabilir.. veya sadece pirinç ve parayı tutuyor, olabilir.. düğün geleneği olarak da tül kullanılmıştır belki..
  • p shadow  (06.12.08 01:20:01) 
senin de evlenmeni istiyordur.. telaşa gerek yok.


  • anathemamen666  (06.12.08 01:31:36) 
tek tek insanlarin eline vermek degil de, gelinin basinin ustune atilir (konfeti misali) diye biliyorum tarif ettigin sey. sonra da bekarlar saklar. annem dugunlere gittiginde alip getirir bana da bir tane. bir suru oldular, atsan atilmaz, satsan satilmaz, oyle duruyorlar. bir de bazilarinin icinde pirincle birlikte corekotu da oluyor. muhtemelen bereket getirmesiyle alakalidir diye tahmin ediyorum.


  • layouter  (06.12.08 01:35:48) 
Para "servet", pirinç de "kısmet" anlamı taşıyor olsa gerek. Buradan hareketle, para ve pirinç kombinasyonunun "tez zamanda zengin kısmet bulasın inşallah" anlamı taşıdığını söyleyebilir miyiz? Ben söylüyorum (evet, sallıyorum). Hele ki bayansanız, teorim çok sağlam bir temele oturacak.


  • shangrilla  (06.12.08 01:43:06) 
evet herkes dogru soylemis, ben de her zamanki gibi arastirdim ve sunlari buldum:

Neden çiftin üzerine pirinç atılır?
"Hemen hemen bütün kültürlerde bu bolluğun sembolü olarak kabul edilir.
Bazı ülkelerde gelinler, ellerinde başak dallarından oluşan bir demet taşır ve konuklara da şans getirsin diye bunlardan dağıtılırmış."

ayrica madeni para da herkesin tahmin edecegi gibi para ve bereket getirmeyi sembolize ediyor.

Hepsini bir tulde toplatip butun dilekleri toptan soylemis oluyorlar heralde:) para, bereket, hayirli bir evlilik...

bazi gelenekler icin (bazilarinin icinde pirinc ve para geciyor):
www.radikal.com.tr
  • ermanen  (06.12.08 02:07:48) 
@gurbetci:
hayat ne tuhaf vapurlar filan, değil mi? Bu kadar sorgulama derim ben, hele hele akla mantığa uygunluk hiç arama bence. Gelenek diyelim, âdet diyelim, geçelim.

  • shangrilla  (06.12.08 03:35:52) 
Kötü bir niyetiniz olduğundan dem vurmadım asla. Asıl ben pek anlamamışım tiye aldığınızı, kusura bakmayın. Bu arada, bende de aynı dert mevcut. Sabah 8'e kadar uyku haram. Insomniac olduk çıktık.


  • shangrilla  (06.12.08 04:37:11) 
berekettir o bereket..


  • isott  (06.12.08 19:21:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.