[]

Final Cut Render Sorunu

Canon 550d ile çektiğim h.264 videoları mpegstreamclip ile prores 422 yapıyorum ve finalcuta atıyorum. kesme biçme yapıyorum fade in fade out vs herşey tamam. ama 10saniyelik bir görüntüye kamera sallantılarını önlemek için smoothcam attığımda 2saat render süresi veriyor.... sorun ne olabilir ?




 
Donanımsal olarak titreşim giderme özelliği olan ekran kartın yoksa iki saat süre vermesi normal. Sanırım PC'nin işlemci'si ve Ram'i de yetersiz kalıyor. Render işi öyle her bilgisayarın kolayca altından kalkabileceği bir iş değil.

2004 yılında bir arkadaşımın solidworks ile modelini video oluşturmak için render ettik, 3.06 GHz İntel bilmemne hatırlamıyorum 2 Gb Ram 512 MB Ekran Kartı 10 saatte zor yaptı. 10 saat boyunca PC nin mouse'u bile yerinden oynatılmadı aman hata vermesin donmasın diye. O video da 15 saniye falandı. Render deyip geçmeyin, zor iştir PC ler için. Görntü çözünürlüğü de sıkıştırma oranı da önemli HD veya Full HD ise hızlı bile yapmış diyebilirim. Çünkü H264 zaten yüksek sıkıştırma oranlarına sahip bir standart. Kasetli kamera ile HD çekim yapan bi arkadaş 10 saatte bilgisayara kopyalıyorum görüntüyü normal mi diyordu. HD ise normal bi de Kasetten yani.
  • Esseh  (14.10.12 13:53:56) 
core 2 quad q9550 3.4ghz 12mb l2 cache
6gb ddr2 800mhz kingston ram
amd sapphire hd6850 1gb gddr5 ekran kartım var
7200rpm hdd . bu smoothcam için yine yetersizmidir acaba? h264 videoları finalcutta editlemek için prores 422 yapın deniyor çoğu yerde. Ben tutorial videoları izleyerek öğreniyorum bu smoothcam çoğu yerde çok kısa render süreleriyle yapılıyor. ben sorunun video formatlarıyla yada benim sequence ayarlarımdan kaynaklandığını düşünmüştüm...
  • sabor  (14.10.12 14:07:41 ~ 14:08:07) 
prores 422hq ile daha hızlı çalışırsın evet. Render yaparken de, finalcut kullananlar genelde render ile exportu karıştırıyor. Render dediğin filmi dosya olarak çıkartmak dimi?

Takılmadan preview yapmak için üstten sequence--> render all yaparsan(yine 1-2 saat sürebilir belki), sonra export'tan quicktime movie (conversion olmayan!) ile çıkarırsan export 3-5dk sürüyor. Ama bunu başka hiçbir yerde izleyemiyorsun :D Ben o yüzden bu dosyayı alıp mpegstreamclip'te h264'e çeviriyorum(finalcut'un quicktime conversion'undan çok daha hızlı çeviriyor mpeg streamclip)

Smoothcam'i hiç kullanmadım ama, ProDad Mercalli kullandım, o fena değil hızlı çalışıyor. Ama onda da fark ettiğim birşey var, başta analiz ediyor ya videoyu, finalcutta 2-4 kare sn'de analiz ederken aynı videoyu after effectste mercalli ile analiz ettirince 6-7 kare sn olarak analiz ediyor. Yani daha hızlı. Render da aynı şekilde. Mercalli'yi denemenizi önerebilirim ama yine mümkünse after effectste yapın.

O konfigürasyon yeterli bence. Ben core2duo işlemcili, 2gb ramli macbookta yapıyorum :D Ekran kartı da onboard :D
  • rodriguez2  (14.10.12 14:16:26) 
Özellikler iyiymiş imrendim şimdi ikide bir PC Değiştiremiyorum ki...
Sequence ayararını değiştir süreyi nasıl etkilediğine bak, deneme yanılma tecrübe olur. Bi de PC de başka işlem olmasın, internet bağlantısını, internet security, antivirüs vs gereksiz herşey kapalı olsun, onları kapat çünkü özel olarak video ile uğraşıyorsan sistemin de ona göre zaten, başka şeyle sistemi meşgul etmeye gerek yok. Arka planda çalışan programlar, kullandıkları kaynaklar ve özellikle antivirüsün ayarları yapılmoış bile olsa renderi yavaşlatır. yoksa aslında iki saatin normal olduğunu düşünüyorum. Sistemde kurulu ve daha önceden kurulup kaldırılmış programlar da varsa, regisry vs temislenmemişse, HDD de yeterli boş alan ve yeterli sanal disk bölmü varsa problem yok demektir. 2 saat bence normal diyorum halen. Ekran kartınızın titreşim giderme özelliği yok. Bir video çekilirken titreşim sebebiyle izleyeni rahatsız eden görüntü oluşması doğaldır. Öekim yapılırken titreşimden kaynaklanan bozulmaları önlemek için lensler veya algılayıcılar titreştirilerek düzgün çekim yapılması sağlanır. çekim yapıldıktan sonra titreşim gidermek ise çok zor algoritmalar gerktirir. işlem yükü çoktur. Donanımınızın iyi olmasına rağmen, 2 saat süre üstteki şartlar sağlandığında düşmüyorsa normaldir diyebiliriz.
Kolay gelsin.
  • Esseh  (14.10.12 14:31:29) 
Esseh, katılıyorum işlemciyi yoran bir işlem ama yine de 10sn'lik görüntü için 2 saat bence fazla. Ben 3dk'lık kısa filmi, içinde bazı planlarda mercalli ile titreşim engelleme varken, üstüne her kesmede magic bullet looks ve bazılarında mojo varken exportladığımda tüm film 1 saat 40dk'da falan kaydedilmişti.

sequence ayarlarında da, zaten timeline'a bir video attığınızda "bu video bu sekansa uygun değil, uygun hale getireyim mi?" diyor finalcut. Ayarlarınıza bakın, 1920x1080 25p(ya da 24 çektiyseniz 24p) square pixels, apple prores 422 yazması lazım. Böyleyse sorun yok.
  • rodriguez2  (14.10.12 14:42:28) 
rodriguez2 üsdadım 10 saniyelik görüntüdeki titreşim miktarı sanırım özellikle programı sistemi yoracak türde kasten sürekli titreştirilmiş bir video çekimi. deneme amaçlı. İşlemin uzama sebebi 10 saniyelik görüntünün titreşimlerle dolu olmasından da kaynaklanıyor olabilir. ondan normaldir dedim. Arkadaşımız tutoriallerle öğreniyormuş da "bakalım ne kadar titreşim önleme gücü var bu programların" diye sınırları zorlamış da olabilir. Belki senin 3 buçuk dk lık görüntünde 10 sn lik videodaki kadar işlemi zorlayıcı titreşim olmayabilir diye tahmin yürütüyorum. Titreşimin niteliği de önemli.


  • Esseh  (14.10.12 14:54:35) 
benim render dediğim şuydu sequencede bir değişiklik yapıldığında fade in fade out gibi yada renk ayarları mesela. üstte renkli çizgiler çıkar hani render et diye işte bundan bahsetmiştim. komple video renderı değildi. 10saniyelik bi clipe çift tıklayıp smoothcam uyguladığımda 2saat render süresi veriyor ve clipin üzerinde sarı çizgi çıkıyor bunun anlamını bilmiyorum. ama yine de bu titreşim önleme işlemi sistemi çok fazla kastıran birşey değil diye düşünüyorum esseh sorun formatlarla ilgili kanımca. bir bilen olsa da aydınlatsa ne güzel olurdu bizi :)


  • sabor  (14.10.12 17:01:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.