[]

İş başvurusu süreci - Yazılım

Bu hafta içinde İstanbul'da yazılım sektöründe iş başvuruları yapacağım. Çok az tecrübem var ama lisans diploması + yurt dışı master'ı olarak etiketim iyi. İstiyorum ki tüm başvuruları bir anda yapayım ki, görüşmeye aynı zamanlarda çağırsınlar ve benim de cevap vermem kolay olsun, bekletmeyeyim şirketleri. Birkaç sorum var süreç hakkında:

1. Bazı tanıdıklarım var sektörde, onlar beni önerecek. Onun dışındaki başvurularda kariyer.net'i kullanayım mı, işe yarıyor mu? İlanları oradan bulup, firmanın sitesindeki mail adresine CV göndereyim diyordum. Sizce hangisi daha efektif işliyor?

2. Önyazı (cover letter) yazayım mı? Avrupa'da bir sayfalık bir şey yazıyorlar, şirkete göre 1-2 paragrafı değişecek şekilde. Geçmişimi özetleyip bu pozisyonu neden istediğime dair. Bunu üşenip okumazlar mı yoksa ilgiliyim diye iyi mi olur?

3. Kariyer.net'ten başvurmayacaksam, başvurudaki dile göre Türkçe/İngilizce CV göndereyim diyorum, mantıklı mı?

4. Kariyer.net'te "İstanbul + yazılım" için 639 sonuç var. Ben bunları nasıl ayıklayayım da azaltayım? "en az 2 yıl tecrübe" diyenlere, etiketim iyi olduğundan başvuracağım. "5 sene" diyene başvurmam ama, bu halde de yeterince fazla ilan olacak.

5. Az tecrübem olsa da etiketim iyi olduğundan en az 2500 civarında bir maaş bekleyeceğim. 1500 maaş önerecek şirkete görüşmeye gitmek istemiyorum boşuna. Bunu nasıl belirleyeyim? Önyazıda beklediğim maaş aralığını yazmak çok mu itici?

Not: "etiketim iyi" lafını 10 kez kullandığım için küfretmeyin lütfen.

 
ilk başlangıçta 2500 maaşı ancak rüyanızda görürsünüz. siz daha özel sektörün ne olduğunu bilmiyorsunuz.

özel sektörde öyle master falan işlemez. 3 kişinin işini yapıp tek maaş alacaksın. sigortanız çoğu yerde düşük yatacak,( asgari üzerinden). gece mesaileri de bonusunuz olacak. (tabi maddi karşılık beklemeyeceksiniz:)))

edit: türkiye'de üst düzey en azından profesyonel insanlar tarafından yönetilen bir kaç tane firma var eğer onlara girerseniz durum biraz farklı olabilir tabi.
  • fenerbasket  (01.10.12 21:06:05 ~ 21:09:12) 
Eğer üniversiten ve ingilizcen iyiyse (ki öyle tahmin ediyorum), yazılım sektörüne özel olarak yazılım konusunda da yetenekliysen 2500 lira alabilirsin gayet, moralini bozma ama bence 2000 üstü veren beğendiğin şirkette çalış, para o kadar önemli değil ama nette 2000, brütte 3000 lira sınırın olması bence de mantıklı.

1. En iyi yol, şirkette çalışan insanların seni önermesi, en hızlı sonuç buradan alırsın. Onun dışında kariyer.net'ten başvur, kariyer.net filtrelere takılan insanlar için çalışmıyor, benim neredeyse başvurularıma geri dönüş yüzdesi oldukça yüksekti, ben de yeni mezundum.

2. Ön yazı çok önemli ama avrupa'daki kadar değil, 2-3 kısa paragraf yeterli ve okunuyor.

3. Kariyer.net'te başvurmak için de iki dilde cv hazırla, ayrıca önyazıların da ilanın dilinde olsun.

4. Eğitim seviyesine filtre koymak işe yarayabilir ama bence otur birkaç saat şöyle bir bak, zaten çok az ilana tıklaman gerekecek. Daha sonra da "sadece bugün yayınlanan ilanlar" filtresini koyarak günlük kontrol edebilirsin.

5. Maaştan bahsettim, okuluna güveniyorsan alabilirsin o maaşı ama kesinlikle belirtme ve çağıran yere git görüşmeye, deneyim olur. Görüşme deneyimi çok önemli. Minimum olarak 2500 belirtme bu arada bence, o civarda beklediğini söyle.

Ben de yeni geçtim iş arama sürecinden, benimki güzel bitti, kolay gelsin. :)
  • of dream and drama  (01.10.12 21:22:54) 
istanbul'da bilişim sektöründe bahsettiğin parayı alabilirsin. çünkü bilişim sektörü firmaları büyük çoğunlukla patron şirketi değil kurumsal firmalar oluyor. bu nedenle sektör açısından şanslısın.
istediğin rakamıın altındaki görüşmelere gitmek istemediğinden bahsetmişsin, o zaman görüşme için seni aradıklarında şirketi araştırdığında rakam hakkında da fikir edinebilirsin diye düşünüyorum. kendi tercihine göre görüşmeye gidip gitmemeye karar verebilirsin, ha bana sorarsan tüm görüşmelere git derim. görüşme tecrübesi hakikaten önemli bir olay, zaman içerisinde ifade gücü kazanıyorsun.
önyazıyı kesinlikle yaz. önyazısız çoğu cv ye bakılmıyor bile..
maaş beklentisini söyleme kısmında ise bu senin tercihin, çok net rakamlar söylememkle beraber aralık verebilirsin belki...
kolay gelsin.
  • alis su hallerime  (01.10.12 21:53:35) 
bazıları atarlanacak ama benim çevremde gördüğüm budur:
İstanbul'da lisanstan yeni mezun yazılım mühendisleri 2000-3000 arası alıyorlar.(bu 2 sene öncesi bu arada, yükselmiştir nispeten)
buna biraz tecrübe ve yurtdışında yüksek lisans eklerseniz bence beklentiniz 3000 ve üstü olmalı. ama dedikleri gibi en baştan söylemeyin bunu; zaten 1500e sömürmeyi düşünenler yurtdışı master'ı görünce "bunun götü kalkıktır, çalışmaz 1500"e diyecek ve olumsuz dönecektir. (bkz: overqualified)
  • natnan  (01.10.12 22:00:05) 
haıc yazılım sektorunde iş deneyimin yoksa biraz zor 2500 üstüne işe başlaman. kimse sana yuksek lısansın icin para odemez yazılımda. en azından turkıyede oyle yurumuyor işler.

geldiğinde ve işe başladığında goreceksın bunu. he ama 2000-2250 civarında verirler juniour'ın max rakamı o da kurumsal yerse verir zaten standart baslayana. yuksek lisans bısey ıfade etmez.

bir de daha sana iş ogretecekler de sen devam edecen de ohooo juniour için zor dedigim gibi piyasa genelde yetismiş kişi arıyor ozellıkle yazılımda.



bir de tanıdıkların önerdiği yerler olur muhtemelen kariyerden basvursan bile o sureclerı tamamlaman 1 aydan once olmayacaktır en erken.. sen tanıdıklara yogunlas.

cv'ni de bana at ileteyim saga sola..
  • kennym  (01.10.12 22:17:11) 
en basta tanidiklarin olmasa olacaklari söylüyorum.lisans diplomasini bogazici gibi üniler disindakilerden oldugunu kabul ediyorum.

mezun oldugun üni avrupada cambridge, oxford, lse, eth zurich ya da bikac mba okulu degilse cok bisey degil. ona güvenme yani, herkes avrupadan mezun:)

simdi hepsine bi anda basvuruyim ohh hepsi beni cagirir zaten demek saflik.

ondan cok büyük beklentin olmasin,

amaa eger tanidiklarin seni iyi yerlere sokabilecek adamlarsa ki türkiyede bikac firma disinda hala böyle isliyo durum, ozaman bu bahsettiklerinin hicbirine ihtiyacin kalmiyo.

etiketin iyi bide senin, evet.
  • serabetan  (01.10.12 22:30:24) 
maas olarak 1000 den baslar 6000 net e kadar bi skala da alabilirsiniz yetenekleriniz ölcüsünde ki bilmiyorum ne düzeydeler...

ama bence 2500 üstü isteyin verirlerse he deyin.
  • serabetan  (01.10.12 22:31:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.