[]

Hazine Bonosu ya da Alternatif Yatırım Araçları

Selamlar,


Kısaca, Hazine Bonosu hakkında bilgi verebilir misiniz? Yani çeşitli sorularım var

- Yatırılan para vadesi dolmadan çekilebiliyor mu?
- Vadenin faiz olayını nasıl hesaplarız, ne kadar yatırıldığında vade dolduğunda (ya da dolmadan çekilirse faiz işleniyorsa) ne kadar getirisi olabilir.
- Son olarak da, bankalar bunun üzerinden ne kadar komisyon/işlem ücreti alıyor yaklaşık olarak.


Bir de, hazine bonosuna alternatif olarak 2-5 aylık zaman dilimleri içerisinde en karlı olabilecek yatırım araçları ne olabilir?

Teşekürler

 
iskontosuz (kuponsuz) bonoyu 80.03 gibi bir fiyattan alirsiniz, vadesinde size 100 lira geri verir. yani donemsel getirinizi 100'u aldiniz fiyata bolerek bulursunuz. ornegin vadesine tam 365 gun kalan bir bonoysa bu yillik faiz (100/80.03)-1=%24.95 olmus olur. mevduatta %15 olan stopaj her tur devlet ic borclanma senedi icin %10'dur. yani net getiriniz 24.95x0.9=22.46 olacaktir vadesine kadar tutarsaniz.

ama siz 2-5 ay vadeli dusundugunuze gore 2 seceneginiz var: uzun vadeli bono alip istediginiz gun bankaya geri satmak. bu durumda bankanin alis-satis kotasyonlari arasindaki farki siz odersiniz, ayrica komisyon alinmaz. ama bu fark genelde guzel bir miktardir zaten. ornegin uzun vadeli bir bonoda bu marj %1'e kadar cikar. bonoyu aldiniz diyelim hemen geri satarsaniz %1 kayipla paranizi geri alirsiniz: her 1000 lira icin 10 lira bankaya gitmis olur. ikinci secenek ise kisa vadeli bono almak. bu bonolarin ise faizleri oldukca dusuk olur uzun vadelilere gore.

bonolarin en buyuk avantaji vergi ve istediginiz gun bozabilmektir. hangi gun bozarsaniz o gune kadar olan faizi kazanirsiniz. faizin tam olarak kac oldugunu internette "basit - bilesik faiz" hesaplarina bakarak ogrenebilirsiniz.

bonolar son gunlerde cok dustu, aylik mevduat oneririm. oranlar ufak tutarlara %22, yukseklere ise %24lere kadar cikti.
  • 507  (27.11.08 10:57:13 ~ 10:58:09) 
Ben de sorayım hazine bonosu mu yoksa likit fon mu?


  • hostararara  (27.11.08 15:42:26) 
ne amaçla kullanmak istediğinize göre değişir, uzun dönem yatırım yapacaksanız hazine bonosu alın, yok param çok likit olsun her bozabileyim derseniz b tipi fon alın. b tipi fon ancak enflasyona karşı paranızı korur. valla büyük bankalarda 22 gibi mevduat oranları bulmak zor, özellikle küçük tutarlar için. genelde 15-17 arası oynuyor.


  • susannah  (27.11.08 20:44:42) 
15-20 bin ytl uzerine en azindan %20 alinabildigini gorursunuz aylik mevduata. %15-17 veren bankalarla zaten calismayin. para 10 binden kucukse cok yapacak bir sey yok oranlar dusuk olur.

www.hisse.net

likit fon %10-12 gibi bir sey verir; cok dusuk orani vardir. bunun yerine paranizin buyuk kismini bono veya mevduata yatirin, sadece gunluk gereksinim kadarini fonda veya elma hesabi turu hesaplarda tutun.
  • 507  (28.11.08 08:48:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.