[]

Gaz pedalı işlevi sorunsalı

Merhaba, bir süre önce Suzuki baleno marka araba kullanıyordum. 1.6 motor 800 kg, hatchback

yakın bir zamanda ise VW polo 1.4 e geçtim (benzinli)

sorunum şu: daha önce vw kullanmamış biri olarak, gaz pedalına hafifçe dokunduğumda suzuki hemen tepki verirdi. yani gaz pedalının yayı sert gibi düşünürdüm ben bunu. volkswagende ise hiç böyle birşey olmuyor tam tersine hantal cevap veriyor. gaza basıp çektikten yaklaşık 1 saniye sonra benim ayağımla verdiğim gazı devir göstergesinde görüyorum.

bu bir hata mıdır? değilse de istediğim şekle getirilebilinir mi?

 
hata değil diye düşünüyorum. vw polo kullanmadım ama 1 saniyelik cevap süresi çok fazla değil gibime geldi 1.4 araba için. sonuçta 1.6 motorluk hafif bir araç kadar seri olmasını bekleyemeyiz..

tepki süresini iyileştirmek için en basitinden katalitik iptali yapabilir (alt devirlerde hissettirmez ve arıza ışığını yakar buna rağmen üst devirlerde daha atak olur araba) ve açık hava filtresi taktırabilirsiniz. fakat aracın sesi değişecektir bu modifikasyonlardan sonra. bence çok hoş bir ses olur ama tabi kişiden kişiye değişiyor.

bunun haricinde yapılabilecek bir sürü modifikasyon daha var tabi. chip tuning yapabilirsiniz, spor egzoz taktırabilirsiniz, kapak taşlama yaptırabilirsiniz... tabi bunlar masraf hep, çok da gerekli değil..

güzel bir bakım yaptırın, gaz kelebeğini temizletin, hava filtresi taktırın ve katalitiği iptal edin, yeterli olacaktır diye düşünüyorum.. hatta boşverin kullanın öyle, benzin tüketimini arttıyor bunlar, pahalı benzin.
  • metox  (27.11.08 01:45:01 ~ 01:46:47) 
gaz pedalinin "sekman" denen zerzevati atmis ya da gevsemis olabilir. kontrol edilmesi verimli olabilir.


  • polifonik osuruk  (27.11.08 03:16:13) 
@polifonik osuruk
bu olay birden bire olmadı, arabayı aldığımdan beri aynı şikayet var.

@metox
yazınızı okurken birden gaza gelip sonra aa doğru şeklinde sesler çıkardım. :) üst devirlerde zaten dediğim olay olmuyor ve performansından da memnunum. fakat araba durur pozisyondayken benim sorunum. neyse ileride benzin ucuzlarsa bunları yaptıracağım hatta bizzat mesajla danışabilirim size. teşekkürler
  • safepassage  (27.11.08 12:00:00) 
:) aslında ilk etapta gaz kelebeğini bir temizletin siz.. sonra açık hava filtresi ve katalitik iptali+son susturucu yaptırın. çok aşırı bir masrafı olmaz bunların ama dediğim gibi yakıt tüketimi artar, bununla beraber alt devirlerde daha iyi toparlar araba.

tabi bu dediklerim, chip tuning ile tamamlar kendini. tabii ki chip tuning yapmadan da bu modifikasyonları yaparsanız hissedilir bir iyileşme olur.. daha sonra bir de chip takarsanız roket gibi olur araba tutamazsınız :) bu arada son susturucu yapacaksanız o ses yapanlardan şiddetle kaçının. remus marka bir performans susturucusu taktırın. hava filtresinde de K&N kesinlikle.

ben mesela bana geç cevap veren arabadan hazzetmiyorum şahsen. kalkışta hissetmem lazım ivmelenmeyi, ve bastığımda gaz pedalına araba da hemen tepki vermeli.. direksiyon kutusuna kadar indim ben bu uğurda ama görüntüye yönelik hiç birşey yapmadım mesela.. bu arada kapak taşlama dan sonra farkedilir bir iyileşme oldu aracın çekişinde, kim ne derse desin..

neyse, herkesin amacı ve zevkleri farklı haliyle.. benzin sarfiyatını göze alarak yaptım tabi bunları... göze alıyorsanız başlayın hemen :))

ek olarak zavoli marka sıralı lpg var aracımda, performans a ihtiyaç duymadığım zaman (ki bu çoğu zamana tekabül ediyor) lpg ile gidiyorum. biraz canım isteyince tek düğme ile devre dışı bırakabiliyorsunuz lpg yi.. benzine geri dönünce ıspanak yemiş temel reis gibi oluyor araba.. bu arada araba 2.0 accord..

çok seviyorum ben de böyle araba, mekanik falan sabaha kadar yazarım asında :)
  • metox  (27.11.08 12:46:24 ~ 12:48:01) 
Arabanızda cruise control var mı ? eğer varsa gaz büyük ihtimal telli değil elektroniktir. Bir ihtimal bir arıza olabilir.

Ayrıca alt devirlerde 1.4 polodan anında tepki beklemeniz de azıcık fantastik. 3000 devir üstünde gene gaza bastıktan sonra hemen tepki alamıyorsanız problem olduğundan emin olabilirsiniz.

Olası arızalar : hava akış metre arızalıdır, benzin pompasında problem olabilir, filtreleriniz tıkanmış olabilir.
  • kimlanbu  (27.11.08 17:56:45) 
arabada cruise control yok fakat gaz pedalının telli değil de elektronik olduğuna karar verdim. tabi bu da belli bir test sürecinden geçtiği için biraz gecikmeye sebep oluyor olabilir diye düşündüm.

3bin devir üzerinde o dediğim problem olmuyor hiç şikayetim yok, gayet normal.
başka bir arkadaşımda ise fiat punto var onda da benim rahatsız olduğum durumdan varmış, elektronik olmasına bağladık biz işi.

yardımlar için sağolun, ben yine de servise götürdüğümde durumdan söz edeceğim.
  • safepassage  (27.11.08 22:43:32) 
arabanin tepki suresinden kaynaklaniyo kesinlikle o zaman. zira 3bin devirin uzerinde sorun yok ama dusuk devirlerde varsa muhtemelen araba verimli cekisi ya da sokak tabiri ile gaz yemeyi yuksek devirde veriyodur. misal benim arabamda da 4bin devir sonrasi sacma sapan bir hizlanma oluyor. ayarlanma ihtimali var tabi serviste.


  • polifonik osuruk  (28.11.08 11:54:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.