[]

Askerlikte Göz Bozukluğu Muafiyeti

Sevgili arkadaşlar aralık ayında askere gitmeyi planlıyorum ama göz numarası ile ilgili birçok şey duydum ve her ağızdan başka birşey çıkıyor. Gözlerimde ileri derecede miyop bozukluğu var en son 4 sene önce biri 4.75 diğeri 4.50 idi astigmat da var ancak şu an derecesini hatırlayamıyorum. Ama şu an ki bu derecelerle kullandığım gözlüğüm de uzun süredir yetersiz geliyor. Özellikle yaklaşık 50-60 metrede yol tabelalarındaki yazıları üst üste binmiş ve bulanık zor seçilir şekilde görüyorum. Kimisi diyor ki 11 derece (iki göz toplamı) kimisi 10 derece kimisi 14 derece. Kime inanacağımı şaşırdım. Askere gittiğinde halledersin diyenler de oldu. Orada muayene olup muafiyeti alabiliyormuşuz. Sizin yaşadığınız veya çevrenizden yaşadığınız net belirgin bir muafiyet durumu varsa paylaşırsanız çok sevinirim.




 
Göz bozukluğundan bu ağustos ayında muafiyet almış birisi olarak şöyle diyeyim: her iki gözün miyop dereceleri ve astigmat derecelerinin yarısının toplamı 14'ü geçerse muaf OLABİLİRSİN. Olursun demedim bak. Ne kadar geçtiğine bağlı. Benim geçen seneki muayenede toplam 14.25 çıkmıştı, 1 sene sevk erteleme verdiler. Bu sene toplamın ne kadar çıktığını söylmediler ama muafiyet verdiler. Hatta doktor "aslında senin geçen sene muaf olman gerekiyordu, sevk geciktirme vererek boşuna oylamışlar seni bir sene" dedi.

göz numaraıs olayı şöyle: diyelim ki sağ gözde 6 miyor, 2.5 astigmat var. o zaman sağ göz 6+2,5/2=7,25 derece.

sol göz 5 miyop 2 astigmat.Sol göz 5+2/2=6

toplam 7,25+6= 13,25 muaf olmaz.

Ama bu durum sadece numarayla ölçülebilen bişeyde değil. Başka değişkenlerde olabiliyor.
  • arnatuile  (20.09.12 13:25:13) 
  • quaker  (20.09.12 13:26:16) 
Kesin net cevap veriyorum başka yere sorma...
Tek göz 10 yada iki göz toplamı 14 ve üzeri olmalı...
Miyop ve hipermetrobun tamamı , astigmatın da yarısı alınır hesaplanırken,
Ayrıca askeri muayenede göz derecen oldugundan 0.25-0.50 küçük çıkabiliyor.
bu derecelerle çok zor muafiyet ama 4 yılda insan muayeneye gitmez mi, önce muayene ol tam numaralarını öğren, sorun varsa başka sor...
  • sic_co  (20.09.12 13:30:42) 
@arnatuile ağustosta askere giden arkadaşım oradaki bir askeri doktorun, ilk muayenede (bir tek donla kalınan) göz numarası toplamı 10 olanların gelmesini söylemiş. Nöbet mi tutturmayacaklardı muafiyet mi vereceklerdi anlayamadım. asal daki yönetmelikte 11 derece deniyor siz 14 derece diyorsunuz. B,C,D diye sınıflandırmalar varmış. Kafam iyice karışıyor.


  • AdamFawer  (20.09.12 13:33:06) 
4 senede 14 dereceye çıkacak kadar gözün ilerlemez. 18 yaşından sonra zaten neredeyse sabitleniyor göz.
toplamı 14 derece olacak diye biliyorum. kardeşimin toplam 11 dereceydi ve renk körlüğü çıktı. sadece gece nöbetinden muafiyet vermişler ama askerde dinlememişler, gece nöbeti yaptırmışlar.

  • cocodancer  (20.09.12 13:40:22) 
Bana 14 diyen askeri doktorun kendisiydi.


  • arnatuile  (20.09.12 16:40:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.