[]

gunes enerjisinin uzun vadede etkisi

soyle bisi okumustum tam hatirlamiyorum ama dogru mu diye sorayim dedim

heryere gunes paneli kurulursa gunesten gelen isinlar orada absorbe olup yerden atmosfere yansiyamamazmis bunun sonucu dogal denge bozulurmus ?


 
kulağa çok saçma geliyor büyük ihtimalde öyledir zaten, fosit yakıtlarıyla kazanılan enerjinin atmosfere verdiği zarar zaten bilinyor, temiz, sürekli ve bedava enerji sağlayan güneş, rüzgar gibi enerji çeşitleri gün gelicek bütün dünyada kullanılacak.


  • kadifepanter  (17.09.12 14:54:31) 
güneş panelinden kastın fotovoltaik panellerse, zaten onların üretimi doğanın canına okuyor.

www.livescience.com


su ısıtmak için kullanılanları değerlendirirken, panelin üretimi sırasında harcanan enerji ve atıklar ile absorbe ettiği enerjiye karşılık elde edilen enerjinin (verim) , fosil yakıtlarla elde edilmesi durumunda ne kadar atık çıkardı onu düşünmek lazım.

bol güneşli yerlerde su ısıtma amaçlı panellerin kullanımının, fosil yakıtlara göre her türlü daha az zararlı olduğunu düşünüyorum.
  • nop  (17.09.12 14:56:53) 
gereğinden fazla güneş ışınının atmosferde hapsolması yüzünden sera gazı etkisi, küresel ısınma cart curt oluyor. Dediğin gibi bir şey olsa daha sağlıklı bile olabilir. gelen ışınlar ısıtıcı panelse ısı bırakıyor abosrbe etme yok, fotovolatik panelse elektron hareketi sağlıyor. fotovoltaik panelde ne kadarının yansıdığından emin değilim ama cam panel sonuçta öyle etki edecek bir durum olduğunu sanmıyorum.


  • r_u_h  (17.09.12 14:59:05 ~ 15:00:07) 
aynen öyle bi etki var ama sadece solar panel etkisi degil.

yani yanlis sekilde ormanlastirma fazla isinin yer yüzünde kalmasina neden olur mesela.
  • serabetan  (17.09.12 15:02:36) 
@nop veridiğin link de fotovoltaik panellerin üretiminde doğaya zararlı atıklar oluşsa da kömürlü termik santrallerin 300 de 1 i kadar atık yaydığını ve tüm fosil yakıtlar fotovoltaik ile değiştirilse hava kirliliğinin yüzde 90 azalacağını söylüyor.


  • r_u_h  (17.09.12 15:05:10) 
bahsettiginiz sekilde bir zarar, uzaya (hatta aya) gunes panelleri yapilip mikrodalga yoluyla dunyaya iletim yapan uydular sonucu oluyor.

dogal sartlarda dunyaya ulasmayacak enerji, sisteme disaridan eklenmis oluyor.

dunyada gunes paneli kullanmak alternatif enerjenin en iyi cozumu degil, fuzyon reaktoru + hidrojen dongusu en temizi. tabii butun bunlar bizim nesile yetismiyor.
  • cench  (17.09.12 15:51:08) 
@r_u_h

"fotovoltaik panel vs fosil yakıt" karşılaştırması için değil, "fotovoltaik panel vs su ısıtıcı güneş paneli"

karşılaştırması için o linki verdim zaten. kullanabildiğimiz yerlerde, güneş enerjisini doğrudan ısıtma amaçlı kullanmak en temiz en ucuz ve en pratiği diye düşünüyorum.


fotovoltaikler fosil yakıtlara göre tabi ki daha temiz ama tamamen masum da değiller.

güneş enerjisinden elektrik üretiminde umudum solar chimney tekniğinin insanoğlu tarafından iyice geliştirilip kullanılabilmesi.

www.youtube.com
  • nop  (19.09.12 12:15:10) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.