[]

Din ve Saygı

Şimdi efendim; Kur'an'ı, İncil'i okumuş bir insan evlâdıyım. Yazılanların belli bir mantık çerçevesinde toplumsal yaşamın düzenlenmesini sağladığını savunuyorum. Allah'a ve peygamberlik kurumuna inanıyor muyum? Evet. Dindar mıyım? Hayır? Kitaplarda bir takım çelişkiler bulunduğunu kabul ediyor muyum? Evet. Ve fakat bunları "saçmalık" başlığı altında toplayabilir miyim? Hayır. Neden? Konu hakkında derinlemesine bilgim yok. Bilgisayardan götümü kaldırıp yapılan araştırmaların en azından çoğunu okumadım, tüm ritûellerden haberdar değilim, alt metinleri araştırmadım. Her şeyden önemlisi milyarlarca insanın saygı duyduğu insanlarlar hakkında atıp tutma cesaretini, insanlığa sığdıramadığım için; sadece kendimde değil, hiç kimsede görmüyorum. Bu dediğim düşünce özgürlüğüne aykırı bir söz müdür? Evet. Ve fakat bunca insanın benimseyip saygı gösterdiği kişi/kurum/olguları öteleyen, dışlayan ve hatta işi hakârete vardıran kişilere karşı verilen düşünce özgürlüğünün içine sıçar mıyım? Bittabi.

Şimdi, ben Barış Manço'yu çok severim. Onun hakkında atılıp tutulmasından hazzetmem. İslâm Peygamberi'ni benim Barış Manço'yu sevdiğimden çok daha fazla seven kişiler, onun hakkında atılıp tutulmasına göz yummalı mıdır? Bu gibi tutumlara hoşgörü ile yaklaşmalı mıdır? Kendisinin benimsediğine, dolayısıyla kendisine saygı duymayana, üstelik kendisine saygı duymadığı için saygı duymalı mıdır?

Buyrun.

 
islam dini özünde radikaldir. tabi bizim ilahiyatçılar x ayetini evirip çevirip başka manalar yükleyerek hoşgörü diniyiz diye pudraladığı için öyle bir algı oluşuyor. kuran'ı okumuşsun. sen söyle. hiç öyle liberal, ılımlı bir kitap intibası bıraktı mı sende?


  • mayeskuel  (17.09.12 14:31:18) 
konuyu x'lerce insan yanılıyor olamaz seviyesine indirmen yanlış. bu konuda çok güzel bir söz var mesela;
bok yiyelim, milyarlarca sinek yanılıyor olamaz.
bu seviyeyi yakaladıktan sonra bir tartışma ortamına girilemez zatenç. senin dediğin hakaret vs taraftarlık oluşturan her alanda var. x ilçenin insanları y insanlarına, z takımının taraftarları t takımına demediğini komaz hakaret vs etmekten çekinmez. hatta galaksi vs ayfon taraftarlarında dahi görürsün.
şimdi dinle ilgili eleştiriler sokaktaki adam tarafından değil kelli felli bilime ayırdığı zamana saygı duyulası insanlar tarafından bilimsel olarak yapılıyor. sen ben ne yapıyoruz ? bir birimize hakeret tehdit, sıçarım tükürürümden ileri gidemiyor malesef. saygılarımla . ışıkla kalın.
  • ground  (17.09.12 14:39:46) 
isteyen istediğini söyler. onlar peygamberini kötüleyen bir film çektilerse müslümanlar da gitsin peygamber öyle değil esasında böyledir diye başka bir şey yapsın ama büyükelçi öldürmek islamın nasıl acımasız bir terör dini olduğunu desteklemekten başka bir işe yaramaz.

şimdi büyükelçiyi öldürüp ortalığı yakıp yıkan müslümanlar "biz barış diniyiz" dese kim hak verecek? madem o kadar mükemmel bi dinin mensubu bu insanlar, biz neden göremiyoruz?
  • there is a light that never goes out  (17.09.12 14:46:31) 
kuran'ı okuyup da islam'ın hoşgörülü bir din olduğunu düşünen varsa gitsin soğuk bir duş alsın.


  • keltikfrost  (17.09.12 15:15:23) 
@mayeskuel, @ground, @there is a light that never goes out, @keltikfrost;
Ben bambaşka bir şeyden bahsediyorum. Hazırınızda yanıtlar var, onları seriveriyorsunuz; konuya uysun uymasın.

Metnin birinci paragrafı girizâhtır, her hangi bir soru öğesi içermez. Kendi inancımı, doğru bildiğimi burada tartışmaya açacak kadar benliği, zihni zayıf biri değilim; umarım aramızda öyle biri yoktur.

Soru ihtiva eden ikinci kısmı tekrar okuyup, vermek isterseniz yanıt veriniz. "Allah yok"lu, "Muhammed katil"li söylemler bahsettiğim mevzuunun yanıtı değil.
  • Dunedan  (17.09.12 15:26:20) 
@charlotte blanc;

Neyin gazına geldin dostum, anlamadım ki...

"Kitaplarda bir takım çelişkiler bulunduğunu kabul ediyor muyum? Evet. Ve fakat bunları "saçmalık" başlığı altında toplayabilir miyim? Hayır. Neden? Konu hakkında derinlemesine bilgim yok. Bilgisayardan götümü kaldırıp yapılan araştırmaların en azından çoğunu okumadım, tüm ritûellerden haberdar değilim, alt metinleri araştırmadım."

paragrafı mı gerdi seni? Bak, konu hakkında bilgim yok demiyorum. Benim ya da senin ne kadar bilgili olduğunu sorgulayacak hüviyete sahip biri yok aramızda. Ben ahkâm kesecek, fetva verecek, "Doğrusu budur lan" diyecek kadar bilgim yok diyorum. Sonuç itibarla tüm tefsirleri, alt metin okumalarını, olayın tarihsel sürecini ve tarih/sosyoloji bağlamda incelemesini yapmadım ben. Ha, sen yaptın da doğrusunu diyeceksen, dinliyorum.
  • Dunedan  (17.09.12 15:29:49) 
@ein lied;

Aynı fikirde olduğumuz için değil, tutarlı yanıtın için teşekkürler.
  • Dunedan  (17.09.12 15:31:10) 
@ground;

"Milyarlarca insan inanıyor, o hâlde doğrudur" kalıbını üstteki soruda bul, ondan sonra gel bi' daha tartışalım. Terbiyesizliğin âlemi yok. Birbirimizi göremiyoruz diye bunca seviyesizleşme mâzur görülmez.
  • Dunedan  (17.09.12 15:32:56 ~ 15:36:02) 
zeitgeist the movie diye bi belgesel izlemiştim, baya sağlamdı.


  • daglien  (17.09.12 20:06:44) 
....onun hakkında "atılıp tutulmasına" göz yummalı mıdır? Bu gibi tutumlara hoşgörü ile yaklaşmalı mıdır? Kendisinin benimsediğine, dolayısıyla kendisine saygı duymayana, üstelik kendisine saygı duymadığı için saygı duymalı mıdır?

bahsettiğin konuda cevabını aradığın şey "sevilen x,y,z kişi hakkında atılıp tutulma" davranışına dair tavrın nasıl olması gerektiği...

bu noktada mihrak yaratarak anarşiye sebebiyet verecek ve kamu davasına girecek hakaret, tahrik vs olduğunda legal yollar kullanılıyor.

"atıp tutmanın" bir bilgi birikimi ve edep dahilinde yapılmadığını varsayarak (zira öyle olmasaydı buna argumanlarla tartışmak derdik) bu şekilde davranan kişileri 2. kez bulunduğum ortama ya sokmuyorum ya da kendim o ortamdan çıkıyorum.

dakikalar kıymetli zira.
  • kalinixta agapi mou  (17.09.12 21:06:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.