[]

Kur'anın iniş sırası hakkında

şimdi kur'an mealini iniş sırasına göre okumak istiyorum. bildiğiniz gibi yaygın olarak iniş sırasına göre değildir baskıları. ilk alak suresi indi(yada o surenin ilk ayeti). kuran ayet ayet mi yoksa sure sure mi indi. eğer ayet ayet ise, bu surelerin ayetlerindeki iniş sırası mı? yani o zamanlar alak 1. ayet sonra alak 2. ayet diye mi, yoksa ilk 1 ayet sonra 5. ayet. sonra 3. ayet vs. şeklinde mi? detaylı olarak anlatır mısınız?




 
  • serabetan  (17.09.12 00:43:46) 
@serabetan

araştırdım usta dediğin şekilde hatta sure sure sırasını buldum fakat ayetlerdeki sırada bir farklılık var mı onuda merak ediyorum onu bulamadım
  • neysene  (17.09.12 00:46:19) 
İniş Sırası ve Sebepleri ile Kur'an-ı Kerim Tercümesi - Doç.Dr. Niyazi Kahveci

tam aradığın kitap. hatta fazlası.

(git: www.dr.com.tr)
  • sende mi burutus hayir valla ben almadim  (17.09.12 00:52:23) 
@zararli yazar, o siteyi buldum da, ayet dizilişleride iniş sırasına göre mi onu merak ediyorum

@sende mi burutus hayir valla ben almadim valla cevabı alsam yeter. bunu öğrenmek için 20 tl fazla benim için :)
  • neysene  (17.09.12 00:54:59 ~ 00:56:15) 
  • yetkili birine benzeyen abi  (17.09.12 01:04:33) 
hocam okumak istiyorum deyince kitap önerdim. cevapları ayrıntılı olarak bilmiyorum. din konuda son derece yetkisiz bir ağız olarak gene tavsiye ettiğim kitabın önsözünden bir alıntıyla fikir vermeye çalışayım.

" Hz. peygamber okuma yazma bilmediği için nazil olan ayetleri (demek ki ayet ayet inmiş) sayıları kırk civarında olan vahiy katiplerine yazdırdı. (...) Hz. peygamber nazil olan her ayetin hangi sure'nin neresine konulacağını belirler ve vahiy katiplerine bildirirdi. (...) tamamı birden indirilen sureler pek azdır. sureler, genellikle azar azar ve çoğunlukla beşer onar ayet şeklinde farklı zamanlarda inmiştir. surelerdeki ayetler her zaman tarihsel olarak geliş sırasına göre dizilmemiştir. mesela Hz. peygamber'in Mekke'den Medine'ye hicretinden önce nazil olan bazı sureler, Hicretten önce nazil olmuş bazı ayetler de içerir. aynı durum, tersi için de geçerlidir ..."
  • sende mi burutus hayir valla ben almadim  (17.09.12 01:12:41) 
Kur'an ayet ayet indirilmiş. Yani bir sure tamamlanmadan bir başka surenin ayetleri de indirilmiş. Yalnız bunun sıralaması yine Cebrail (a.s) tarafından yapılmış.

Hani insanlar ramazanda vs. toplanıp mukabele okur ya, yani biri okur diğerleri dinler sonra bir başkası okur diğerleri dinler vs.. Bu, Kur'an daha indirilirken her sene Ramazan ayında Cebrail ile Hz. Muhammed arasında yapılırmış. Yani o zamana kadar inen ayetleri Cebrail bir kez okur Hz.Muhammed dinler, bir kez kez de Hz. Muhammed okur Cebrail dinlermiş.

Kur'an tamamlandıktan ve veda haccı gerçekleştikten sonra da yanlış hatırlamıyorsam iki kere Cebrail a.s. ile Hz. Muhammed arasında bu mukabele yapılmış ve bu şekliyle de Kur'an son şeklini almış.
  • johan sebastian  (17.09.12 01:14:17) 
@zararlı yazar valla spesifik bir soru aslında benimki yani mesela o sitede surelerin iniş sırasını koymuşlar ama asıl iniş sırası acaba alak suresi 1-5. ayet daha sonra enam 1-18. ayet arası şeklinde mi ya da alak 1. ayet sonra 5. ayet sonra 3. ayet şeklinde mi?

bunu merak ediyorum. surelerdeki ayet numaraları aynı zamanda nüzul sırası mı kısaca


bunuda şundan soruyorum. baştan sona mealini okuyacağım ve mantıklı gitmesini istiyorum. birbirini takip etsin olaylar.
  • neysene  (17.09.12 01:23:46 ~ 01:31:35) 
birde süleyman ateşe sormuşlar:

Âyetlerin iniş sırası

Sayın hocam, 45 yaşındayım. 20 sene önce Kur’ân-ı Kerim mealini baştan sona bir kez okumuştum. Arapça bilmiyorum. Şimdi meali bir kez daha okuyorum. Bu kez sureleri iniş sırasıyla okuyorum. Dipnotları da olduğu için daha anlamlı geliyor. Okumam tamamlandığında bir de ayetleri iniş sırasıyla okumak arzusundayım. Ancak böyle bir bilgiye ulaşamadım. Bana bu posta adresinden cevap verebilirseniz çok memnun olurum. Teşekkür ederim. Murat Köksal

Cevap: Ne gerek var bu tür düşüncelere? Siz Kur'ân'ı surelerin iniş sırasına göre okuyun, yeter. Bu konuda yaklaşık bilgi edinmek için uzun araştırmalar gerekir. Ben de böyle bir şeye hiç gerek görmüyorum. Sadece bazı olaylara işaret eden âyetler, ilgili oldukları olayın ardından inmiştir. Meselâ Ahzab Suresindeki Hz. Peygamberin özel hayatıyla ilgili âyetler, Peygamber'in kadınlarından bir ay ayrıldığı, aile içinde huzursuzlukların olduğu zamanda inmiştir. Bu olayın tarihi hem tefsirlerde, hem de tarih kitaplarında vardır. İbn Hişam'ın Siretine, İbn Sa'd'ın Tabakatına, İbnul-Esir'in el-Kâmil'ine bakmanız gerekir.


denmiş
  • neysene  (17.09.12 01:52:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.