[]

türk rock gruplarının vokalleri

öncelikle rock dinleyicisi değilim.

redd, pinhani, tnk, kolpa, zakkum, malt, model, grup84, vb...
(hepsinin rock soslu pop yaptığını düşünüyorum, neyse)

radyoda duyunca hangisi hangi grup, seslerinden hiç ayırt edilmiyor ve hepsinin vokallerinin sesleri, şarkılarının tarzları az çok birbirine benziyor gibi geliyor bana.

size de öyle geliyor mu?

 
altyapısıyla da alakalı müziğin ve evet ben de bazen ayıramıyorum. ama müzik kulağımın da kötü olmasının katkısı vardır elbet.


  • gurur  (16.09.12 20:57:52) 
doğan duru gayet güçlü sese sahip bir solist,maltsa cenk durmazel gibi vokale sahip olmasını geçtim bastan bile tanıyabilirsin, bu iki grubu diğerleriyle kıyaslamak yanlış bence bide diğer yazdıklarından biri bayan vokale sahip onu ayırt etmen daha kolay gibi.


  • bunumu demek istedin  (16.09.12 21:04:27) 
ses renginden ben ayırt edebiliyorum da tarz bakımından pek yenilik yok evet, ülkemizde özellikle rock müzik alanında az grup olduğu için 2007 senesinde özellikle alternatif rock birden patlama yapınca tüm gruplar sahiplenildi ve birbirlerine yakın tarzdaki gruplar bu sahiplenilmeyi tv dizilerine, kanallarına, reklamlara vs. müzik yaparak devam ettirebilir oldular ve gittikçe birbirlerine benzediler nedense. belki de o tarzı daha çok sevdi izleyici/dinleyici ve onlar da aynı yöne yöneldiler hep birlikte. tavsiyem, sadece radyoda çalanlarla sınırlı kalmamalı. ülkemizde az da olsa farklı şeyler yapan gruplar/kişiler var bu alanda, araştırıp dinlemek lazım.


  • sizofren hayaller  (16.09.12 21:06:37) 
türk rock müziğinin pop-rock kategorisine yakınsadığı doğru ama hepsi bir birine benziyor pek doğru değil gibi. senin örneklerinden gidersek zakkum'u ve redd'i bu gruplardan rahatça ayırırım. ha türk grupları geneline inersek athena ve duman gibi senin verdiğin örneklerden farklı ve rock'un farklı tarzlarını icra eden iki grup genellemeni direk bozuyor. ayrıca bu gruplarıda incelerken powerturk'te çalan şarkılarına değil albüm içeriklerine göre ayırmak gerekir ki o zaman farklılıklar daha rahat anlaşılabilir.


  • yazik ziyan  (16.09.12 21:07:57) 
genel olarak ayırt etmek zor geliyor bana. modelin vokali kadın tamam da aynı şarkıyı diğer bir rock grubundan bir erkek seslendirebilir ve sırıtmaz. çünkü kendilerine has bir tarzları yok grupların. dinleyince tamam bu şu grup diyemiyorsun. dj anons edince haa ok diyorum.

duman'ın pek çok yeni gruba model olduğunu düşünüyorum. son çıkan nesle duman dahil değil elbette.
  • 9kuyruklukedi  (16.09.12 21:08:06 ~ 21:09:42) 
vaziyetin bu şekilde olmasının birçok nedeni var ama bana göre öncelikle belirtilmesi gerekilen, iyi vokal çıtamızın tonda kalabilme olmasıdır. gerisini saymamı benden isteme bile.


  • hlidskjalf  (16.09.12 21:09:26) 
bence saydıklarndan malt ve redd ayırt edilir müzik sözler farklı athena duman zate kendi müziklerini gayet iyi yapıyolar ama sizofren hayallerin dedikleri doğru patlama olunca millet aynı şeyleri yapmaya başladı bide neyse var yenilerden yani albümleri yeni tabi de solistin sesi gayet güçlü ve şarkıları diğerlerinden net olarak ayırt edilir.


  • bunumu demek istedin  (16.09.12 21:18:14) 
türk rock hicaza yakın, insanı şaşırtmayan bir müzik türü. yani bir sonraki akoru veya vokaldeki melodinin devamını tahmin etmek genelde zor değil. o yüzden hepsi birbirinin aynı gibi geliyor.

bu tarz grupları çok dinlemem ama yazdıklarından redd ve tnk'nin vokalleri aradan sıyrılanlar olur. eğitimli oldukları, kendilerini belirli bir seviyeye getirmeye özen gösterdikleri belli. pinhani zaten mıymıy, malt'ta da cenk var zaten çok eğitimli olmadığı belli, 84'ü zaten sahilde çalarken toplamışlar gibi. tnk'yi üniversite şenliğinde denk geldi canlı izledim vokalleri gayet başarılı. müzikleri de biraz ingiliz tarzı, geri kalan piyasayla çok uyuştuğunu söyleyemem ama türk olduğunu belli ediyor yine de. ingilizce birt-rock yapıp ingiltere'de turnelere çıkan revolters'ın müziği bile "ben türk işiyim" diye bas bas bağırıyor, içimizde var herhalde o düz adamlık.
  • r_u_h  (16.09.12 21:40:03) 
vallahi, türkçe mürkçeden ziyade, dünya çapında böyle bir sorun var. ben oasis'in mesela coldplay'den o kadar farklı olduğunu düşünmüyorum. 80'lerden itibaren, pop piyasayı ele geçirince, rock hem belli kalıplara sıkıştı, hem de poptan kendini çok ayıramaz oldu. halbuki 80'lere ve öncesine dönelim, kurtalan ekspres'ler, moğollar'lar, ucundan yetişen bulutsuzluk özlemi'ler, sayarsan fikret kızılok'lar, şu an aklıma gelmeyen bir sürü şeyler, günümüzde pek nadir bulunuyor.

ha hala var mı, var. korhan futacı var mesela, sırf vokalleriyle değil bütün müziğiyle farklıdır, ne kadar rock sayarsan. ya da işte, eheh, çok bilmiyorum galiba. bu kadar biliyorum. tüh.
  • zephyrus  (16.09.12 21:46:43) 
yapma canım, yapma arkadaşım....


  • late viper  (16.09.12 22:20:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.